Kuvataiteen opiskelijat tekivät nuorisotaloon julkisia seinätaideteoksia

Kuvataiteen opiskelijoilla oli keväällä seinämaalauksen opintojakso, jonka päätteeksi Kankaanpään Keltainen talo sai kaksi uutta seinätaideteosta. Niin nuorisotilana toimivan Keltaisen talon väki kuin taiteilijatkin ovat tyytyväisiä yhteistyöhön.

16.12.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Kaksi kuvataiteen opiskelijaa seisoo sinisävyisen muraalin edessä.

Jenni Alkio halusi lisätä teoksellaan tilaan rauhallista tunnelmaa. Kuvassa kuvataiteen opiskelijat Jenni Alkio ja Leo Pulkkinen.

Ajatus yhteistyöstä syntyi, kun Kankaanpäässä suunniteltiin nuorisotilan muuttoa Kankaanpään keskustaan, Keltaiseen taloon. Kulttuuri- ja nuorisokoordinaattorina toimiva Ullamaija Kontiainen pohti, että tilaan sopisivat seinämaalaukset. Sattumalta Taidekoulun kampuksella oli juuri alkamassa seinämaalauksen opintojakso.

Opiskelijat tekivät opintojaksolla luonnoksia, joista tilaaja valitsi kaksi. Luonnoksista valituiksi tulivat Leo Pulkkisen ja Jenni Alkion teokset. Itse prosessi toteutettiin niin, että luonnoksen tehnyt taiteilija toimi ryhmänjohtajana ja ohjasi seinämaalauksen tekemistä.

Idea pian kuvataiteilijaksi valmistumassa olevan Pulkkisen työhön syntyi sarjakuvien maailmasta. Hän tekee lapsille sarjakuvia ja toteutti työn samaan teemaan. Teos on osa suurempaa projektia.

– Teen nettisarjakuvaa ja levittelen muraaleja ympäri Suomen, hän kertoo. Pulkkinen on tehnyt ison muraalin muun muassa Wasa Graffitilandiaan ja Seinäjoen keskustaan.

– Muraaleissa esiintyvät hahmot tulevat ikään kuin ulos sieltä sarjakuvien maailmasta, Pulkkinen kuvailee.

Muraaleissa esiintyvät hahmot tulevat ikään kuin ulos sieltä sarjakuvien maailmasta.

Alkiolle seinämaalauskokemus oli uusi. Hän on aiemmin keskittynyt akryylimaaleilla canvasille maalaamiseen. Hän sanoo, että kokemus oli kiinnostava.

– Ajatukseni lähti siitä, että kun kyseessä on nuorisotila, tänne sopisi rauhallinen ja hempeä teema. Se voisi rauhoittaa nuoria, hän pohtii. Alkio on kolmannen vuoden opiskelija.

Taiteilijat yllättyivät, kuinka hyvin heidän työnsä teemat ja sävyt sopivat yhteen, vaikka he eivät olleet sopineet asiasta etukäteen. Teokset valmistuivat kesällä ja olivat valmiita, kun nuorisotila avattiin uudessa paikassa.

Kuvataiteen lehtori Petri Rummukainen on tyytyväinen yhteistyöhön. Hän kertoo, että myös muista julkisista seinämaalauksista on käyty jo keskustelua Kankaanpään kaupungin edustajien kanssa. Lehtori Tomi Kuusimäki toimi yhteistyön yhdyshenkilönä Kankaanpään kaupungin kanssa.

Kaksi kuvataiteen opiskelijaa seisoo huoneen oviaukossa, vieressä sarjakuvamuraali.

Seinämaalauksen opintojakso

Seinämaalauksen opintojakso järjestettiin viime keväänä. Harjoituskohteena oli Keltainen talo. Opiskelijat saivat vapaat kädet toteuttaa luonnoksia, joista työn tilaajat valitsivat toteutettaviksi kaksi. Työt toteutettiin ryhmätöinä. Kankaanpään kaupunki toimi työn tilaajana ja kustansi tarvittavat materiaalit.

Kuvassa taiteilijat ja osa Leo Pulkkisen seinämaalausta.

16.12.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Lisää aiheesta

Kuvajainen
| Kuvataide

SAMKin kuvataiteen opiskelijoita mukana Finlayson Art Arean ryhmänäyttelyssä

Suuren taidetapahtuman taustatekijöiden omaa tuotantoa esillä monipuolisessa Finlayson Art Arean kesätiimin ryhmänäyttelyssä Galleria Himmelblaun Kutomosalissa 9.1.2022 asti.
Mira Piitulainen muotokuva
| Kuvataide

Mira Piitulainen edustaa uudenlaista kuvataiteilijuutta

Kuvataiteen opiskelija Mira Piitulainen on yrittäjä ja lastenkirjojen kuvittaja. Lisäksi hän on mukana ESR-hankkeessa, jossa hänen työnkuvansa on tiedon visualisointi.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen