Kuukauden kuvassa Anni Hurmila: Etäisyyksiä

– Perinteinen maalaaminen on minulle tärkein työskentelytapa. Haluan kuitenkin laajentaa maalausteni esittämistapaa perinteisestä pohtimalla mitä kaikkea maalaus voi olla ja millä tavoin se voi asettua tilaan. Viime aikoina maalaukseni ovat asettuneet installaatioiksi esimerkiksi lattialle, kirjoittaa SAMKista kuvataiteilijaksi valmistunut Anni Hurmila.

SAMK kuukauden kuva Anni Hurmila: Etäisyyksiä

Anni Hurmila: Etäisyyksiä, akryyli mdf-levylle, 183,5 x 204 cm, 2018

Perinteinen maalaaminen on minulle tärkein työskentelytapa. Haluan kuitenkin laajentaa maalausteni esittämistapaa perinteisestä pohtimalla mitä kaikkea maalaus voi olla ja millä tavoin se voi asettua tilaan. Viime aikoina maalaukseni ovat asettuneet installaatioiksi esimerkiksi lattialle. Pohdin myös tapoja tehdä taidetta ekologisemmin tai vähemmän materiaa tuottaen. Kyseessä on prosessi, joka etenee hitaasti ja aaltoillen, mutta toteutuu työskentelyssäni jatkuvasti jollain tasolla.

Palapelimäisten teosteni palat voi nähdä ihmisen tarpeena rajata, kontrolloida ja hahmottaa maailmaa.

Palapelimäisten teosteni palat voi nähdä ihmisen tarpeena rajata, kontrolloida ja hahmottaa maailmaa. Maailma on jaettu pieniin osiin, jotka voivat olla reviirejä, rajoja tai yksilön henkisiä lokeroita. Luonto ei kuitenkaan välitä keinotekoisista rajoista, vaan kulkee omia polkujaan. Ilmastonmuutos voi muuttaa ja venyttää näitä ihmisen rajaamia kokonaisuuksia yllättävillä tavoilla ja enemmän kuin mihin olemme tottuneet. Jokainen joutuu asettelemaan oman elämänsä palaset jossain vaiheessa uuteen järjestykseen. Totuttu ei välttämättä ole pysyvää. Tämä kaikki pätee myös ihmisen mieleen, joka pyrkii hahmottamaan lokeroimalla itsensä ja muut, vaikka todellisuudessa rajat ovat keinotekoisia ja muutos välttämätöntä.

Muutos voi olla pelottavaa mutta koen, että joskus etäämpää katselu auttaa hahmottamaan tilanteita ja rauhoittumaan. Teokseni kuvaavat maailmaa kuin lentokoneesta käsin tai satelliittikuvana. Kaukaa näemme selvemmin oman kokomme ja suhteemme kaikkeen meitä ympäröivään.

Maalatessa tärkeältä tuntuvat värit ja maalauksellinen jälki. Työskentelen nopeasti ja vaistonvaraisesti, malttamattomasti. Pyrin löytämään tasapainoa rohkeuden ja raikkauden sekä harkinnan välille; se on jatkuva haaste työskentelyssäni.

 

Anni Hurmila (s. 1987) on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta keväällä 2017.

Etäisyyksiä-teos on ollut esillä 54 palaa -näyttelyssä P-galleriassa Porissa sekä Jälkiä-stipendiaattinäyttelyssä Kankaanpään taidekoululla vuonna 2018.

www.annihurmila.com

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.