Kuukauden kuvassa Anni Hurmila: Etäisyyksiä

– Perinteinen maalaaminen on minulle tärkein työskentelytapa. Haluan kuitenkin laajentaa maalausteni esittämistapaa perinteisestä pohtimalla mitä kaikkea maalaus voi olla ja millä tavoin se voi asettua tilaan. Viime aikoina maalaukseni ovat asettuneet installaatioiksi esimerkiksi lattialle, kirjoittaa SAMKista kuvataiteilijaksi valmistunut Anni Hurmila.

SAMK kuukauden kuva Anni Hurmila: Etäisyyksiä

Anni Hurmila: Etäisyyksiä, akryyli mdf-levylle, 183,5 x 204 cm, 2018

Perinteinen maalaaminen on minulle tärkein työskentelytapa. Haluan kuitenkin laajentaa maalausteni esittämistapaa perinteisestä pohtimalla mitä kaikkea maalaus voi olla ja millä tavoin se voi asettua tilaan. Viime aikoina maalaukseni ovat asettuneet installaatioiksi esimerkiksi lattialle. Pohdin myös tapoja tehdä taidetta ekologisemmin tai vähemmän materiaa tuottaen. Kyseessä on prosessi, joka etenee hitaasti ja aaltoillen, mutta toteutuu työskentelyssäni jatkuvasti jollain tasolla.

Palapelimäisten teosteni palat voi nähdä ihmisen tarpeena rajata, kontrolloida ja hahmottaa maailmaa.

Palapelimäisten teosteni palat voi nähdä ihmisen tarpeena rajata, kontrolloida ja hahmottaa maailmaa. Maailma on jaettu pieniin osiin, jotka voivat olla reviirejä, rajoja tai yksilön henkisiä lokeroita. Luonto ei kuitenkaan välitä keinotekoisista rajoista, vaan kulkee omia polkujaan. Ilmastonmuutos voi muuttaa ja venyttää näitä ihmisen rajaamia kokonaisuuksia yllättävillä tavoilla ja enemmän kuin mihin olemme tottuneet. Jokainen joutuu asettelemaan oman elämänsä palaset jossain vaiheessa uuteen järjestykseen. Totuttu ei välttämättä ole pysyvää. Tämä kaikki pätee myös ihmisen mieleen, joka pyrkii hahmottamaan lokeroimalla itsensä ja muut, vaikka todellisuudessa rajat ovat keinotekoisia ja muutos välttämätöntä.

Muutos voi olla pelottavaa mutta koen, että joskus etäämpää katselu auttaa hahmottamaan tilanteita ja rauhoittumaan. Teokseni kuvaavat maailmaa kuin lentokoneesta käsin tai satelliittikuvana. Kaukaa näemme selvemmin oman kokomme ja suhteemme kaikkeen meitä ympäröivään.

Maalatessa tärkeältä tuntuvat värit ja maalauksellinen jälki. Työskentelen nopeasti ja vaistonvaraisesti, malttamattomasti. Pyrin löytämään tasapainoa rohkeuden ja raikkauden sekä harkinnan välille; se on jatkuva haaste työskentelyssäni.

 

Anni Hurmila (s. 1987) on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta keväällä 2017.

Etäisyyksiä-teos on ollut esillä 54 palaa -näyttelyssä P-galleriassa Porissa sekä Jälkiä-stipendiaattinäyttelyssä Kankaanpään taidekoululla vuonna 2018.

www.annihurmila.com

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Lavalla kolme juontajaa ja etualalla juhlaan osallistujat istuvat.

Fysioterapian koulutus juhli 70-vuotista taivaltaan – Katso kuvagalleria

SAMKin Fysioterapian koulutus juhlii tänä vuonna 70 vuoden virstanpylvästä. Koulutus järjesti tämän kunniaksi juhlaseminaarin. Katso kuvakooste juhlista.

Osaamisaluejohtajat Tiina Savola, Riitta Tempakka, Jari Iisakkala ja Heikki Haaparanta sekä opetuksen vararehtori Timo Mattila (keskellä) ovat tyytyväisiä uudistukseen.

SAMK Master School – YAMK-opinnot yhtenä joustavana kokonaisuutena

Uusi SAMK Master School kokoaa yhteen suomenkieliset YAMK-tutkinto-ohjelmat ja tarjoaa opiskelijoille joustavan tavan kehittää osaamistaan. Master School tukee opiskelijoiden ammatillista kasvua ja antaa valmiuksia muuttuvan työelämän tarpeisiin.

Uuden koulutuksen suunnittelussa mukana olleet Leena Nolvi ja Jussi Törmälä ovat tyytyväisiä suunnittelutyöhön.

Kaksi kieltä, yksi ryhmä: Näin konetekniikan opinnot uudistuvat

Konetekniikan opiskelijat opiskelevat jatkossa yhdessä englanninkielisen Mechanical Engineering -tutkinto-ohjelman kanssa. Opetuskieli on pääsääntöisesti englanti. Englanniksi toteutettava opetus rikastaa kulttuurien välistä vuorovaikutusta, vahvistaa kielitaitoa ja avaa ovia työelämään – Suomessa ja kansainvälisesti.