Konetekniikan opiskelijoiden rakentama 3-wheeler herätti huomiota American Car Show’ssa

– Koko vapaa-aikakin tähän on mennyt, mutta ei haittaa, kun motivaatio on korkealla, kertoo Jussi Jokinen, yksi kolmipyöräajoneuvon rakentajista. Selkeänä tavoitteena oli päästä esittelemään työn tulosta American Car Show'hun Helsinkiin. Ajoneuvon rakentaminen on ollut projekti, jonka aikana on opittu monia konetekniikan insinöörin taitoihin kuuluvia asioita.

24.4.2019 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Rakentajatiimi ryhmäkuvassa vähän ennen valmistelujen loppukiriä. Takana vasemmalta: Teemu Leppänen, Jarmo Juuso, Mikko Kangassalo, Harri Ahola ja Jussi Jokinen.
Istumassa (vas.) Miika-Matti Ahovaara ja Ville-Veikko Grönlund. Kuvasta puuttuvat Konsta Mattila ja Antti Salminen.
Tässä vaiheessa ajoneuvosta puuttuvat vielä tuulilasi, sivupeilit ja takaseinä. (Kuva Hanna Valtokivi)
Rakentajatiimi ryhmäkuvassa vähän ennen valmistelujen loppukiriä. Takana vasemmalta: Teemu Leppänen, Jarmo Juuso, Mikko Kangassalo, Harri Ahola ja Jussi Jokinen. Istumassa (vas.) Miika-Matti Ahovaara ja Ville-Veikko Grönlund. Kuvasta puuttuvat Konsta Mattila ja Antti Salminen. Tässä vaiheessa ajoneuvosta puuttuvat vielä tuulilasi, sivupeilit ja takaseinä. (Kuva Hanna Valtokivi)

American Car Show pidettiin pääsiäisen aikaan Helsingin messukeskuksessa, jossa oli noin 80 000 kävijää. Helsingistä 3-wheeler lähti Alastaron moottoriradalle, jossa Vauhdin Maailma -lehti tekee siitä testiraportin yhdessä formulakuski Jyrki Järvilehdon kanssa.

 – Lisäksi saimme kutsun radalle.comin Gti-testipäiville, jotka pidetään toukokuun alussa. Toukokuun lopulla Porin lentokentällä järjestettävissä kiihdytysajoissa ajetaan muutama näytöslähtö. Eli huomiota on tulossa jatkossakin, kertoo projektia ohjannut laboratoriomestari Harri Ahola.

Seuraa wheelerin vaiheita Facebookissa

3-wheeler näytteillä American Car Show'ssa huhtikuussa 2019 (kuva Juha Grönman).

 

Ajoneuvo on rakennettu opetusmielessä. Mitä kaikkea projektin aikana oppii?

 – Ensiksikin 3D-suunnittelua, josta homma lähtee käyntiin. Mitoitusta opetellaan tietokoneavusteisen suunnittelun opintojaksolla. Lisäksi on tarvittu ideointia, konstruktiosuunnittelua ja toteutusta, kertoo konetekniikan lehtori Jarmo Juuso.

Jarmo Juuson mukaan opiskelijat saavat projektista 12–15 opintopistettä. Vastaavia toteutuksia on toiveena tehdä jatkossakin niin, että nykyinen rakentajatiimi toimii seuraavan projektin johtotiiminä, jolle kuuluu projektin johto sisältäen mm. työnjohdon, budjetoinnin, resursoinnin, hankinnat, seurannan ja valvonnan. Myös näistä saadaan opintopisteitä mm. projektijohtamisen, laadunvalvonnan ja FDM/PDM-opintojaksojen suorituksina. Molemmissa projekteissa toimiessaan opiskelijan on mahdollista saada suorituksia 30 opintopisteen verran. 

 3-wheeler koottiin osista

Nyt rakennetussa kolmipyörässä on BMW-merkkisen kolarimoottoripyörän perä ja saman valmistajan auton keula. Niiden välillä on konetekniikan opiskelijoiden suunnittelema runko.

– Runko on valmistettu suunnitellun mallin pohjalta WinNovassa. Yhteistyö WinNovan kanssa avannee jatkoa ajatellen mielenkiintoisia mahdollisuuksia, arvioi Jarmo Juuso.

 – Runkomateriaali on normaalia terästä kevyempää ja kestävämpää, se tilattiin Ruotsista. Netistä etsimällä ja tilaamalla on hankittu muun muassa penkit, ratti ja pakoputkisto, kertoo opiskelija Jussi Jokinen.

 Lisäksi tiimillä on ollut paikallisia sponsoreita yhteistyökumppaneina.

Jarmo Juuso kertoo, että ajoneuvo olisi periaatteessa rekisteröitävissä myös maantiekäyttöön, jos joku haluaisi sen itselleen hankkia ja maksaa autoveron. Näillä näkymin se kuitenkin jää pilottimalliksi uusille kolmipyöräversioille.

 – Tästä haluttiin tehdä kahdenistuttava ja automainen, mutta muitakin mallivaihtoehtoja löytyy.

 Mielekäs tapa oppia uutta

Konetekniikan opiskelija Jussi Jokinen on pitänyt projektia mielekkäänä tapana oppia uusia asioita, kuten 3D-suunnittelua. (Kuva Hanna Valtokivi)

 

 – Pyörä haettiin viime kesänä ja syksyllä päästiin suunnittelemaan. Kevätpuolella vapaa-aikakin on mennyt tähän projektiin, mutta se ei ole haitannut, Jussi Jokinen toteaa.

 Jokinen on käynyt ammattikoulun kone- ja metallilinjan ja ollut alan töissä viisi vuotta ennen tuloaan SAMKiin.

 – Opinnot ovat vastanneet odotuksia, erityisesti tällainen projektitoiminta. Insinööriksi valmistumisen jälkeen minua kiinnostavat etenkin suunnittelu- ja työnjohtotehtävät, hän kertoo.

 

Lue lisää konetekniikan koulutuksesta

 

Lisää aiheesta

Konsta Mattila konetekniikan laboratoriossa Porin kampuksella.
| Automaatio ja teollisuus

Konetekniikan ala on mielenkiintoinen ja monipuolinen

Konetekniikan opinnot ovat olleet mielenkiintoisia, monipuolisia ja myös käytännön läheisiä. Uudet laboratoriotilat ovat osoittautuneet hyviksi ja monipuoliset laitteet ovat myös tätä päivää.
Marko Hakanpää esittelemässä koululaisille Lego First League -kilpailun pelialustaa.
| Teknologia

Päiväni insinöörinä – näe ja koe insinöörin työ, innostu teknologiasta

Millaista on nykypäivän insinöörin työ? Tähän kysymykseen Satakunnan ammattikorkeakoulu on halunnut antaa vastauksia kutsumalla vierailulle Porin alueen kuudesluokkalaiset.

Uusimmat uutiset

yhteistyörobotit rivissä
| Automaatio ja teollisuus

RoboAI-viikko: NEXT2020-teknologiaseminaari – Satakuntalaiset yritykset kohti tuotannon digiloikkaa!

– Olemme havainneet, että konepajateollisuudessa on paljon potentiaalia tehdä automaatio- ja robotiikkaratkaisuja ja sitä kautta saada nostettua tuotannon digitalisaatioastetta. Kilpailukyvyn parantaminen satakuntalaisissa konepajoissa on tärkeää ja näemme, että sillä on laajempi merkitys yritysten menestymiselle tulevaisuudessa, selittää tapahtumaa järjestävä projektipäällikkö Timo Kerminen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Sosionomiopiskelijat Arttu Metsämäki ja Ilkka Toivonen olivat kuuden kuukauden harjoitteluvaihdossa Vietnamissa. Lue opiskelijoiden harjoittelukokemuksesta poikkeuksellisessa tilanteessa.
https://bit.ly/2FMhxe8
#samk #mysamk #ylpeästiamk #sosionomi #harjoittelu #opinnäytetyö

Ratkaisuja elintarviketeollisuuden vedenkäytön parempaan hallintaan -webinaari (maksuton) järjestetään 6.11. klo 9-12.15. Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki täältä:
https://www.lyyti.fi/reg/Teknologisia_ratkaisuja_elintarviketeollisuuden_vedenkayton_parempaan_hallintaan_9000 Lisätietoja: @prizztech @SatakunnanAMK @WANDERSAMK #satafood @PJinstituutti

Tutustu SAMKin terveyden ja hyvinvoinnin simulaatiokeskukseen interaktiivisella virtuaalikierroksella. Virtuaalikierroksen ovat työstäneet yhdessä Santeri Saari, Anja Poberžnik, Sinikka Paukkunen ja Kirsti Virta.
https://bit.ly/2HbFc7S
#mysamk #simulaatiokeskus #ylpeästiamk

SAMK toivottaa hyvää syyslomaa!
Muista pysyä turvassa myös lomaillessa!

Have a nice autumn break!
Remember to stay safe!

#samk #mysamk #syysloma #autumnbreak #staysafe