Kolumni: Miksi luen aamulla?

Lehtori Teppo Lundell kertoo kolumnissaan miksi lukee nykyisin aamuisin, ja miten toimi aiemmin. Mitä hän saa kirjoista – miksi hän ylipäänsä lukee?

16.12.2019 | Teksti: Teppo Lundell | Kuva: Teppo Lundell

Kirjanselkämyksia

Autenttinen näyte Lundellin kirjahyllystä

Vaimoni totesi sarkastisesti aamupalapöydässä neljä vuotta sitten, että hän on todistanut ihmis–puhelin-mutaation evoluution. Tapanani oli heti heräämisen jälkeen alkaa kuljeskelu puhelinta tuijottaen: sähköpostit, whatsapp, twitter. Laskin, että käytän lähes kaksi tuntia aamusta kommunikointiin puhelimen ruutua tuijottaen. Samaan aikaan luin kirjaa Tilaa ajatella – Tehosta työtäsi mindfulnessin avulla. Kyseisen teoksen sivuilta jäi mieleeni kaksi kolahtavaa sääntöä: 1. Keskity valitsemaasi asiaan, 2. Valitse häiriötekijäsi tietoisesti ja bonuksena: Multitasking on myytti.

Olen neljän vuoden aikana harjoitellut ja oppinut täysin toisenlaisen aamurutiinin, jolla viritän aivoni tulevan päivän tehtäviin. Sen sijaan, että nostan sykettä sähköpostien hermostuttavilla kysymyksillä heti herättyäni, olen ottanut tavakseni lukea.

Par’aikaa aamulukemisena menee Richard Fordin Itsenäisyyspäivä. Pulitzer-palkittu romaani on kertomus eronneesta kiinteistönvälittäjästä, joka pohtii omaa olemistaan, kaupunkien ihmisiä ja oman pienen maailmanpiirinsä tapahtumia asiakkaiden ja menneiden suhteiden ja lastensa kautta. Kuvaus on sijoitettu väljästi 1980-luvun amerikkalaiseen poliittiseen ilmapiiriin. Herkullisinta kirjassa on sen monisanainen, kuvaileva, lauseisiin eksyttävä ja humaani maailma.

Mitä aamurutiinien muuttamisesta on seurannut? Keskityn aamuisin aivan muihin asioihin kuin töihin, ajatukseni käynnistyvät rauhallisesti ja palaaminen tarinaan, jota olen lukenut 24 tuntia aikaisemmin, saa muistin virkistymään. Pystyn lukemisen ohella osallistumaan perheen aamuaskareisiin keskittyneemmin ja tämän jälkeen aloittamaan työasiat tasapainoisemmassa ja harkitummassa moodissa. Lukemisesta on myös ollut seurauksena oman sanavaraston virkistyminen, mikä herättää päivän aikana työyhteisössä parhaimmillaan hilpeyttä ja pahimmillaan typertyneitä ilmeitä.

Protip: ottakaa puhelimesta notifikaatiot ja äänet pois. Helpottaa keskittymistä valitsemaasi tehtävään.

Selfie: mies hämärissä pihallaan

Kirjoittaja

Teppo Lundell
lehtori

Lundell harrastaa myös grillaamista. Kuva on otettu huhtikuun 3. päivä 2018 kello 21. "Olin saanut uuden grillin. Pakkasta -3."

16.12.2019 | Teksti: Teppo Lundell | Kuva: Teppo Lundell

Lisää aiheesta

| SAMK

Mitä lukisin tänään? – lukuvinkkejä joululomalle

Unelma lentämisestä, perheiden kohtaloita, aikuisten satuja, dystopioita, dekkareita, elämäkertoja ja uusia kirjailijatuttavuuksia – SAMKin lukupiiriläiset ja muutama muu samkilainen paljastavat vuoden 2019 suosikkikirjansa.
Lukupiirin Joulukirjakuva SAMK
| SAMK

Tiedätkö mitä teet tänä jouluna – lukuvinkkejä SAMKin lukupiiriltä

SAMKin lukupiiriläisten viime vuoden suosikkikirjat liikkuvat sekä menneessä että tulevassa ja vahvistavat Finlandia-voiton osuneen oikeaan. Avaa tämä joulupaketti jo ennen joulua: osuuko silmiin jotain uutta ja kiinnostavaa, jonka parissa voisit viettää aikaa vaikkapa joulunpyhinä?

Uusimmat uutiset

| Teknologia

Opettajat janoavat teknologiatietoa – HyteOpe terveys- ja hyvinvointiteknologiakoulutuksella varmistetaan ajantasainen opetus

Teknologia näkyy yhä vahvemmin perus- ja ammattiopetuksen opetussuunnitelmissa. Opettajia tuetaan tarjoamalla ammattitaitoa lisääviä SAMKin lisäkoulutuksia osana RoboAI:n STEM-toimintaa. Syksyllä 2019 alkaneessa opetushallituksen rahoittamassa HyteOpe-koulutuksessa sote- ja tekniikan alan ammatilliset opettajat saivat tärkeitä työkaluja terveys- ja hyvinvointiteknologian opettamiseen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

  • Greetings from International Education fairs in Moscow and St. Petersburg this weekend. P.S. Application period for… https://t.co/O9Nf1hdg86
  • RT @RoboAI2 Hei opiskelija! Hae Robotiikka Akatemiaan ja opi työskentelemällä käytännönläheisissä teknologiaprojekteissa. Onko… https://t.co/xR8BBm89ns
  • Welcome to join our skillful group! We are looking for Lecturers in Mechatronics and Artificial Intelligence (AI).… https://t.co/GE8UlsJYfG