Skip to content

Kolumni: Miksi luen aamulla?

Lehtori Teppo Lundell kertoo kolumnissaan miksi lukee nykyisin aamuisin, ja miten toimi aiemmin. Mitä hän saa kirjoista – miksi hän ylipäänsä lukee?

16.12.2019 | Teksti: Teppo Lundell | Kuva: Teppo Lundell

Kirjanselkämyksia

Autenttinen näyte Lundellin kirjahyllystä

Vaimoni totesi sarkastisesti aamupalapöydässä neljä vuotta sitten, että hän on todistanut ihmis–puhelin-mutaation evoluution. Tapanani oli heti heräämisen jälkeen alkaa kuljeskelu puhelinta tuijottaen: sähköpostit, whatsapp, twitter. Laskin, että käytän lähes kaksi tuntia aamusta kommunikointiin puhelimen ruutua tuijottaen. Samaan aikaan luin kirjaa Tilaa ajatella – Tehosta työtäsi mindfulnessin avulla. Kyseisen teoksen sivuilta jäi mieleeni kaksi kolahtavaa sääntöä: 1. Keskity valitsemaasi asiaan, 2. Valitse häiriötekijäsi tietoisesti ja bonuksena: Multitasking on myytti.

Olen neljän vuoden aikana harjoitellut ja oppinut täysin toisenlaisen aamurutiinin, jolla viritän aivoni tulevan päivän tehtäviin. Sen sijaan, että nostan sykettä sähköpostien hermostuttavilla kysymyksillä heti herättyäni, olen ottanut tavakseni lukea.

Par’aikaa aamulukemisena menee Richard Fordin Itsenäisyyspäivä. Pulitzer-palkittu romaani on kertomus eronneesta kiinteistönvälittäjästä, joka pohtii omaa olemistaan, kaupunkien ihmisiä ja oman pienen maailmanpiirinsä tapahtumia asiakkaiden ja menneiden suhteiden ja lastensa kautta. Kuvaus on sijoitettu väljästi 1980-luvun amerikkalaiseen poliittiseen ilmapiiriin. Herkullisinta kirjassa on sen monisanainen, kuvaileva, lauseisiin eksyttävä ja humaani maailma.

Mitä aamurutiinien muuttamisesta on seurannut? Keskityn aamuisin aivan muihin asioihin kuin töihin, ajatukseni käynnistyvät rauhallisesti ja palaaminen tarinaan, jota olen lukenut 24 tuntia aikaisemmin, saa muistin virkistymään. Pystyn lukemisen ohella osallistumaan perheen aamuaskareisiin keskittyneemmin ja tämän jälkeen aloittamaan työasiat tasapainoisemmassa ja harkitummassa moodissa. Lukemisesta on myös ollut seurauksena oman sanavaraston virkistyminen, mikä herättää päivän aikana työyhteisössä parhaimmillaan hilpeyttä ja pahimmillaan typertyneitä ilmeitä.

Protip: ottakaa puhelimesta notifikaatiot ja äänet pois. Helpottaa keskittymistä valitsemaasi tehtävään.

Selfie: mies hämärissä pihallaan

Kirjoittaja

Teppo Lundell
lehtori

Lundell harrastaa myös grillaamista. Kuva on otettu huhtikuun 3. päivä 2018 kello 21. "Olin saanut uuden grillin. Pakkasta -3."

16.12.2019 | Teksti: Teppo Lundell | Kuva: Teppo Lundell

Lisää aiheesta

| SAMK

Mitä lukisin tänään? – lukuvinkkejä joululomalle

Unelma lentämisestä, perheiden kohtaloita, aikuisten satuja, dystopioita, dekkareita, elämäkertoja ja uusia kirjailijatuttavuuksia – SAMKin lukupiiriläiset ja muutama muu samkilainen paljastavat vuoden 2019 suosikkikirjansa.
Lukupiirin Joulukirjakuva SAMK
| SAMK

Tiedätkö mitä teet tänä jouluna – lukuvinkkejä SAMKin lukupiiriltä

SAMKin lukupiiriläisten viime vuoden suosikkikirjat liikkuvat sekä menneessä että tulevassa ja vahvistavat Finlandia-voiton osuneen oikeaan. Avaa tämä joulupaketti jo ennen joulua: osuuko silmiin jotain uutta ja kiinnostavaa, jonka parissa voisit viettää aikaa vaikkapa joulunpyhinä?

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Emmi Lehtimäki yhdisti onnistuneesti pikkulapsiarjen, työn pankissa ja opiskelun SAMKissa Business Management and Entrepreneurship master-ohjelmassa. Ylempi AMK-tutkinto on antanut itsevarmuutta tekemiseen ja suunnan urahaaveille.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMKiin on haussa vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyksi. Haussa on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia viidessä eri koulutusohjelmassa, jotka tähtäävät tradenomin, restonomin, merikapteenin ja insinöörin AMK-tutkintoihin. Kaikki tarjottavat opinnot alkavat syksyllä 2020.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Oletko esiintymiskykyinen, idearikas sometaitaja ja innostunut kirjoittaja? Tarjoamme mielenkiintoisen työtehtävän koulutusmarkkinoinnin parissa ajalle 24.8.2020 – 23.1.2021. Haku 31.7.2020 mennessä.

Lisätietoja ja hakulomake: #tyopaikat" target="_blank" rel="noreferrer">https://www.samk.fi/tietoa-meista/samk-tyonantajana/#tyopaikat

Ensisijainen toimipiste SAMK-kampus Pori. Työ edellyttää liikkumista, joten valittavalla henkilöllä tulee olla ajokortti.

https://t.co/HuLp9idYrt Emmi Lehtimäki yhdisti onnistuneesti pikkulapsiarjen, työn pankissa ja opiskelun SAMKissa Business Management and Entrepreneurship Master-ohjelmassa. Ylempi AMK-tutkinto on antanut itsevarmuutta tekemiseen ja suunnan urahaaveille. #samk #yamk #yhteishaku

SAMKissa on tarjolla vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyksi! Haussa on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia viidessä eri koulutusohjelmassa. Kaikki tarjottavat opinnot alkavat syksyllä 2020. https://t.co/G3F3CmtzJ6

Hanna Vallin teki opinnäytetyön tradenomitutkinnon vaikuttavuudesta Kuninkaisten kampukselta valmistuneiden keskuudessa. Tutkinnon suorittaminen on vaikuttanut työelämässä sijoittumiseen ja laajentanut uramahdollisuuksia. #samk #ylpeästiamk #tradenomi https://t.co/494Gow4h2F

Finanssialalla asiantuntijana työskentelevä Jaana Mustonen haki Business Management and Entrepreneurship Master-ohjelmaan kehittääkseen osaamistaan. Parempi ymmärrys yrittäjän näkökulmasta on ollut arvokasta työtehtävissä. #samk #ylempiAMK
https://t.co/xQGTz27glc