Kokemuksia hakemassa – Irlannissa harjoittelussa

Sosionomiopiskelija Katariina Patosalmi oli päättänyt jo ennen opiskeluidensa aloittamista lähteä suorittamaan osan opinnoistaan ulkomaille. Hän löysi itsensä Irlannista vanhustyön parista.

Irlannin jylhiä vuoristomaisemia.

Irlannin luonto oli yksi Katariinan lempiasioista maassa.

Sosionomiopiskelija Katariina Patosalmi vietti syksyn 2019 Irlannissa suorittaen siellä 13 viikkoa kestäneen harjoittelunsa.

– Heti kun hain SAMKiin, tiesin hakevani vaihtoon. Pidän matkustelemisesta.

Katariina olisi alun perin halunnut mennä vaihtoon, eli opiskelemaan ulkomaille, mutta hänelle suositeltiin harjoittelun suorittamista ulkomailla kolmannen lukuvuoden syksyllä. Näin hän sai suoritettua harjoittelunsa ja pääsi samalla reissuun.

Paikan valinta mutkikasta

Hakuprosessin helppous yllätti, sillä Katariina oletti hakemisen olevan paljon hankalampaa. Apua sai tarvittaessa SAMKin kv-toimistolta, jos sitä tarvitsi. Ensin Katariina olisi halunnut lähteä Aasiaan, mutta päätyi lopulta hakemaan Eurooppaan. Irlanti vaikutti mielenkiintoiselta, koska Katariina ei ollut siellä koskaan ennen käynyt.

Harjoittelupaikka oli loppujen lopuksi pieni yllätys, sillä Dundalk Institute of Technology teki muutoksia sosiaalialan opiskelijoiden harjoittelupaikkoihin. Muutos vaikutti asiaan niin, että Katariinan harjoittelupaikaksi valikoitui hänelle entuudestaan tuntematon vanhustyö. Tämä tieto jännitti aluksi, mutta keskusteltuaan ystäviensä kanssa hän päätti lähteä ennakkoluulottomasti itselleen entuudestaan tuntemattomaan työhön ja yllättyi positiivisesti.

Irlanti antoi paljon

Työkulttuuri oli Irlannissa hyvin samanlaista kuin Suomessa, mutta yksi asia ihmetytti. Irlannissa ei ole ollenkaan nimikettä sosionomi, vaan kaikki olivat sosiaalityöntekijöitä. Myös se, että kirjaukset tehtiin käsin eikä tietokoneella, oli vähän outoa.

– Ensimmäisenä päivänä kysyin, miten kirjaukset tehdään ja ilmeni, että ne tehdään käsin kansioihin.

Eniten kulttuurillisesti yllättivät julkiset hellyydenosoitukset, tervehtiminen poskisuukoilla ja halailu. Siihenkin tottui ja Suomeen palatessa Irlannin small talk -kulttuuria jo kaipasikin. Irlantilaiset olivat puheliaita ja ystävällisiä ja Irlannin luonto mitä kaunein. Luonnon Katariina mainitseekin lempiasiakseen Irlannissa.

– Hellyydenosoituksiin tottui, kun olin koko kolmetoista viikkoa samassa paikassa harjoittelussa.

Katariina suosittelee harjoitteluun ulkomaille lähtemistä kaikille, joita se vain vähääkään kiinnostaa. Kokemus opetti itsevarmuutta, kielitaito parani ja muutenkin luotto omaan osaamiseen ja pärjäämiseen kasvoi.

– Jännitin murteen ymmärtämistä aluksi. Jotkut puhuivat tosin niin paljon murteella, etten meinannut ymmärtää heitä aluksi. Kyselemällä aksentin ymmärtäminenkin nopeutui ja lopussa ymmärsin sitä paljon paremmin.

Kokemus nosti arvostusta kotimaata kohtaan

Kokemuus toi mukanaan myös suuremman arvostuksen kotimaata Suomea kohtaan, siihen kuinka hyvin täällä asiat toimivat.

Ystäviäkin aika Irlannissa toi mukanaan. Katariina asui Irlannissa soluasunnossa viiden muun opiskelijan kanssa. Kämppäkaverit olivat muista maista, Saksasta ja Ranskasta kotoisin olevia. Heidän kanssaan onkin jo suunnitteilla uudelleen tapaamista.

Tutustu sosiaalialan koulutukseen Katariina Patosalmi Kuva 1

Katariina Patosalmi

Katariina opiskelee sosionomiksi kolmatta vuotta.

– Heti kun hain SAMKiin, tiesin hakevani vaihtoon. Pidän matkustelemisesta.

[fts_facebook type=page id=109460739074035 access_token=EAAP9hArvboQBAHuZCilXkHK0ZAvIIgxDxHyRNG8kAYXgpYqQS5WnXHclzsey8DCASQN9liVavKPbuGkRhgQ5W3AAu733GtZBFMZCVrqp6jyDTwLbsIGNnvxmrWZCgmEiZARi00Y5vZCTDbmHke3zNWLWeR32v6JRx8NgXTk5VmVQwZDZD posts=3 height=500px description=no posts_displayed=page_only] [fts_twitter twitter_name=satakunnanamk tweets_count=4 twitter_height=500px cover_photo=no stats_bar=no show_retweets=no show_replies=no] [fts_instagram instagram_id=17841400714380848 access_token=IGQVJXNWt3U1AwMy0ySUZAybzBFNnlxN1dXM0RDNVBxNzBPZAmgyWXRUdTN2dlNucEtuekhocWxkSFVHb0hhUWJPbUhZAend4X2xuNm9QU2UxTG1IMnNvTVJQa1BtMUxIYnc0WEZA5akh3 pics_count=6 type=basic height=500px super_gallery=yes columns=1 force_columns=no space_between_photos=1px icon_size=65px hide_date_likes_comments=no] [fts_youtube vid_count=4 large_vid=yes large_vid_title=no large_vid_description=no thumbs_play_in_iframe=no vids_in_row=1 omit_first_thumbnail=no space_between_videos=5px force_columns=no maxres_thumbnail_images=yes thumbs_wrap_color=#000 username=samkcommunications]

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.