Kokemuksia hakemassa – Irlannissa harjoittelussa

Sosionomiopiskelija Katariina Patosalmi oli päättänyt jo ennen opiskelun aloittamista lähteä suorittamaan osan opinnoistaan ulkomaille. Hän löysi itsensä Irlannista vanhustyön parista.

26.3.2020 | Teksti: Anu Saustamo, SAMKin opiskelija | Kuva: Katariina Patosalmi, SAMKin opiskelija ja Anu Saustamo, SAMKin opiskelija

Katariina Patosalmi Irlannin maisemissa.

Irlannin luonto oli yksi Katariinan lempiasioista maassa.

Sosionomiopiskelija Katariina Patosalmi vietti syksyn 2019 Irlannissa suorittaen siellä 13 viikkoa kestäneen harjoittelunsa.

– Heti kun hain SAMKiin, tiesin hakevani vaihtoon. Pidän matkustelemisesta.

Katariina olisi alun perin halunnut mennä vaihtoon, eli opiskelemaan ulkomaille, mutta hänelle suositeltiin harjoittelun suorittamista ulkomailla kolmannen lukuvuoden syksyllä.  Näin hän sai suoritettua harjoittelunsa ja pääsi samalla reissuun.

Paikan valinta mutkikasta

Hakuprosessin helppous yllätti, sillä Katariina oletti hakemisen olevan paljon hankalampaa. Apua sai tarvittaessa SAMKin kv-toimistolta, jos sitä tarvitsi. Ensin Katariina olisi halunnut lähteä Aasiaan, mutta päätyi lopulta hakemaan Eurooppaan. Irlanti vaikutti mielenkiintoiselta, koska Katariina ei ollut siellä koskaan ennen käynyt.

Harjoittelupaikka oli loppujen lopuksi pieni yllätys, sillä Dundalk Institute of Technology teki muutoksia sosiaalialan opiskelijoiden harjoittelupaikkoihin. Muutos vaikutti asiaan niin, että Katariinan harjoittelupaikaksi valikoitui hänelle entuudestaan tuntematon vanhustyö. Tämä tieto jännitti aluksi, mutta keskusteltuaan ystäviensä kanssa hän päätti lähteä ennakkoluulottomasti itselleen entuudestaan tuntemattomaan työhön ja yllättyi positiivisesti.

Irlanti antoi paljon

Työkulttuuri oli Irlannissa hyvin samanlaista kuin Suomessa, mutta yksi asia ihmetytti. Irlannissa ei ole ollenkaan nimikettä sosionomi, vaan kaikki olivat sosiaalityöntekijöitä. Myös se, että kirjaukset tehtiin käsin eikä tietokoneella, oli vähän outoa.

– Ensimmäisenä päivänä kysyin, miten kirjaukset tehdään ja ilmeni, että ne tehdään käsin kansioihin.

Eniten kulttuurillisesti yllättivät julkiset hellyydenosoitukset, tervehtiminen poskisuukoilla ja halailu. Siihenkin tottui ja Suomeen palatessa Irlannin small talk -kulttuuria jo kaipasikin.  Irlantilaiset olivat puheliaita ja ystävällisiä ja Irlannin luonto mitä kaunein. Luonnon Katariina mainitseekin lempiasiakseen Irlannissa.

– Hellyydenosoituksiin tottui, kun olin koko kolmetoista viikkoa samassa paikassa harjoittelussa.

Katariina suosittelee harjoitteluun ulkomaille lähtemistä kaikille, joita se vain vähääkään kiinnostaa. Kokemus opetti itsevarmuutta, kielitaito parani ja muutenkin luotto omaan osaamiseen ja pärjäämiseen kasvoi.

– Jännitin murteen ymmärtämistä aluksi. Jotkut puhuivat tosin niin paljon murteella, etten meinannut ymmärtää heitä aluksi. Kyselemällä aksentin ymmärtäminenkin nopeutui ja lopussa ymmärsin sitä paljon paremmin.

Kokemus nosti arvostusta kotimaata kohtaan

Kokemuus toi mukanaan myös suuremman arvostuksen kotimaata Suomea kohtaan, siihen kuinka hyvin täällä asiat toimivat.

Ystäviäkin aika Irlannissa toi mukanaan. Katariina asui Irlannissa soluasunnossa viiden muun opiskelijan kanssa. Kämppäkaverit olivat muista maista, Saksasta ja Ranskasta kotoisin olevia. Heidän kanssaan onkin jo suunnitteilla uudelleen tapaamista.

Katariina Patosalmi istuu neuvotteluhuoneessa SAMKin Porin kampuksella.

Katariina Patosalmi

Katariina opiskelee sosionomiksi kolmatta vuotta.

– Heti kun hain SAMKiin, tiesin hakevani vaihtoon. Pidän matkustelemisesta.

26.3.2020 | Teksti: Anu Saustamo, SAMKin opiskelija | Kuva: Katariina Patosalmi, SAMKin opiskelija ja Anu Saustamo, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

Meri Kallio treenaa Merikarvialla, vaikka poseerasikin kuvaa varten SAMKin kuntosalilla Porissa.
| Hyvinvointi ja terveys

Meri Kallio – opiskelijoiden voimanoston SM-nainen ja sosionomiopiskelija

SAMKin sosionomiopiskelija Meri Kallio voitti huhtikuussa opiskelijoiden klassisen voimanoston SM-kisat Tampereella. Valmentaja Jani Kuusisto kertoo syystäkin ylpeänä, että erityisen hienon Merin suorituksesta tekivät koko kisan kovimmat pisteet – miehet mukaan lukien.
Sanni Tuominen Australiassa vesiputouksilla
| Opiskelijatarina

Harjoittelu Australiassa antoi Sannille uutta perspektiiviä elämään

Sosionomiopiskelija Sanni Tuominen suoritti harjoittelujaksonsa Australian Gold Coastilla. Kokemus avarsi maailmankuvaa ja opetti hänelle ainutlaatuisia työelämätaitoja.

Uusimmat uutiset

yhteistyörobotit rivissä
| Automaatio ja teollisuus

RoboAI-viikko: NEXT2020-teknologiaseminaari – Satakuntalaiset yritykset kohti tuotannon digiloikkaa!

– Olemme havainneet, että konepajateollisuudessa on paljon potentiaalia tehdä automaatio- ja robotiikkaratkaisuja ja sitä kautta saada nostettua tuotannon digitalisaatioastetta. Kilpailukyvyn parantaminen satakuntalaisissa konepajoissa on tärkeää ja näemme, että sillä on laajempi merkitys yritysten menestymiselle tulevaisuudessa, selittää tapahtumaa järjestävä projektipäällikkö Timo Kerminen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Sosionomiopiskelijat Arttu Metsämäki ja Ilkka Toivonen olivat kuuden kuukauden harjoitteluvaihdossa Vietnamissa. Lue opiskelijoiden harjoittelukokemuksesta poikkeuksellisessa tilanteessa.
https://bit.ly/2FMhxe8
#samk #mysamk #ylpeästiamk #sosionomi #harjoittelu #opinnäytetyö

Ratkaisuja elintarviketeollisuuden vedenkäytön parempaan hallintaan -webinaari (maksuton) järjestetään 6.11. klo 9-12.15. Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki täältä:
https://www.lyyti.fi/reg/Teknologisia_ratkaisuja_elintarviketeollisuuden_vedenkayton_parempaan_hallintaan_9000 Lisätietoja: @prizztech @SatakunnanAMK @WANDERSAMK #satafood @PJinstituutti

Tutustu SAMKin terveyden ja hyvinvoinnin simulaatiokeskukseen interaktiivisella virtuaalikierroksella. Virtuaalikierroksen ovat työstäneet yhdessä Santeri Saari, Anja Poberžnik, Sinikka Paukkunen ja Kirsti Virta.
https://bit.ly/2HbFc7S
#mysamk #simulaatiokeskus #ylpeästiamk

SAMK toivottaa hyvää syyslomaa!
Muista pysyä turvassa myös lomaillessa!

Have a nice autumn break!
Remember to stay safe!

#samk #mysamk #syysloma #autumnbreak #staysafe