Kohti tulevaisuuden sairaalaa

Satasairaalan ja SAMKin testbed-toiminnan pilotointi aloitetaan sairaalan tarvelähtöisellä mobiilirobottikokeilulla. Kokeilussa testataan robotin soveltuvuutta tilauksesta tehtävään, asiakaskohtaiseen lääketilaukseen.

12.2.2021 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Santeri Saari

Kuvassa opiskelijat ohjaavat mobiilirobotin käsiohjauksella hissiin.
Demotilanteessa wifi-verkon puute estää mobiilirobotin etäseurannan, joten täysi automatisointi jää tällä kertaa haaveeksi. Lisäksi robotin hissikulku piti manuaalisesti varmistaa. Demon tavoitteena oli saada arvio robotin lääkekuljetuksen kestosta ja optimaalisesta reitistä sekä tietoa mahdollisista ongelmakohdista matkan varrella, ja niissä onnistuttiin.

Satakuntaan rakennetaan maakunnallista testbed-toimintaa, johon osallistuu eri oppilaitosten lisäksi kuntia, Satasairaala sekä Prizztech Oy. Mobiilirobottikokeilulla testataan testbed-mallin toimivuutta ja samalla toteutetaan myös yhtä toiminnan tavoitteista, eli opiskelijoiden osallistamista työelämälähtöisillä projekteilla.

– SAMKin valttina testbed-verkostossa on vahva opiskelijoiden ja hankkeiden tuki, jota on mahdollista hyödyntää, muistuttaa projektipäällikkö Anu Holm.

Testbed-toimintaa rakennetaan parhaillaan kuntoon myös SAMKin sisällä ja toiminnan tunnettuutta halutaan tulevaisuudessa lisätä. Jatkossa SAMKin ja Satasairaalan testbed tulee toimimaan osana maakunnallisen sotealan yhteistyön testbed-verkostoa ja se palvelee hankkeita, tutkijoita ja yrityksiä sekä yhdistää opiskelijoita ja työnantajia.

 

Askel kohti uutta

Kuvassa neljä opiskelijaa on mobiilirobotin ympärillä.

Mobiilirobotti vaati kokeilussa pienen hetken itselleen ja opiskelijat tekivät välikoodauksen.

Pilotointiprojekti lähti liikkeelle siitä, kun Satasairaalan hankinta- ja logistiikkayksiköltä saatiin tieto tarpeesta ja kiinnostuksesta logistiikan robotisointia kohtaan. Erityisen kiinnostuksen alla on se, minkälaisiin tehtäviin mobiilirobotti sopisi sairaalassa ja miten yhden toiminnon automatisointi vaikuttaa koko yksikön toimintaan.

Aiemmin tehdyt pilotoinnit on tehty ulkopuolisten yritysten näkökulmasta koskien heidän tuotteitaan ja niiden sopivuutta sairaalaympäristöön. Nyt lähdetään liikkeelle sairaalan omasta tarpeesta.

– On tärkeää saada kokemuksia kokeiluista sairaalan omissa tiloissa, koska robotiikan lisääminen tulevaisuudessa vaikuttaa paitsi yksikön toimintaan, myös sairaalatilojen suunnitteluun ja osaamiseen tarpeeseen, muistuttaa Holm.

 

Autonominen lääkekuljetus

Mobiilirobottikokeilun konkreettisuus teki siitä sopivan pilotin toteutettavaksi yhdessä Robotiikka Akatemian opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat Meeri Simberg, Pietari Pulkkinen, Andre Torm ja Toni Seessalo harjoittelivat mobiilirobotin ohjelmointia ja ajoa ensin SAMKin kampuksella sekä vastasivat demon toteutuksesta Satasairaalassa. Projektutkija Santeri Saari toimi opiskelijoiden ohjaajana.

– Kokeilu onnistui hyvin. Haasteena oli tilan suuri koko ja ovien määrä. Yksi tärkeimmistä huomioista oli se, että mobiilirobotin täysi autonomisuus sairaalan tiloissa vaatii yhtenäisen verkon sähköovien kanssa, kertoo Saari demopäivien kokemuksista.

Teknisen toteutuksen jälkeen projektissa keskitytään arvioimaan autonomisen lääkekuljetuksen vaikutuksia koko toimintaketjuun Satasairaalan työntekijöiden näkökulmasta, aina tilauksesta lääkkeenvalmistukseen ja logistiikkaan. Sitten päästään tekemään analyysiä mahdollisen hankinnan kustannustehokkuudesta.

Lääkekuljetuksen lainsäädännölliset asiat ovat vielä selvittämättä.
– Luotettavuus on tärkeää, joten yksi merkittävimmistä asioista on aina tietää missä kuljetus on meneillään, Holm huomauttaa.

 

 

Testbed-toiminnan kehittäminen on osa Tulevaisuuden Sairaala -hanketta.

 

Lisätiedot:

Anu Holm, tekoälyn tutkimusryhmän vetäjä
p. 044 710 3148
anu.holm@samk.fi

 

EU, Vipuvoimaa, Satakuntaliitto, Satasairaala ja SAMK logot.

 

12.2.2021 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Santeri Saari

Lisää aiheesta

| TKI

SAMKilla lähes miljoonan euron rahoitus tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimushankkeelle Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals myönnettiin rahoitusta 575 000 euroa. SAMK sijoittaa tutkimukseen myös omaa rahoitusta 325 000 euroa.
Juho Salli ja Anu Holm palvelinsalissa.
| Hyvinvointi ja terveys

Terveysdatasta uutta puhtia tutkimukseen ja tuotekehitykseen

Satakunnassa otetaan merkittäviä edistysaskeleita terveysteknologian tuotekehityksessä ja lääketieteellisessä tutkimuksessa. Satasairaalan ja SAMKin yhteistyön tavoitteena on valjastaa RoboAI:n automaation, robotiikan, tekoälyn ja hyvinvointiteknologian osaaminen teollisuuden lisäksi lääketieteen ja terveydenhuollon eduksi.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

On SAMK's campuses, an obligation to use face mask is in force again from 2.8.

Studies begin according to the study schedules, either as distance or contact teaching.

SAMK’s up-to-date coronavirus situation instructions can be found here: https://www.samk.fi/en/latest-information-on-the-coronavirus-situation/

SAMKin kampuksilla on voimassa maskipakko jälleen 2.8. alkaen.

Lukukauden opinnot alkavat lukujärjestyksen mukaisesti, joko etä- tai lähiopetuksena.

SAMKin sisäinen ohjeistus koronavirustilanteessa: https://www.samk.fi/uutiset/samkin-sisainen-ohjeistus-koronavirustilanteessa/

SAMK-kampus Raumalla sijaitsevat merenkulun yhteiskäyttösimulaattorit ja samalla Suomen ainoa 360 astetta kattava visuaalisilta. Lue lisää simulaattoreista: https://www.merilogistiikka.fi/tietoa-meista/yhteiskayttosimulaattorit/
@SatakunnanAMK #merilogistiikka #simulaattori #samk #mysamk #merenkulku

Itämeripäivä järjestetään jälleen 26.8. rakkaan kotimeremme kunniaksi. SAMK juhlistaa päivää koko elokuun ajan @merilogistiikka sivuilla. #Itämeripäivä #JohnNurmisenSäätiö #SAMK https://www.samk.fi/uutiset/samk-juhlistaa-itameripaivaa-koko-elokuun/