Kansainvälistä korkeakouluyhteistyötä myös korona-aikana ─ Yhteistyön hedelmänä kohdematkaopas

SAMKissa on tehty aktiivisesti korkeakoulujen kansainvälistä yhteistyötä myös korona-aikana. Parhaimmillaan yhteistyö poikii paitsi monialaisia oppimiskokemuksia, myös ystävyyttä.

1.2.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Jere Kuusinen

Opiskelijaryhmä Dundalk Institute of Technologysta työskentelee tietokoneella.

Dundalk Institute of Technologyn opiskelijat olivat sitoutuneita opiskeluprojektiin.

Yksi SAMKin pitkäaikaisista yhteistyökorkeakouluista on Dundalk Institute of Technology Irlannissa. SAMKin lehtori Jere Kuusinen on tehnyt useita vuosia yhteistyötä Dundalk Institute of Technologyn kollegojen kanssa. Dundalk on myös ollut suosittu suomalaisten opiskelijoiden kansainvälisen opiskelijavaihdon kohde.

Viimeisin yhteinen puristus on ollut omatoimimatkailijoille suunnattu mobiiliapplikaatio VisitAR. Irlannin päässä projektia on koordinoinut lehtori Enda Finn.

Projektissa irlantilaisia opiskelijoita ohjattiin toteuttamaan älylaitteissa toimiva mobiiliapplikaatio, VisitAR. Kohdematkaopas on tarkoitettu omatoimimatkailijoille, jotka haluavat tutustua keskiaikaisen olemuksensa säilyttäneen Carlingfordin kaupungin nähtävyyksiin.

– Kyseessä on todella suosittu, pieni, sympaattinen kohde, jota juuri ollaan muutenkin kehittämässä matkailukohteena. Kun applikaation kanssa kiertää, kuhunkin tutustuttavaan kohteeseen tulee audiovisuaalista sisältöä, jonka avulla voi syventää kokemusta, Kuusinen kertoo.

Applikaatio on suunniteltu Design for All -periaatteen mukaan eli siinä on otettu huomioon ihmisten erilaisuus, sosiaalinen osallisuus ja tasa-arvoisuus. Työ toteutettiin ohjelmistokehityksen scrum-menetelmällä. Ensin opiskelijaryhmä teki työstä nopean version ja sitten sitä lähdettiin kehittämään.

Mobiiliapplikaation luomiseen liittyi monta eri opintojaksoa, jotka vietiin läpi vuoden aikana. Yhdellä opintojaksolla suunniteltiin esimerkiksi käyttöliittymää ja toisella applikaation visuaalista ilmettä. Useampi opettaja arvioi yhdessä työn kulloistakin vaihetta ja antoi palautetta.

Omatoimimatkailijoille suunnattu applikaatio valmistui sattumalta juuri koronapandemian aikaan. Sen kehittäminen on alkanut jo ennen koronaa. Tällä hetkellä applikaatio on demovaiheessa.

Digitaalisuus on osa matkailun nykyisyyttä ja tulevaisuutta

Kuusinen harmittelee, että suunniteltu syväluotaava käyttäjäkokemuksen testaus ei koronapandemian vuoksi ole onnistunut, koska hän ei ole voinut matkustaa Irlantiin. Se ei kuitenkaan ole lannistanut yhteistyökumppaneita.

– Tällainen korkeakoulujen välinen projektiluonteinen yhteistyö edellyttää, että molemmista korkeakouluista on mukana sitoutuneita eri alojen asiantuntijoita. Jatkossakin me haemme yhteistyömahdollisuuksia, myös tässä haastavassa maailmantilanteessa, Kuusinen summaa.

Hän kehuu projektiin osallistuneita Dundalk Institute of Technologyn opiskelijoita motivoituneiksi. Korkeakoulujen välisessä yhteistyössä tärkeää on hänen mielestään suhteiden luominen.

– Voidaan puhua oikeastaan kahdesta tasosta. On ammatillinen taso, jolla yleisesti työskennellään ja sitten on ystävyyden taso, jolla voidaan luoda sitoutunutta, pitkäjänteistä yhteistyötä.

Dundalk Institute of Technologyn kanssa tehdään myös kansainvälistä hankeyhteistyötä. Hankeyhteistyöllä on pitkät perinteet. Skills4CMT-hankkeessa luodaan esimerkiksi merellisen matkailun osaamistarpeisiin räätälöity 20 opintopisteen moduuli kuuden eurooppalaisen korkeakoulun yhteistyössä.

Kuusinen näkee digitaalisuuden ja matkailun kietoutuvan yhä tiiviimmin toisiinsa.

– Digitaalisuus ja matkailu ovat yhä vahvemmin toistensa kanssa yhteydessä. Digitaalisuus on osa matkailun nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Ei siihen koronaa olisi tarvittu, se olisi tapahtunut muutenkin, hän sanoo.

Jere Kuusinen ja Enda Finn veden äärellä.

Julkaisu yhteistyön tuloksista

Kuusinen ja Finn julkaisivat yhteistyön tuloksena vertaisarvioidun julkaisun ”Innovation through Universal Design in Agile UX Software Development Teams. A collaborative case study of an under graduate​ AR tourist guide project” ja esittivät työn tuloksia konferenssissa Aalto-yliopistossa.

Lue lisää julkaisusta.

1.2.2022 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Jere Kuusinen

Lisää aiheesta

Krookan satama / Krookka marina
| Matkailu

Korona vei ihmiset vesistöjen äärelle – vesistömatkailun kasvu edellyttää uusia näkökulmia osaamisen kehittämiseen

Vesistöillä on suuri merkitys ihmisten vapaa-ajan viettopaikkana ja matkojen kohteena. Ihmiset ammentavat voimaa arkeen vesistömaisemasta. Vesistöt toimintaympäristönä tarjoavat puitteet mieleenpainuville elämyksille ja aktiviteeteille. Ne ovat myös olleet kauan osa paikallisten elämäntapaa.
EduTravel opiskelijaryhmä / EduTravel Students
| Matkailu

Erilainen matkailuvuosi antoi SAMK EduTravelissa aikaa sisäiseen kehittämiseen

Vuosi 2020 oli kansainvälisessä matkailussa hyvin erilainen totuttuun verrattuna. Rajoitusten puitteissa SAMK EduTravel sai kuitenkin aikaa toimintansa kehittämiseen. Tämän ansiosta matkatoimisto on yhä toiminnassa ja entistäkin paremmalla pohjalla valmiina uusiin haasteisiin.

Uusimmat uutiset

Jenniina poseeraamassa tietokoneen äärellä.
| Opinnot ja opetus

Matkailualan monipuolisuus sai kiinnostumaan opinnoista

Jenniina Matinaho opiskelee toista vuotta matkailualan opintoja Porin kampuksella. Matkailualan opinnoista sai kiinnostumaan alan monipuolisuus sekä sen tarjoamat laajat työllistymismahdollisuudet.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html