Kansainvälisen kaupan tradenomeille tarjolla koulutusta vastaavaa työtä yllättävistäkin paikoista

Jenina Fagerström valmistui kansainvälisen kaupan koulutusohjelmasta joulukuussa 2020. Tällä hetkellä hän työskentelee Rauman Terveystalon asiakasneuvojana.

Jenina Fagerström istuu puun alla syksyn lehtien keskellä.

Jenina Fagerström valmistui joulukuussa 2020 ja sai heti oman alan töitä.

Fagerström aloitti opintonsa vuoden 2015 syksyllä Rauman kansainvälisen kaupan koulutusohjelmassa. Opiskelemaan hakiessa Fagerström mietti, mitkä alat voisivat häntä kiinnostaa ja päätyi tradenomin opintoihin laajojen työllistymismahdollisuuksien takia. Fagerströmiä kiinnosti kaupallinen ala ja hän päätti hakea suomenkieliseen koulutusohjelmaan, vaikka opinnot olisi ollut mahdollista suorittaa myös kokonaan englanniksi.

– Raumasta olin kuullut hyvää ja kaupunkina Rauma tuntui itselle viihtyisämmältä vaihtoehdolta kuin esimerkiksi Pori tai Turku, Fagerström toteaa.

Kansainvälisen kaupan tradenomeilla on mahdollisuus puolentoista vuoden yhteisten opintojen jälkeen valita erikoistuminen joko liiketoiminnan logistiikkaan tai Aasian kauppaan. Fagerström päätti valita liiketoiminnan logistiikan. Logistiikan puolella Raumalla suurimpia työllistäjiä ovat esimerkiksi Rauman telakka, Oras Group sekä Logistikas Oy. Logistiikkaan erikoistuneiden tradenomien työ ei ole yhtä kansainvälistä, mutta he voivat siitä huolimatta työskennellä todella laajasti eri tradenomien koulutusta vastaavissa töissä.

– Opintojen aikana selkeytyi kiinnostus toimistotyöhön, jossa voisi käyttää myös matemaattisia taitoja. Kiinnostus kansainväliseen työhön jäi vähemmälle, joten logistiikka tuntui luontevammalta vaihtoehdolta, Fagerström muistelee.

Valmistuminen viivästyi töiden viedessä paljon aikaa opinnoista. Fagerström on tehnyt töitä lähes koko opintojen ajan ja harjoittelunsakin hän sai suoritettua silloisella työpaikallaan Neste K Karjalankadulla. Siellä hän hoiti toimistotehtäviä, kuten esimerkiksi päivä- ja viikkotilityksiä, tilauksia ja rahtikirjojen tarkastusta, laskutusta, raportointia ylemmille tahoille sekä Veikkauksen inventaariot.

– SAMK oli hoitanut korona-ajan etäopetuksen todella hyvin ja itse koin etäopiskelun selkeäksi ja helpoksi. Tehtävät oli muokattu olosuhteisiin sopivammiksi ja apua sai aina pyytäessä, Fagerström kehuu, vaikka ymmärtää, etteivät kaikki koe välttämättä asiaa samalla tavalla.

Rohkea työnhaku poiki yllättävän työpaikan

Fagerström halusi löytää itselleen koulutusta vastaavaa työtä, joten päätyi selaamaan avoimia työpaikkoja Raumalta. Pian vastaan tulikin avoin paikka Rauman Terveystalolta, jonne haettiin asiakasneuvojaa. Työpaikkailmoituksessa vaadittiin työtä vastaavaa koulutusta. Koska työ oli ilmoitettu toimistotyönä, päätti Fagerström hakea paikkaa. Pian häneen otettiinkin yhteyttä ja haastattelun kautta hänet valittiin tehtävään. Fagerström on työpaikallaan ainoa tradenomi, muut samaa työtä tekevät ovat sairaanhoitajia.

– Tradenomin koulutus yltää yllättävän pitkälle, joten ei kannata jättää työtä hakematta vain siksi, ettei uskoisi oman koulutuksen vastaavan työnkuvaa. En olisi uskonut löytäväni itseäni yksityisestä terveyspalveluyrityksestä, Fagerström sanoo.

Fagerström toimii muun muassa Rauman Terveystalon liiketilojen asiakaspalvelussa. Hän hoitaa ilmoittautumiset, ajanvaraukset, laskutusta ja maksattomien laskujen eteenpäin viemistä. Työ on pääsääntöisesti laskutusta, joten työ vastaa paljolti tradenomin koulusta.

– Työssä pitää lähinnä tietää vain laboratoriotutkimusten nimiä, mutta muuten pärjää hyvin ilman hoitotyön koulusta. Englanninkielisiä asiakkaita käy jonkin verran, mutta kansainvälisen kaupan koulutus ei antanut eväitä terveyspalveluiden sanastoon, Fagerström naurahtaa.

Hän viihtyy työssään hyvin ja niin työkaverit kuin pomotkin ovat tsemppaavia ja motivoivia. Vastuuta on annettu alusta asti, mistä Fagerström pitää, sillä se osoittaa luottamusta työntekijää kohtaan.

– Täällä muistetaan työntekijöitä myös onnistumisista, eikä pelkästään silloin, kun jotain tehdään väärin, Fagerström kehuu.

Fagerström aikoo jatkaa opintoja ja hakea polkuopintojen kautta lukemaan ylempää tradenomin korkeakoulututkintoa.

– YAMK-tutkinto antaisi tulevaisuudelle vielä paremmat työllistymismahdollisuudet sekä mahdollisuuden erottua joukosta työnhaussa.

Lue lisää liiketalouden opinnoista (kansainvälisyys, logistiikka ja verkkokauppa) Jenina Fagerstöm katselee ulos ikkunasta.

Jenina Fagerström

Koulutus: Tradenomi AMK, kansainvälisen kaupan koulutusohjelma, liiketoiminnan logistiikka

Työtehtävä: Asiakasneuvoja, Rauman Terveystalo

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat mukana OP Länsi-Suomen pankinjohtaja Jani Raukko (vas.), SAMKin osaamisaluejohtaja Jari Iisakkala, SAMKin kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi, OP Länsi-Suomen henkilöstöjohtaja Anna Tomula ja OP Länsi-Suomen toimitusjohtaja Matti Kiuru.

SAMK ja OP Länsi-Suomi vahvistavat yhteistyötään – tavoitteena opiskelijoiden taloustaitojen tukeminen ja työllistyminen

SAMK ja OP Länsi-Suomi ovat solmineet kumppanuussopimuksen. Sopimus syventää jo vuosia jatkunutta yhteistyötä, jonka tavoitteena on tukea opiskelijoiden taloustaitoja, työllistymismahdollisuuksia sekä finanssialan opetuksen kehittämistä.