Kansainvälisen kaupan tradenomeille tarjolla koulutusta vastaavaa työtä yllättävistäkin paikoista

Jenina Fagerström valmistui kansainvälisen kaupan koulutusohjelmasta joulukuussa 2020. Tällä hetkellä hän työskentelee Rauman Terveystalon asiakasneuvojana.

23.4.2021 | Teksti: Maria Pelkonen, SAMKin opiskelija | Kuva: Sonja Maisila

Jenina Fagerström istuu puun alla syksyn lehtien keskellä.

Jenina Fagerström valmistui joulukuussa 2020 ja sai heti oman alan töitä.

Fagerström aloitti opintonsa vuoden 2015 syksyllä Rauman kansainvälisen kaupan koulutusohjelmassa. Opiskelemaan hakiessa Fagerström mietti, mitkä alat voisivat häntä kiinnostaa ja päätyi tradenomin opintoihin laajojen työllistymismahdollisuuksien takia. Fagerströmiä kiinnosti kaupallinen ala ja hän päätti hakea suomenkieliseen koulutusohjelmaan, vaikka opinnot olisi ollut mahdollista suorittaa myös kokonaan englanniksi.

– Raumasta olin kuullut hyvää ja kaupunkina Rauma tuntui itselle viihtyisämmältä vaihtoehdolta kuin esimerkiksi Pori tai Turku, Fagerström toteaa.

Kansainvälisen kaupan tradenomeilla on mahdollisuus puolentoista vuoden yhteisten opintojen jälkeen valita erikoistuminen joko liiketoiminnan logistiikkaan tai Aasian kauppaan. Fagerström päätti valita liiketoiminnan logistiikan. Logistiikan puolella Raumalla suurimpia työllistäjiä ovat esimerkiksi Rauman telakka, Oras Group sekä Logistikas Oy. Logistiikkaan erikoistuneiden tradenomien työ ei ole yhtä kansainvälistä, mutta he voivat siitä huolimatta työskennellä todella laajasti eri tradenomien koulutusta vastaavissa töissä.

– Opintojen aikana selkeytyi kiinnostus toimistotyöhön, jossa voisi käyttää myös matemaattisia taitoja. Kiinnostus kansainväliseen työhön jäi vähemmälle, joten logistiikka tuntui luontevammalta vaihtoehdolta, Fagerström muistelee.

Valmistuminen viivästyi töiden viedessä paljon aikaa opinnoista. Fagerström on tehnyt töitä lähes koko opintojen ajan ja harjoittelunsakin hän sai suoritettua silloisella työpaikallaan Neste K Karjalankadulla. Siellä hän hoiti toimistotehtäviä, kuten esimerkiksi päivä- ja viikkotilityksiä, tilauksia ja rahtikirjojen tarkastusta, laskutusta, raportointia ylemmille tahoille sekä Veikkauksen inventaariot.

– SAMK oli hoitanut korona-ajan etäopetuksen todella hyvin ja itse koin etäopiskelun selkeäksi ja helpoksi. Tehtävät oli muokattu olosuhteisiin sopivammiksi ja apua sai aina pyytäessä, Fagerström kehuu, vaikka ymmärtää, etteivät kaikki koe välttämättä asiaa samalla tavalla.

Rohkea työnhaku poiki yllättävän työpaikan

Fagerström halusi löytää itselleen koulutusta vastaavaa työtä, joten päätyi selaamaan avoimia työpaikkoja Raumalta. Pian vastaan tulikin avoin paikka Rauman Terveystalolta, jonne haettiin asiakasneuvojaa. Työpaikkailmoituksessa vaadittiin työtä vastaavaa koulutusta. Koska työ oli ilmoitettu toimistotyönä, päätti Fagerström hakea paikkaa. Pian häneen otettiinkin yhteyttä ja haastattelun kautta hänet valittiin tehtävään. Fagerström on työpaikallaan ainoa tradenomi, muut samaa työtä tekevät ovat sairaanhoitajia.

– Tradenomin koulutus yltää yllättävän pitkälle, joten ei kannata jättää työtä hakematta vain siksi, ettei uskoisi oman koulutuksen vastaavan työnkuvaa. En olisi uskonut löytäväni itseäni yksityisestä terveyspalveluyrityksestä, Fagerström sanoo.

Fagerström toimii muun muassa Rauman Terveystalon liiketilojen asiakaspalvelussa. Hän hoitaa ilmoittautumiset, ajanvaraukset, laskutusta ja maksattomien laskujen eteenpäin viemistä. Työ on pääsääntöisesti laskutusta, joten työ vastaa paljolti tradenomin koulusta.

– Työssä pitää lähinnä tietää vain laboratoriotutkimusten nimiä, mutta muuten pärjää hyvin ilman hoitotyön koulusta. Englanninkielisiä asiakkaita käy jonkin verran, mutta kansainvälisen kaupan koulutus ei antanut eväitä terveyspalveluiden sanastoon, Fagerström naurahtaa.

Hän viihtyy työssään hyvin ja niin työkaverit kuin pomotkin ovat tsemppaavia ja motivoivia. Vastuuta on annettu alusta asti, mistä Fagerström pitää, sillä se osoittaa luottamusta työntekijää kohtaan.

– Täällä muistetaan työntekijöitä myös onnistumisista, eikä pelkästään silloin, kun jotain tehdään väärin, Fagerström kehuu.

Fagerström aikoo jatkaa opintoja ja hakea polkuopintojen kautta lukemaan ylempää tradenomin korkeakoulututkintoa.

– YAMK-tutkinto antaisi tulevaisuudelle vielä paremmat työllistymismahdollisuudet sekä mahdollisuuden erottua joukosta työnhaussa.

Jenina Fagerstöm katselee ulos ikkunasta.

Jenina Fagerström

Koulutus: Tradenomi AMK, kansainvälisen kaupan koulutusohjelma, liiketoiminnan logistiikka

Työtehtävä: Asiakasneuvoja, Rauman Terveystalo

23.4.2021 | Teksti: Maria Pelkonen, SAMKin opiskelija | Kuva: Sonja Maisila

Lisää aiheesta

Anniina Nummikoski katsoo maisemia korkeuksissa Kanadassa
| Liiketoiminta

Kansainvälisen kaupan opiskelija Anniina Nummikoski suuntasi Kanadaan vaihtoon ja harjoitteluun

Kansainvälistä kauppaa opiskellut Anniina Nummikoski tiesi heti opintojen alusta alkaen haluavansa lähteä vaihtoon ulkomaille. Hän alkoikin heti ensimmäisenä vuonna tutkimaan eri kohteita ja rajaamaan vaihtoehtoja. Anniinalla kriteereinä oli löytää maa, jossa oli oikeasti hyviä opintojaksoja tarjolla sekä puhuttiin hyvin englantia.
Kuva Lotte World Tower’ista Soulin yltä.
| Opinnot ja opetus

Kansainvälisen kaupan opiskelija sopeutui nopeasti opiskeluun Soulissa

Kolmannen vuoden kansainvälisen kaupan opiskelija Peppi Wallinkoski lähti syyslukukaudeksi 2019 vaihtoon Etelä-Korean Souliin. Nyt lukukaudesta on jo puolet takana ja Aasia on vienyt mukanaan.

Uusimmat uutiset

Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.
| Matkailu

Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3

Purkutalo2022 testattiin #projektioppiminen teorioita noin 20 opiskelijan voimin.

Yhteistyössä @SatakunnanAMK, #Kankaanpää 'n Yhteislyseo ja Honkajoen lukio luotiin #väliaikainen #taide @Kpaakaupunki #taidekehä 'lle.

Kuvan teos Pinja Marienberg, Kasvupaikka

Geronomiopiskelija Annikka Salonen kertoo Samkarit-blogitekstissä kokemuksistaan harjoittelusta Ruotsin Sundsvallissa. Harjoittelu laajensi hänen käsityksiään hoiva- ja hoitokulttuurin monimuotoisuudesta. #samkarit #geronomi
https://samkarit.samk.fi/2022/05/18/geronomitutkintoon-kansainvalista-nakokulmaa-harjoittelussa-ruotsin-sundsvallissa/