Kankaanpäässä kohtaavat taide ja taiteen opiskelu

Kuvataide on tärkeässä osassa kankaanpääläistä arkea. Taidekoulun kampuksen 100 opiskelijaa ja noin 100 julkisen teoksen Taidekehä ovat näkyvästi läsnä seutukaupungin elämässä.

14.3.2023 | Teksti: Tomi Kuusimäki | Kuva: Tomi Kuusimäki ja Ika Närhi

Purkutalo2022 oli Kankaanpään Taidekoulun (SAMK) ja kaupunkilaisten yhteinen projekti. (Kuva Ika Närhi)
Purkutalo2022 oli Kankaanpään Taidekoulun (SAMK) ja kaupunkilaisten yhteinen projekti. (Kuva Ika Närhi)

Valtakunnallinen taidekoulutus nykytaiteen ytimessä

Opiskelijat tulevat Kankaanpäähän pääosin eri puolilta Suomea. Tällä hetkellä opiskelijoita on muun muassa Pirkanmaalta, Itä- ja Etelä-Suomesta sekä Pohjois-Pohjanmaalta. Myös vaihto-opiskelijoita kampuksella opiskelee vuosittain.

Nykytaiteen ytimessä pysyäkseen uudistumiskyky on erittäin tärkeässä asemassa. Opetuksen kehittämistyötä tehdään koko ajan ja muutaman vuoden välein uudistukset viedään läpi myös opetussuunnitelmatasolla. Taidekoulu on juuri uudistanut opetussuunnitelman syksyllä 2023 aloittavien opiskelijoiden ryhmälle.

Mahdollisuus kokeilla vapaasti

Muutaman vuoden ajan on käytössä ollut periaate, että opiskelijan ei tarvitse valita tiukasti tiettyä menetelmää tai tekniikkaa, miten kuvataiteilijuuttaan toteuttaa, vaan hänellä on mahdollisuus kokeilla erilaisia asioita vapaasti. Tämä on ollut toimiva ratkaisu.

– Taidekoulun perustajien kuvanveistäjä Kauko Räikkeen ja taidemaalari Juhani Tarnan perinteenä opetuksessa arvostetaan kuvataitelijaopettajien roolia ja taiteilijalähtöisyyttä. Opetuksen sisältöjä on monipuolistettu nykytaiteen vaatimusten mukaisesti ja uusia ilmaisukeinoja kehittyy juuri eri menetelmien rajapinnoissa ja perinteisten tekotapojen ja digitaalisten menetelmien yhdistelemisellä. Opetuksen teoria-aineissa korostetaan mediakriittisyyttä, taidekentän rakenteisiin tutustumista ja työelämän pelisääntöihin perehtymistä. Valmistuvalle kuvataiteilijalle taataan vahva taiteellinen osaaminen ja teoreettis-kriittiset valmiudet toimia aktiivisesti taidekentällä, kertoo opetuspäällikkö Matti Velhonoja.

Tiivis yhteistyö Kankaanpään kaupungin kanssa

Kankaanpäässä on hyvä keskittyä taiteen oppimiseen ja omien teosten toteuttamiseen taidemyönteisessä ilmapiirissä. SAMK Kankaanpään Taidekoulun kampus on suunniteltu kuvataiteen opetukseen ja erittäin tiivis yhteistyö kaupungin kanssa laajentaa oppimisympäristöjä kaupunkiympäristöön.

– Kankaanpään taidekoulu on lyönyt omaleimaisen leimansa Kankaanpään kaupunki-identiteettiin. Taide nähdään vahvuutena ja se on valikoitunut osaksi toimintastrategiaa. Yhteistyö kaupungin ja taidekoulun välillä on monisävyistä ja -tasoista. Kankaanpään kaupunginmuseo toteuttaa taidekoulutuksen tallentamista osana museoiden valtakunnallista tallennustyönjakoa ja kerää tietoa talteen mm. vuosittain opiskelijoita haastattelemalla. Ja esimerkiksi taidekoulun viestinnän opintojaksolla kaupunginmuseo on mukana palautteenantotilaisuudessa. Opiskelijoiden ideat saavat aikaan mielenkiintoista vuoropuhelua ja joskus toimivat sysäyksen antavana. Kaupunki kehittyy taidekoulun ansioista, toteaa Kankaanpään kaupunginmuseonjohtaja Kati Vainio

Projektityöskentely lisää työelämävalmiuksia

Kuvataiteilijan tutkintoa opiskellessa nostetaan esiin myös taiteellisen ilmaisun lisäksi erilaisia ammatissa tarvittavia taitoja viestinnästä rahoitukseen ja kielitaitoon. Näitä opittuja taitoja pystyy luontevasti soveltamaan erilaisissa käytännönläheisissä taideprojekteissa pienryhmissä tai itsenäisesti toteuttaen koko opiskeluajan. Viime vuosina opintojen erilaisia tukimalleja on pystytty myös kehittämään, kun opetuksen tueksi on saatu erityisopettajan ja opinto-ohjaajan palveluja.

Kankaanpää tarjoaa paikan keskittyä oman taiteellisen työn kehittämiseen ja opetuksen jatkuva kehittäminen luo mahdollisuuksia opetuksen aitoon henkilökohtaistamiseen ja oppimiseen aidoissa ammattiin valmentavissa oppimisympäristöissä.

Ika Närhi työskenteli Purkutalo2022 -taideprojektin kesätaiteilijana.

Ika Närhi työskenteli Purkutalo2022 -taideprojektin kesätaiteilijana.

14.3.2023 | Teksti: Tomi Kuusimäki | Kuva: Tomi Kuusimäki ja Ika Närhi

Lisää aiheesta

Kuvataiteilija Jussi Matilainen
| Kuvataide

Kuvataiteilija Jussi Matilainen syvensi teoreettista osaamistaan yamk-tutkinnolla

– Sain kuvataiteen ylemmästä AMK-tutkinnosta lisävalmiuksia tuottaa akateemisempaa tekstiä ja hallita isompia lähdekokonaisuuksia ja muita taitoja, joita perustutkinnossa ei minun opiskeluaikanani painotettu, Jussi Matilainen kertoo.
Taiteilijat juttelevat taideteemaisessa hotellihuoneessa
| SAMK

Taidetta hotelliasukkaille – yhteistyöprojekti sai jatkoa

SAMKin ja Satakunnan Osuuskaupan välillä on tehty yhteistyötä monella saralla. Reilu vuosi sitten alkanut yhteistyöprojekti on vastikään saanut jatkumoa, kun Original Sokos Hotel Vaakunan taideteemainen huone uudistettiin.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html