Kankaanpäässä kohtaavat taide ja taiteen opiskelu

Kuvataide on tärkeässä osassa kankaanpääläistä arkea. Taidekoulun kampuksen 100 opiskelijaa ja noin 100 julkisen teoksen Taidekehä ovat näkyvästi läsnä seutukaupungin elämässä.

Taidekoulun kampuksen galleria toimii oppimisympäristönä. (Kuva Tomi Kuusiniemi)
Taidekoulun kampuksen galleria toimii oppimisympäristönä. (Kuva Tomi Kuusiniemi)

Purkutalo2022 oli Kankaanpään Taidekoulun (SAMK) ja kaupunkilaisten yhteinen projekti. (Kuva Ika Närhi)

Valtakunnallinen taidekoulutus nykytaiteen ytimessä

Opiskelijat tulevat Kankaanpäähän pääosin eri puolilta Suomea. Tällä hetkellä opiskelijoita on muun muassa Pirkanmaalta, Itä- ja Etelä-Suomesta sekä Pohjois-Pohjanmaalta. Myös vaihto-opiskelijoita kampuksella opiskelee vuosittain.

Nykytaiteen ytimessä pysyäkseen uudistumiskyky on erittäin tärkeässä asemassa. Opetuksen kehittämistyötä tehdään koko ajan ja muutaman vuoden välein uudistukset viedään läpi myös opetussuunnitelmatasolla. Taidekoulu on juuri uudistanut opetussuunnitelman syksyllä 2023 aloittavien opiskelijoiden ryhmälle.

Mahdollisuus kokeilla vapaasti

Muutaman vuoden ajan on käytössä ollut periaate, että opiskelijan ei tarvitse valita tiukasti tiettyä menetelmää tai tekniikkaa, miten kuvataiteilijuuttaan toteuttaa, vaan hänellä on mahdollisuus kokeilla erilaisia asioita vapaasti. Tämä on ollut toimiva ratkaisu.

– Taidekoulun perustajien kuvanveistäjä Kauko Räikkeen ja taidemaalari Juhani Tarnan perinteenä opetuksessa arvostetaan kuvataitelijaopettajien roolia ja taiteilijalähtöisyyttä. Opetuksen sisältöjä on monipuolistettu nykytaiteen vaatimusten mukaisesti ja uusia ilmaisukeinoja kehittyy juuri eri menetelmien rajapinnoissa ja perinteisten tekotapojen ja digitaalisten menetelmien yhdistelemisellä. Opetuksen teoria-aineissa korostetaan mediakriittisyyttä, taidekentän rakenteisiin tutustumista ja työelämän pelisääntöihin perehtymistä. Valmistuvalle kuvataiteilijalle taataan vahva taiteellinen osaaminen ja teoreettis-kriittiset valmiudet toimia aktiivisesti taidekentällä, kertoo opetuspäällikkö Matti Velhonoja.

Tiivis yhteistyö Kankaanpään kaupungin kanssa

Kankaanpäässä on hyvä keskittyä taiteen oppimiseen ja omien teosten toteuttamiseen taidemyönteisessä ilmapiirissä. SAMK Kankaanpään Taidekoulun kampus on suunniteltu kuvataiteen opetukseen ja erittäin tiivis yhteistyö kaupungin kanssa laajentaa oppimisympäristöjä kaupunkiympäristöön.

– Kankaanpään taidekoulu on lyönyt omaleimaisen leimansa Kankaanpään kaupunki-identiteettiin. Taide nähdään vahvuutena ja se on valikoitunut osaksi toimintastrategiaa. Yhteistyö kaupungin ja taidekoulun välillä on monisävyistä ja -tasoista. Kankaanpään kaupunginmuseo toteuttaa taidekoulutuksen tallentamista osana museoiden valtakunnallista tallennustyönjakoa ja kerää tietoa talteen mm. vuosittain opiskelijoita haastattelemalla. Ja esimerkiksi taidekoulun viestinnän opintojaksolla kaupunginmuseo on mukana palautteenantotilaisuudessa. Opiskelijoiden ideat saavat aikaan mielenkiintoista vuoropuhelua ja joskus toimivat sysäyksen antavana. Kaupunki kehittyy taidekoulun ansioista, toteaa Kankaanpään kaupunginmuseonjohtaja Kati Vainio

Projektityöskentely lisää työelämävalmiuksia

Kuvataiteilijan tutkintoa opiskellessa nostetaan esiin myös taiteellisen ilmaisun lisäksi erilaisia ammatissa tarvittavia taitoja viestinnästä rahoitukseen ja kielitaitoon. Näitä opittuja taitoja pystyy luontevasti soveltamaan erilaisissa käytännönläheisissä taideprojekteissa pienryhmissä tai itsenäisesti toteuttaen koko opiskeluajan. Viime vuosina opintojen erilaisia tukimalleja on pystytty myös kehittämään, kun opetuksen tueksi on saatu erityisopettajan ja opinto-ohjaajan palveluja.

Kankaanpää tarjoaa paikan keskittyä oman taiteellisen työn kehittämiseen ja opetuksen jatkuva kehittäminen luo mahdollisuuksia opetuksen aitoon henkilökohtaistamiseen ja oppimiseen aidoissa ammattiin valmentavissa oppimisympäristöissä.

Ika Närhi työskenteli Purkutalo2022 -taideprojektin kesätaiteilijana.
Ika Närhi työskenteli Purkutalo2022 -taideprojektin kesätaiteilijana.

Jaa tämä sivu

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

Tubettaja Roni Bäck seisoo kädet levitettyinä vihreänsävyisessä Pelisellissä.

Peliselli avattiin juhlallisesti käyttöön – Katso kuvagalleria!

Perjantaina 24.11. järjestetty Well Played -tapahtuma keräsi yhteen RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä elämykselliseen iltapäivään. Samalla vihittiin käyttöön uusi peli- ja elämyslaboratorio Peliselli.