Itämeren vierasvenesatamat ovat itsessään vetovoimaisia matkakohteita

Itämerellä seilaa noin 3,5 miljoonaa vapaa-ajan venettä. Veneilyn lisäksi vierasvenesatamien rooli nähdään alueella yhä keskeisemmäksi paikallisen ja alueellisen matkailun kannalta. Niiden roolin matkailukohteina ja niiden kävijämäärän odotetaan kasvavan lähitulevaisuudessa.

19.4.2021 | Teksti: Sanna-Mari Renfors | Kuva: Sanna-Mari Renfors

Purjeveneitä Airistolla / Sailboats at Airisto

Itämeren vierasvenesatamat ovat houkuttelevia matkailukohteita paitsi huviveneilijöille, mutta monille kohderyhmille, jotka nauttivat merellisestä ilmapiiristä. Asukkaat, mökkeilijät, päiväkävijät ja yöpyvät matkailijat vierailevat vierasvenesatamissa eri tarkoituksissa. Itämeren vierasvenesatamat houkuttelevat myös kansainvälisiä kävijöitä lähinnä naapurimaissa.

Vierasvenesatamien ympärille muodostuneiden matkailukohteiden kehittäminen niiden potentiaalia hyödyntämällä lisää merkittävästi alueen kestävää kehitystä taloudellisesta, sosiokulttuurisesta ja ympäristöllisestä näkökulmasta. Tämä on välttämätöntä, sillä erityisesti koronapandemian jälkeen kestävä kehitys on matkailussa uusi normaali. Samalla Itämeren matkailustrategian keskeisin tavoite on luoda merialueesta kestävä matkakohde.

Tämän saavuttamiseksi tarvitaan kestäviä liiketoimintamalleja sekä kestäviä matkailutuotteita ja -palveluja. Kannattavien kohderyhmien tunnistaminen, eri vierasvenesatamien ja sidosryhmien välinen yhteistyö sekä investointien jatkaminen infrastruktuurin ja kapasiteetin parantamiseksi ovat välttämättömiä. Lisäksi merenkulkuun ja kalastukseen liittyvään kulttuuriperinnön kunnioittaminen on olennaista, sillä vierasvenesatamien alueella on usein syvät juuret laivanrakennus- ja merenkulku- sekä kalastusperinteessä.

Lue lisää Itämeren rannikko- ja merellisen matkailun tilanteesta vierasvenesatamissa seuraavasta raportista. Tämän raportin on julkaissut SAMKin koordinoima Interreg Baltic Sea Region -hanke BalticBlueMarinas, joka toteutetaan Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Latviassa ja Puolassa.

19.4.2021 | Teksti: Sanna-Mari Renfors | Kuva: Sanna-Mari Renfors

Lisää aiheesta

Kylmäpihlajan maisemaa yläilmoista
| SAMK

Parempia palveluja pienvenesatamissa Itämeren alueella

Useat EU-rahoitteiset projektit ovat työskennelleet pienvenesatamien turvallisuuden ja infrastruktuurin parantamiseksi viime vuosina. Asiantuntijat ovat yhdistäneet voimansa kehittääkseen parempia palveluja pienvenesatamissa koko keskisen Itämeren alueella.
Kuva JRC:n näyttelystä, mies kävelee editse
| Matkailu

Päivän kysymys: voiko matkailu pelastaa maailman?

Matkailu puhuttaa. Voinko matkailla kaikkialla ”koska mä voin”? Voisinko miettiä millä perusteilla valitsen esimerkiksi matkakohteeni, majapaikkani, ostokseni? Voiko himomatkaaja tehdä poisvalintoja niin, että ei koekaan luopuvansa vaan saavansa enemmän? Millaisia valintoja matkanjärjestäjä voi tehdä – ja millaisia matkailupalvelun tuottaja?

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html