Itämeren vierasvenesatamat ovat itsessään vetovoimaisia matkakohteita

Vierasvenesatamien ympärille muodostuneiden matkailukohteiden kehittäminen niiden potentiaalia hyödyntämällä lisää merkittävästi alueen kestävää kehitystä taloudellisesta, sosiokulttuurisesta ja ympäristöllisestä näkökulmasta.

Purjeveneitä Airistolla / Sailboats at Airisto

Itämeren vierasvenesatamat ovat houkuttelevia matkailukohteita paitsi huviveneilijöille, mutta monille kohderyhmille, jotka nauttivat merellisestä ilmapiiristä. Asukkaat, mökkeilijät, päiväkävijät ja yöpyvät matkailijat vierailevat vierasvenesatamissa eri tarkoituksissa. Itämeren vierasvenesatamat houkuttelevat myös kansainvälisiä kävijöitä lähinnä naapurimaissa.

Vierasvenesatamien ympärille muodostuneiden matkailukohteiden kehittäminen niiden potentiaalia hyödyntämällä lisää merkittävästi alueen kestävää kehitystä taloudellisesta, sosiokulttuurisesta ja ympäristöllisestä näkökulmasta. Tämä on välttämätöntä, sillä erityisesti koronapandemian jälkeen kestävä kehitys on matkailussa uusi normaali. Samalla Itämeren matkailustrategian keskeisin tavoite on luoda merialueesta kestävä matkakohde.

Tämän saavuttamiseksi tarvitaan kestäviä liiketoimintamalleja sekä kestäviä matkailutuotteita ja -palveluja. Kannattavien kohderyhmien tunnistaminen, eri vierasvenesatamien ja sidosryhmien välinen yhteistyö sekä investointien jatkaminen infrastruktuurin ja kapasiteetin parantamiseksi ovat välttämättömiä. Lisäksi merenkulkuun ja kalastukseen liittyvään kulttuuriperinnön kunnioittaminen on olennaista, sillä vierasvenesatamien alueella on usein syvät juuret laivanrakennus- ja merenkulku- sekä kalastusperinteessä.

Lue lisää Itämeren rannikko- ja merellisen matkailun tilanteesta vierasvenesatamissa seuraavasta raportista. Tämän raportin on julkaissut SAMKin koordinoima Interreg Baltic Sea Region -hanke BalticBlueMarinas, joka toteutetaan Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Latviassa ja Puolassa.

Jaa tämä sivu

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.