Itämeren vierasvenesatamat ovat itsessään vetovoimaisia matkakohteita

Itämerellä seilaa noin 3,5 miljoonaa vapaa-ajan venettä. Veneilyn lisäksi vierasvenesatamien rooli nähdään alueella yhä keskeisemmäksi paikallisen ja alueellisen matkailun kannalta. Niiden roolin matkailukohteina ja niiden kävijämäärän odotetaan kasvavan lähitulevaisuudessa.

19.4.2021 | Teksti: Sanna-Mari Renfors | Kuva: Sanna-Mari Renfors

Purjeveneitä Airistolla / Sailboats at Airisto

Itämeren vierasvenesatamat ovat houkuttelevia matkailukohteita paitsi huviveneilijöille, mutta monille kohderyhmille, jotka nauttivat merellisestä ilmapiiristä. Asukkaat, mökkeilijät, päiväkävijät ja yöpyvät matkailijat vierailevat vierasvenesatamissa eri tarkoituksissa. Itämeren vierasvenesatamat houkuttelevat myös kansainvälisiä kävijöitä lähinnä naapurimaissa.

Vierasvenesatamien ympärille muodostuneiden matkailukohteiden kehittäminen niiden potentiaalia hyödyntämällä lisää merkittävästi alueen kestävää kehitystä taloudellisesta, sosiokulttuurisesta ja ympäristöllisestä näkökulmasta. Tämä on välttämätöntä, sillä erityisesti koronapandemian jälkeen kestävä kehitys on matkailussa uusi normaali. Samalla Itämeren matkailustrategian keskeisin tavoite on luoda merialueesta kestävä matkakohde.

Tämän saavuttamiseksi tarvitaan kestäviä liiketoimintamalleja sekä kestäviä matkailutuotteita ja -palveluja. Kannattavien kohderyhmien tunnistaminen, eri vierasvenesatamien ja sidosryhmien välinen yhteistyö sekä investointien jatkaminen infrastruktuurin ja kapasiteetin parantamiseksi ovat välttämättömiä. Lisäksi merenkulkuun ja kalastukseen liittyvään kulttuuriperinnön kunnioittaminen on olennaista, sillä vierasvenesatamien alueella on usein syvät juuret laivanrakennus- ja merenkulku- sekä kalastusperinteessä.

Lue lisää Itämeren rannikko- ja merellisen matkailun tilanteesta vierasvenesatamissa seuraavasta raportista. Tämän raportin on julkaissut SAMKin koordinoima Interreg Baltic Sea Region -hanke BalticBlueMarinas, joka toteutetaan Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Latviassa ja Puolassa.

19.4.2021 | Teksti: Sanna-Mari Renfors | Kuva: Sanna-Mari Renfors

Lisää aiheesta

Kylmäpihlajan maisemaa yläilmoista
| SAMK

Parempia palveluja pienvenesatamissa Itämeren alueella

Useat EU-rahoitteiset projektit ovat työskennelleet pienvenesatamien turvallisuuden ja infrastruktuurin parantamiseksi viime vuosina. Asiantuntijat ovat yhdistäneet voimansa kehittääkseen parempia palveluja pienvenesatamissa koko keskisen Itämeren alueella.
Kuva JRC:n näyttelystä, mies kävelee editse
| Matkailu

Päivän kysymys: voiko matkailu pelastaa maailman?

Matkailu puhuttaa. Voinko matkailla kaikkialla ”koska mä voin”? Voisinko miettiä millä perusteilla valitsen esimerkiksi matkakohteeni, majapaikkani, ostokseni? Voiko himomatkaaja tehdä poisvalintoja niin, että ei koekaan luopuvansa vaan saavansa enemmän? Millaisia valintoja matkanjärjestäjä voi tehdä – ja millaisia matkailupalvelun tuottaja?

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen