Insinööriksi joustavasti monimuotototeutuksista

Yksi SAMKin strategisista tavoitteista on tarjota kattavasti työelämälähtöisiä ja monimuotoisia koulutuskokonaisuuksia. Teknologia-osaamisalueella on tehty laaja suunnitelma monimuotototeutusten aloittamiseksi.

24.5.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Veera Korhonen

Marika Seppälä ja Jussi Törmälä istuvat pyöreän pöydän ääressä ja katsovat toisinsa päin.

Opetuspäällikkö Jussi Törmälä ja osaamisaluejohtaja Marika Seppälä kertovat, että uudistettu koulutustarjonta lisää myös ristiinopiskelun mahdollisuuksia eri korkeakoulujen välillä.

Osaamisalueen suunnitelman mukaan monimuotototeutukset alkaisivat puolen vuoden välein.

– Taustalla ovat suomalaisen yhteiskunnan näkemykset, että meidän pitää kouluttaa lisää ihmisiä ja antaa mahdollisuuksia oppimiseen myös työn ohella, kertoo osaamisalueen johtaja Marika Seppälä.

Osaamisalueen perusalat, joilta tutkintoja voi SAMKissa monimuotototeutuksina suorittaa, ovat konetekniikka, sähkö- ja automaatiotekniikka, rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, energia- ja ympäristötekniikka sekä tietotekniikka.

Tutkintoalat vastaavat maakunnan tarpeisiin

Marika Seppälä kertoo, että edellä mainitut tutkintoalat ovat nousseet erityisesti maakunnan tarpeista. Osa tutkinto-ohjelmista alkaa syksyllä, osa tammikuussa.

Erityisesti tekniikan alalla on koettu, että koulutuksen vieminen verkkoon on vaikeaa. Viimeistään korona-aika opetti, että opetusta ei tarvitse pysäyttää, vaikka kaikki eivät olisi samassa tilassa.

Monimuotototeutus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki opinnot suoritetaan verkossa. Joskus kokoonnutaan kampukselle suorittamaan yhdessä jotakin pedagogisesti tärkeää asiaa

– On toivottu, että tekniikan pätevyyksiä voisi suorittaa joustavasti avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Nyt tämäkin on helpompaa, kun opintoja voi tehdä enemmän verkossa, Seppälä sanoo.

Aktiivisesti mukaan eurooppalaisiin korkeakouluverkostoihin

Uudistettu tarjonta lisää myös ristiinopiskelun mahdollisuuksia eri korkeakoulujen välillä. Kaikkien ei kannata tarjota kaikkea. Esimerkiksi insinöörikoulutuksessa eri ammattikorkeakoulujen kannattaa vahvistaa erilaisia painotuksiaan.

– Tekniikan alalla opettajien löytäminen ei ole koko Suomen tasolla kovin helppoa. Tuotamme korkeakouluissa opintopaketteja ristiin toisillemme. Opiskelija voi siten saada syvempää osaamista jostain sellaisesta, mitä meillä ei ole suoraan tarjota, Seppälä sanoo.

Mitä näköpiirissä on seuraavaksi?
– SAMK on lähtenyt aktiivisesti hakeutumaan eurooppalaisiin korkeakoulualliansseihin. Ne avaavat modernien työelämätaitojen ja kansainvälisyyden lisäämisen mahdollisuuksia valtavasti, Seppälä valottaa.

 


Monimuoto-opiskelu sopii opiskelijalle, joka on jo työelämässä tai ei voi muuten osallistua kokopäiväiseen opetukseen. Työpaikka ei ole edellytyksenä monimuoto-opinnoille. Opinnot sisältävät lähi- ja etäopetusta sekä itsenäistä opiskelua.


24.5.2023 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Veera Korhonen

Lisää aiheesta

Abstrakti sininen kuva, jossa sisäkkäisiä erisävyisiä ympyröitä.
| SAMK

SAMKille tulossa uusi koulutusvastuu – insinöörikoulutukseen prosessi- ja materiaalitekniikka

SAMKin insinöörikoulutukseen on tulossa uusi koulutusvastuu, prosessi- ja materiaalitekniikka. Koulutus alkaisi vuoden 2024 syksyllä ja siihen hakeuduttaisiin kevään yhteishaussa.
| Teknologia

SAMKissa käynnistyy ensi syksynä yrityselämälähtöinen elintarviketuotantoon suuntautuva insinöörikoulutus

Toivomme elintarvikeinsinöörin koulutukseen hakijoita sekä nuorista että jo työelämässä olevista elintarvikealan osaajista. Koulutus on suunniteltu ja tullaan toteuttamaan kiinteässä yhteistyössä alan yritysten kanssa, kertoo koulutuksesta vastaava lehtori Vesa Rosenqvist.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Hae erikoistumiskoulutukseen 31.12.2023 mennessä. #katsetulevaisuuteen #erikoistumiskoulutus #palliatiivinenhoito

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen