Informaatikko tekee töitä ihmisiä varten

Teppo Hjelt oli ehtinyt toimia SAMKin kirjaston informaatikkona vasta pari kuukautta, kun koronapandemia alkoi. Poikkeusoloista huolimatta työt ovat sujuneet hyvin, kiitos toimivan etätyötekniikan.

16.11.2021 | Teksti: Tytti Wallenius // Kumppania | Kuva: Tytti Wallenius // Kumppania

Teppo Hjelt

Vaikka etätyö onkin Teppo Hjeltille varsin luonnollinen tapa työskennellä, hän viihtyy myös kampuksen tiloissa.

SAMKin Porin kampuksen kirjastossa työskentelevän Teppo Hjeltin työ on pääasiassa tiedonhankinnan ohjausta. Se tarkoittaa muun muassa tiedonhaun perusteiden ohjeistamista opiskelijoille, opinnäytetöissä avustamista sekä opiskelijoiden ja henkilökunnan tukemista tiedonhaun ongelmatilanteissa. Hjelt myös ylläpitää SAMKin yhteisiä lähdeviittausohjeita, jotka uudistuivat viime vuonna.

– SAMKin jokaisella kampuksella opiskelijoita ja henkilökuntaa palvelee INFOtelakka, joka auttaa oikeanlaisten aineistojen etsimisessä. Palvelustamme on hyötyä opintojen eri vaiheissa, ja neuvontaa on tarjolla sekä kasvokkain että etäyhteyksin, Hjelt kuvailee. SAMKin jokaisella kampuksella opiskelijoita ja henkilökuntaa palvelee INFOtelakka, joka auttaa oikeanlaisten aineistojen etsimisessä.

Koska SAMKin opiskelijat edustavat monia eri aloja, myös informaatikon työ on monipuolista. Esimerkiksi opinnäytetyöt ovat erilaisia eri aloilla, mikä vaikuttaa myös tiedonhakuun.

Tekniikka ja työtilat kohdillaan

SAMKin kirjasto työllistää yhteensä yhdeksän henkilöä, joista kuuden työpiste on Porin kampuksella. Kaikilla SAMKin kampuksilla on oma kirjasto. Koronan myötä myös kirjaston palvelut siirtyivät enemmän verkkoon, ja henkilökohtaisen etätyön määrä voidaankin nykyään sopia etätyösopimuksella. Hjeltin tapauksessa etätyö ei aina ole mahdollista, sillä hänen työhönsä liittyy paljon lähiopastusta. Tekniikka on kuitenkin vahvasti läsnä myös silloin.

– Pidän mikin aina mukana ja tallennan ohjaussession, jotta siitä hyötyvät myös ne, jotka eivät syystä tai toisesta ole päässeet paikalle. Lisäksi osa ohjauksesta tapahtuu hybridinä, joten opiskelijoita on luokkahuoneen lisäksi etäyhteyden päässä, Hjelt kertoo.

Aina jos olen tarvinnut työssäni jotain erityistä tekniikkaa, se on järjestynyt.

Vaikka etätyö onkin Hjeltille varsin luonnollinen tapa työskennellä, hän viihtyy myös kampuksen tiloissa. Hjeltin työhuoneessa ergonomiaan on kiinnitetty huomiota monella eri tavalla: työpisteen ja tilan valaistuksen voi säätää juuri itselleen sopivaksi. Myös erityisemmät tarpeet on huomioitu.

– Aina jos olen tarvinnut työssäni jotain erityistä tekniikkaa, se on järjestynyt, Hjelt kiittelee.

Informaatikon työ vaatii vuorovaikutustaitoja

Noin puolet informaatikon työajasta kuluu opiskelijoiden ja SAMKin henkilökunnan avustamiseen ohjauksen ja kahdenkeskeisten tapaamisten muodossa. Hjeltille juuri opiskelijoiden kohtaaminen on tärkeää ja motivoivaa.

– Nautin todella siitä, että saan auttaa opiskelijoita. Olen työskennellyt lähes koko urani oppilaitoksissa, ensin matematiikanopettajana ja sen jälkeen Porin yliopistokeskuksen kirjastossa. Opiskelijat ovat tärkeässä vaiheessa elämäänsä, hankkimassa ammattia. On ilo olla osa sitä prosessia.

Opiskelijoiden ja henkilökunnan avustamisen lisäksi SAMKin kirjasto tekee yhteistyötä myös talon ulkopuolisten tahojen kanssa. Suomalaiset ammattikorkeakoulut tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään, samoin Satakunnan kirjastot. Vuorovaikutustaidot ovat siis keskeisessä roolissa Hjeltin työssä.

– Pidän myös kehittämistyöstä, mutta esimerkiksi lukuvuoden alku on aina kiireistä aikaa, jolloin fokus on opiskelijoiden ohjaamisessa ja avustamisessa, Hjelt summaa.

16.11.2021 | Teksti: Tytti Wallenius // Kumppania | Kuva: Tytti Wallenius // Kumppania

Lisää aiheesta

Meillä käy Tuudo kirjastokortti.
| Kirjasto

Hyötyä kirjastosta – 5 vinkkiä uudelle opiskelijalle

SAMKin Porissa, Raumalla, Kankaanpäässä ja Huittisissa sijaitsevat kampuskirjastot verkkopalveluineen tarjoavat luotettavaa tietoa, kirjallisuutta, lehtiä ja tiedonhaun ohjausta. Suurin osa kirjaston aineistosta on verkossa ja käytettävissä sekä kampuksilla että kotona.
| Kirjasto

Matematiikan kertaus huippusuosittua – SAMKin kirjaston luetuimmat vuonna 2020

Tutki ja kirjoita oli SAMKin kirjaston lainatuin painettu kirja vuonna 2020. SAMKin julkaisujen kestosuosikki Matematiikan perustietojen kertaus ladattiin luettavaksi yli 10 000 kertaa.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tiesittekö, että eläinfysioterapiaa voi opiskella Suomessa ainoastaan SAMKissa? @SatakunnanAMK Meillä oli tänään ilo ja kunnia Fannin kanssa osallistua opiskelijoiden kanssa työskentelyyn. #kohtaaminen on tässäkin tärkein työkalu. Kiitos tästä kokemuksesta 🌟🌟🌟

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/