Inbets-hanke Euroopan komission listoilla

Euroopan ikääntyminen ja väestöpyramidin kääntyminen päälaelleen tuovat haasteita myös yritysten ja yrittäjien sukupolvenvaihdoksiin.

24.5.2021 | Teksti: Kari Lilja | Kuva: Kari Lilja

Puolalainen puusepänverstas

Projektin osanottajia vierailulla puolalaisessa puusepänverstaassa, jonka omistus on juuri siirtymässä viidennelle polvelle.

Euroopan ikääntyminen ja väestöpyramidin kääntyminen päälaelleen tuovat haasteita myös yritysten ja yrittäjien sukupolvenvaihdoksiin. Kun seuraajaehdokkaita on yhä vähemmän, sopivan yritystoiminnasta kiinnostuneen seuraajan löytyminen on yhä haastavampaa. Tämä vaarantaa työllisyyttä. On arvioitu, että Euroopan unionin alueella on vuosittain kymmeniä tuhansia työpaikkoja uhattuna yrittäjien eläköitymiseen ja yritysten omistajanvaihdoksiin liittyvien ongelmien ja epävarmuustekijöiden vuoksi.

Omistajanvaihdoksilla tarkoitetaan yrityksen omistajan vaihtumista joko perhepiirissä sukupolvenvaihdoksena tai yrityskauppana, jolloin ostajana on perheen ulkopuolinen henkilö. Yrityskaupalla yritystoiminnan aloittanut pääsee kehittämään yritystä, jolla on jo paljon valmiina startup-yritykseen verrattuna. Sillä on asiakkaat, tuotteet ja palvelut, tunnettuus ja liikevaihto. Noin kolmannes omistajanvaihdoksen läpikäyneistä yrityksistä muuttuu kasvuyrityksiksi. Myös tästä syystä omistajanvaihdoksia on syytä vauhdittaa, toteaa projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä.

Satakunnan yrittäjälehden 3/2021 mukaan Satakunnassa on noin 3300 pientä ja keskisuurta yritystä (noin 28 % kaikista satakuntalaisista PK-yrityksistä), jotka ovat seuraavien kahden – viiden vuoden aikana suunnittelemassa omistajanvaihdosta.  Yrittäjäpolvenvaihdoksiin liittyvät kysymykset koskettavat siis vahvasti myös Satakuntaa.

Satakunnan ammattikorkeakoulu on ollut mukana Euroopan unionin Aluekehitysrahaston Baltic Sea Region (BSR) -ohjelman rahoittamassa Inbets-hankkeessa, jossa myös Satakunnan Yrittäjät on ollut mukana liitännäispartnerina. Hankkeen tavoitteena on ollut edistää pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjäpolvenvaihdoksia Itämeren ympärysvaltioissa etsimällä ja kehittämällä innovatiivisia ratkaisuja ja käytäntöjä, joilla seuraajien löytymistä, yritysten siirtymistä sukupolvelta toiselle ja työpaikkojen turvaamista voitaisiin helpottaa.

Inbets-hanke alkoi 25.5.2017 ja päättyi 31.3.2021.

Hankkeen päätösseminaaria 19.3.2021 seuraamassa ollut Euroopan unionin edustaja oli vaikuttunut hankkeen saavuttamista tuloksista ja nosti hankkeen Euroopan komission sivuilla esiteltyjen hankkeiden joukkoon.

Hankkeen tuloksia jalkauttamaan perustettu jatkoprojekti Inbets+ käynnistyi 1.4.2021 ja jatkuu vuoden 2021 loppuun.

24.5.2021 | Teksti: Kari Lilja | Kuva: Kari Lilja

Lisää aiheesta

Valkoisia kukkia/White flowers
| SAMK

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 91 opiskelijaa

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 91 opiskelijaa. Valmistuneista 11 suoritti YAMK-tutkinnon.
Valkoisia kukkia/White flowers
| SAMK

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 91 opiskelijaa

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 91 opiskelijaa. Valmistuneista 11 suoritti YAMK-tutkinnon.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tavoitteletko verkkokauppasi kasvua? SAMK etsii verkkokauppojen kehityshankkeeseen kumppaneiksi satakuntalaisia yrityksiä. Osallistuminen on yrityksille maksutonta. Ilmoittautumiset 10.12.2021 mennessä. Tule mukaan. #samk #verkkokauppa #kehityshanke
https://verkkokauppa20.samk.fi/

Altogether 91 students graduated from SAMK in November. Eleven of them graduated with a Master´s degree. SAMK congratulates all the graduates.
#samk #mysamk #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/91-students-graduated-from-samk-in-november/

SAMK on mukana @K2RAU vuotuisen kansainvälistymispalkinnon finaalissa Port Activity App satamasovelluksella. Voittaja valitaan pitchaus-tilaisuudessa 9.12.
https://raumankauppakamari.fi/fi-fi/article/tapahtumat/kansainvalistymispalkintokisa-912-kilpailijat-esittaytyvat/1605/
@merilogistiikka @CentralBaltic #EfficientFlow

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 91 opiskelijaa. Valmistuneista 11 suoritti YAMK-tutkinnon. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💯 🌹
#samk #mysamk #alumni #katsetulevaisuuteen #ylpeästiamk
https://www.samk.fi/uutiset/samkista-valmistui-marraskuussa-yhteensa-91-opiskelijaa/

@SatakunnanAMK and @NUST_Namibia have signed a double degree agreement for marine engineers! The first group of students will arrive to Rauma in early 2022. #merilogistiikka #mysamk #thinkfuture https://www.merilogistiikka.fi/en/news/ten-years-co-operations-to-namibia-culminates-to-marine-engineer-double-degree/