Inbets-hanke Euroopan komission listoilla

Euroopan ikääntyminen ja väestöpyramidin kääntyminen päälaelleen tuovat haasteita myös yritysten ja yrittäjien sukupolvenvaihdoksiin.

Puolalainen puusepänverstas

Inbets-hanke Euroopan komission listoilla

Projektin osanottajia vierailulla puolalaisessa puusepänverstaassa, jonka omistus on juuri siirtymässä viidennelle polvelle.

Euroopan ikääntyminen ja väestöpyramidin kääntyminen päälaelleen tuovat haasteita myös yritysten ja yrittäjien sukupolvenvaihdoksiin. Kun seuraajaehdokkaita on yhä vähemmän, sopivan yritystoiminnasta kiinnostuneen seuraajan löytyminen on yhä haastavampaa. Tämä vaarantaa työllisyyttä. On arvioitu, että Euroopan unionin alueella on vuosittain kymmeniä tuhansia työpaikkoja uhattuna yrittäjien eläköitymiseen ja yritysten omistajanvaihdoksiin liittyvien ongelmien ja epävarmuustekijöiden vuoksi.

Omistajanvaihdoksilla tarkoitetaan yrityksen omistajan vaihtumista joko perhepiirissä sukupolvenvaihdoksena tai yrityskauppana, jolloin ostajana on perheen ulkopuolinen henkilö. Yrityskaupalla yritystoiminnan aloittanut pääsee kehittämään yritystä, jolla on jo paljon valmiina startup-yritykseen verrattuna. Sillä on asiakkaat, tuotteet ja palvelut, tunnettuus ja liikevaihto. Noin kolmannes omistajanvaihdoksen läpikäyneistä yrityksistä muuttuu kasvuyrityksiksi. Myös tästä syystä omistajanvaihdoksia on syytä vauhdittaa, toteaa projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä.

Satakunnan yrittäjälehden 3/2021 mukaan Satakunnassa on noin 3300 pientä ja keskisuurta yritystä (noin 28 % kaikista satakuntalaisista PK-yrityksistä), jotka ovat seuraavien kahden – viiden vuoden aikana suunnittelemassa omistajanvaihdosta. Yrittäjäpolvenvaihdoksiin liittyvät kysymykset koskettavat siis vahvasti myös Satakuntaa.

Satakunnan ammattikorkeakoulu on ollut mukana Euroopan unionin Aluekehitysrahaston Baltic Sea Region (BSR) -ohjelman rahoittamassa Inbets-hankkeessa, jossa myös Satakunnan Yrittäjät on ollut mukana liitännäispartnerina. Hankkeen tavoitteena on ollut edistää pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjäpolvenvaihdoksia Itämeren ympärysvaltioissa etsimällä ja kehittämällä innovatiivisia ratkaisuja ja käytäntöjä, joilla seuraajien löytymistä, yritysten siirtymistä sukupolvelta toiselle ja työpaikkojen turvaamista voitaisiin helpottaa.

Inbets-hanke alkoi 25.5.2017 ja päättyi 31.3.2021.

Hankkeen tuloksia jalkauttamaan perustettu jatkoprojekti Inbets+ käynnistyi 1.4.2021 ja jatkuu vuoden 2021 loppuun.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.