“Ei mikään laki voi olla noin hullu” – Ajatuksia yrittäjäpolvenvaihdoksesta ja yrittäjyydestä

Satakunnan ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa D – Muut julkaisut on ilmestynyt uusi yrittäjyyttä, yrittäjäpolvenvaihdosta ja yrityksen johtamista eri näkökulmista tarkasteleva kirja "Ei mikään laki voi olla noin hullu” – Ajatuksia yrittäjäpolvenvaihdoksesta ja yrittäjyydestä.

13.11.2020 | Teksti: Kari Lilja | Kuva: Kari Lilja

Kaksi painosta jjuri julkaistua kirjaa vierekkäin pöydällä.
"Ei mikään laki voi olla noin hullu" - Ajatuksia yrittähäsukupolvenvaihdoksesta ja yrittäjyydestä.

Kirja lähestyy teemojaan sekä kirjoittajien omien kokemusten että EU-rahoitteisen INBETS-projektin puitteissa haastateltujen yrittäjien kokemusten ja tarinoiden kautta. Lehtori Tuula Miettinen on lukenut kirjan ja kommentoi sitä alla.

”Yrittäjällä täytyykin olla optimistin usko huomiseen, pessimistin kyky nähdä uhkat ja pragmaatikon taito torjua uhkaavat vaarat niin, että se valoisampi huominenkin vielä koittaa.”

"Ei mikään laki voi olla noin hullu” – Ajatuksia yrittäjäpolvenvaihdoksesta ja yrittäjyydestä (Lilja -Sandelin – Lindgren 2020) – teoksessa ei tarkastella yrittäjyyttä ’hypettäen’ eikä sitä ole kirjoitettu vaaleanpunaisten lasien läpi, vaan selkeästi kokemusperäinen ja käytännönläheinen osaaminen yrittäjyydestä toimivat ylivertaisena lähteenä kerronnan lähtökohdille. Teoksessa on ansiokkaasti ja oivallisesti kerrottu maanläheisellä tavalla yrittäjyyspolulla eteen tulleista aidoista ja tunnistettavista kokemuksista ja myös sen polun varrella mahdollisesti vaanivista karikoista, kuitenkin rohkaisevasti yrittäjyyden puolesta puhuen.  Teoksessa ilmenevät realistisella tavalla yritystoiminnan aloittamisen, sen kehittämisen ja siitä luopumisen hetkellä yrittäjän pääkopassa päivittäin pyörivät näkökulmat: onko minusta yrittäjäksi, mikä on liiketoiminnan suunta nyt ja tulevaisuudessa, mitkä ovat riskit ja mahdollisuudet – ja miten sovittaa tasapainoisesti nämä yhteen talouden numerotietojen – ja myös omien tunteiden ja jaksamisen kanssa. Teoksesta jokainen yrittäjyyspolulla aloittava, toimiva tai lopettava löytää käytännönläheistä pohdittavaa.

Teoksessa inspiroivasti ja realistisesti ilmenee, että yrittäminen ei ole kvantitiedettä, vaan yrittäjäpolulla tarvitaan jatkuvaa epävarmuuden sietokykyä suunnittelusta, ennakoinnista ja varautumisesta huolimatta. Sattumia ja onneakin tarvitaan. "Haaksirikkokin on mahdollinen". Vaikka yrittäjän on vaikeaa pitää työ- ja vapaa-aika erillään, teoksessa muistutetaan, että yrittäjyys ei myöskään tarkoita sitä, että voit unohtaa oman fyysisen tai psyykkisen hyvinvointisi: yrittäjät pitävät Suomen pyörät pyörimässä! Teoksessa kuuluu mentoroinnin ja keskustelukumppanin rohkaiseva ääni: yrittäjyys ei ole täydellisyyttä olla jokaisen yrittäjän yrittäjäpolulla eteen tulevan asian asiantuntija, se on luottamista myös verkostoihin, vaikkapa toiseen yrittäjään, mentoriin, tilintarkastajaan tai muuhun eritysosaajaan.

Tuula Miettinen
KTM, ekonomi Tuula Miettinen on yrittäjäperheessä kasvanut, lähes 20 vuotta liikkeenjohdon konsulttina ja mentorina tehnyt yhteistyötä yrittäjien kanssa yrityksen perustamiseen, kehittämiseen ja liikkeenluovutuksiin liittyen. Nykyisin toimii SAMKissa lehtorina palveluliiketoiminnan osaamisalueella.

"Ei mikään laki voi olla noin hullu” – Ajatuksia yrittäjäpolvenvaihdoksesta ja yrittäjyydestä -kirja on julkaistu Satakunnan ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa D Muut julkaisut marraskuussa 2020. Kirjan ovat kirjoittaneet Osaava yritys –blogia toimittavat Kari Lilja, Sirpa Sandelin ja Sanna Lindgren. Kirja on julkaistu Euroopan Unionin aluekehitysrahaston Interreg Baltic Sea Region – ohjelman rahoittaman INBETS-projektin puitteissa.

13.11.2020 | Teksti: Kari Lilja | Kuva: Kari Lilja

Lisää aiheesta

Finanssialan asiantuntija Jaana Mustonen henkilökuvassa.
| Uratarina

Yrittäjyysopinnoista potkua asiantuntijatehtäviin

Myynti yritysasiakkaille on kuulunut Jaana Mustosen työnkuvaan lähes koko hänen työhistoriansa ajan. Opinnoista Business Management & Entrepreneurship -ohjelmassa on ollut suoraa hyötyä Mustosen työtehtävissä. Koska asiakkaat ovat yrityksiä, on yrittäjän näkökulman ymmärtämisestä hyötyä työssä.
Outotalli podcast -tunnus.
| Yrittäjyys

Outotalli avaa ovet yrittäjyyteen ja talouteen – kuuntele ja ota vinkit talteen!

Kevään aikana startanneessa Podcast-sarjassa kuullaan yrittäjien kokemuksia urallaan ja kullanarvoisia vinkkejä yrittäjäksi haaveileville. Myös talous- ja sijoitusasioita käsitellään monipuolisesti.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jälleen merkittävä rahoitus: @SatakunnanAMK ja @TampereUni ovat saaneet Suomen akatemialta yli miljoona euroa yhteistutkimukseen, joka yhdistää modernia teknologiaa terveydenhuoltoympäristön toiminnan varmistamiseen. Onnea @SariMerilampi! 💥https://yle.fi/uutiset/3-11668140 #roboai #samk

Ambitious FridAI launched @crazytownoy by @ronnymattias and @PeterWE 💥 Startup and AI event the last Friday of each month. @HKetamo from @headaiofficial tells how to upskill five billion people: semantic AI is a tool for future skills prediction. Ask and earn a @ruosniemen beer!

4

SAMKin Feelix-hanke on valittu mukaan TKI-Kärjet2020 -kilpailuun. Hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden työtaitoihin keskittyvää, vaikeuksia tai hidasteita kohdanneiden nuorten vertaisryhmätoimintaa. Äänestys käynnissä 2.12. asti. #tkikärjet2020
https://bit.ly/368Njfw

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi SAMKin tutkimukseen 575 000 euroa. Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals tutkimushanke hyödyntää tekoälyä lääketieteellisessä tutkimuksessa.
https://bit.ly/378W0WH

#mysamk #ylpeästiamk #tekoäly #lääketiede

"Digitalisaatio on päivän sana, mutta sen rinnalle työpaikoille tarvitaan lisää inhimillisyyttä." Blogikirjoitus jatkaa minisarjaa, joka käsittelee tunnejohtamisen ja vuorovaikutuksen teemoja esimiestyön näkökulmasta. Blogi: https://bit.ly/2NGYlyz
#esimiestyö #tunnejohtaminen