”Ei mikään laki voi olla noin hullu” – Ajatuksia yrittäjäpolvenvaihdoksesta ja yrittäjyydestä

Satakunnan ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa D – Muut julkaisut on ilmestynyt uusi yrittäjyyttä, yrittäjäpolvenvaihdosta ja yrityksen johtamista eri näkökulmista tarkasteleva kirja "Ei mikään laki voi olla noin hullu” – Ajatuksia yrittäjäpolvenvaihdoksesta ja yrittäjyydestä.

Kaksi painosta jjuri julkaistua kirjaa vierekkäin pöydällä.
"Ei mikään laki voi olla noin hullu" - Ajatuksia yrittähäsukupolvenvaihdoksesta ja yrittäjyydestä.

”Ei mikään laki voi olla noin hullu” – Ajatuksia yrittähäsukupolvenvaihdoksesta ja yrittäjyydestä.

Kirja lähestyy teemojaan sekä kirjoittajien omien kokemusten että EU-rahoitteisen INBETS-projektin puitteissa haastateltujen yrittäjien kokemusten ja tarinoiden kautta. Lehtori Tuula Miettinen on lukenut kirjan ja kommentoi sitä alla.

”Yrittäjällä täytyykin olla optimistin usko huomiseen, pessimistin kyky nähdä uhkat ja pragmaatikon taito torjua uhkaavat vaarat niin, että se valoisampi huominenkin vielä koittaa.”

”Ei mikään laki voi olla noin hullu” – Ajatuksia yrittäjäpolvenvaihdoksesta ja yrittäjyydestä (Lilja -Sandelin – Lindgren 2020) – teoksessa ei tarkastella yrittäjyyttä ’hypettäen’ eikä sitä ole kirjoitettu vaaleanpunaisten lasien läpi, vaan selkeästi kokemusperäinen ja käytännönläheinen osaaminen yrittäjyydestä toimivat ylivertaisena lähteenä kerronnan lähtökohdille. Teoksessa on ansiokkaasti ja oivallisesti kerrottu maanläheisellä tavalla yrittäjyyspolulla eteen tulleista aidoista ja tunnistettavista kokemuksista ja myös sen polun varrella mahdollisesti vaanivista karikoista, kuitenkin rohkaisevasti yrittäjyyden puolesta puhuen. Teoksessa ilmenevät realistisella tavalla yritystoiminnan aloittamisen, sen kehittämisen ja siitä luopumisen hetkellä yrittäjän pääkopassa päivittäin pyörivät näkökulmat: onko minusta yrittäjäksi, mikä on liiketoiminnan suunta nyt ja tulevaisuudessa, mitkä ovat riskit ja mahdollisuudet – ja miten sovittaa tasapainoisesti nämä yhteen talouden numerotietojen – ja myös omien tunteiden ja jaksamisen kanssa. Teoksesta jokainen yrittäjyyspolulla aloittava, toimiva tai lopettava löytää käytännönläheistä pohdittavaa.

Teoksessa inspiroivasti ja realistisesti ilmenee, että yrittäminen ei ole kvantitiedettä, vaan yrittäjäpolulla tarvitaan jatkuvaa epävarmuuden sietokykyä suunnittelusta, ennakoinnista ja varautumisesta huolimatta. Sattumia ja onneakin tarvitaan. ”Haaksirikkokin on mahdollinen”. Vaikka yrittäjän on vaikeaa pitää työ- ja vapaa-aika erillään, teoksessa muistutetaan, että yrittäjyys ei myöskään tarkoita sitä, että voit unohtaa oman fyysisen tai psyykkisen hyvinvointisi: yrittäjät pitävät Suomen pyörät pyörimässä! Teoksessa kuuluu mentoroinnin ja keskustelukumppanin rohkaiseva ääni: yrittäjyys ei ole täydellisyyttä olla jokaisen yrittäjän yrittäjäpolulla eteen tulevan asian asiantuntija, se on luottamista myös verkostoihin, vaikkapa toiseen yrittäjään, mentoriin, tilintarkastajaan tai muuhun eritysosaajaan.

Tuula Miettinen
KTM, ekonomi Tuula Miettinen on yrittäjäperheessä kasvanut, lähes 20 vuotta liikkeenjohdon konsulttina ja mentorina tehnyt yhteistyötä yrittäjien kanssa yrityksen perustamiseen, kehittämiseen ja liikkeenluovutuksiin liittyen. Nykyisin toimii SAMKissa lehtorina palveluliiketoiminnan osaamisalueella. Tutustu julkaisuun

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Neea Setälä halusi jatkaa merkonomiopintojen jälkeen tradenomiksi kotikaupungissaan Porissa.

Neea Setälän matka merkonomista tradenomiksi

Neea Setälä on ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija. Neean polku alkoi peruskoulun yhdeksännellä luokalla, kun piti ajatella jatko-opintoja. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko jatkaa lukioon tai suunnata ammatillisten opintojen suuntaan. Hän valitsi merkonomiopinnot.