Aurinkosähköjärjestelmää hyödynnetään SAMKin opetuksessa ja tutkimuksessa

SAMKissa on opetus- ja tutkimuskäytössä laaja aurinkosähkölaitteisto, johon kuuluu noin tusina eri suuntaan olevia erillisiä järjestelmiä, erilaisia akustoja ja myös suurempi aurinkokeräin. Eri alojen opiskelijoille on useita opintojaksoja, joilla aurinkoenergiajärjestelmiin liittyvää tietoutta hyödynnetään.

Aurinkokeräin/Solar Tracker

SAMKin parkkipaikalle on rakennettu paneeleista koostuva aurinkoseuraaja, joka kääntyy auringon liikkeiden mukaan. Se on osa tekniikan eri alojen opiskelijoiden oppimisympäristöä.

SAMKin aurinkosähkölaitteisto koostuu eri suuntiin olevista järjestelmistä. SAMKissa tutkitaan näiden avulla muun muassa erityyppisiä kytkentöjä ja inverttereitä, joilla sähkö voidaan muuttaa verkkoon sopivaksi. Myös rivivälivaikutusta tutkitaan. Käytännössä se tarkoittaa, miten lähelle rivit voi tasakatoilla laittaa toisiaan.

– Tutkimme myös suuntia eli miten se vaikuttaa, mihin ilmansuuntaan ja kulmaan paneeli on asetettu. Näitä asioita voi tietenkin simuloida myös ohjelmilla, mutta se ei aina mene käytännön kanssa yksi yhteen, kertoo tutkija Petri Lähde.

Yksi paneeli on asetettu osoittamaan pohjoiseen eli periaatteessa hyötykäytön suhteen aivan väärään suuntaan.

– Toinen on asetettu aivan vaakasuoraan. Siitä tutkitaan, miten lika vaikuttaa tuottavuuteen, kun sade ei pääse huuhtelemaan paneelia, Lähde selvittää.

– Meillä on myös muutamia erilaisia akustojärjestelmiä, esimerkiksi itse tehty järjestelmä, joka on teollisuuskokoluokkaa eli tarkoitettu isompaan kiinteistöön. Sillä varmistetaan myös laboratoriotilojen toiminta sähkökatkon varalta. Lisäksi meillä on tutkimuskäytössä omakotitalokokoluokan litiumakusto.

Monipuolista hyötyä eri alojen opiskelijoille

Kaikki järjestelmistä saatu data kerätään talteen. Juuri tällä hetkellä on myös menossa projekti, jossa saadun datan analysointia ja esittämistä kehitetään. Projektissa on mukana ohjelmistopuolen opiskelijaosaajia.

SAMKissa menee useita opintojaksoja, joilla aurinkoenergiajärjestelmiin liittyvää tietoutta hyödynnetään. Opiskelijoiden kanssa käydään myös paikan päällä tutustumassa paneeleihin.

– Aurinkoenergian käyttö lisääntyy koko ajan. Sähköalan opiskelijoiden osalta olisi tärkeää, että järjestelmät, esimerkiksi niiden sähkösuunnittelu, kytkennät ja turvallisuus olisivat tuttuja. Energiatekniikan opiskelijoiden kanssa käydään läpi järjestelmän kokonaisuutta ja oikeanlaista hyödyntämistä.

Opiskelijoita oli mukana myös aurinkosähköjärjestelmän rakentamisvaiheessa ja esimerkiksi aurinkosähköpaneelien paloturvallisuusprojektissa. Siinä koottiin koulutusaineista, jonka tarkoitus on luoda ymmärrystä aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta tulipalotilanteissa. Aiheesta on tehty myös opinnäytetyö.

Opiskelijoilta on saatu oppimisympäristöstä positiivista palautetta.

– On tärkeää, että opiskelijat pääsevät jo opintojen aikana tutustumaan todellisiin välineisiin. Kun välineistö on todellisuutta vastaavaa, voidaan nähdä todellinen data ja toisaalta tunnistaa vaaratilanteet ja löytää oikeat tavat toimia näissä, Lähde pohtii.

Katso SAMKin aurinkosähköjärjestelmän esittelyvideo Petri Lähde

Aurinkosähköjärjestelmä SAMKin Porin kampuksella

SAMKin Porin kampuksella tutkitaan uusiutuvia energiamuotoja ja niiden toimivuutta ja käyttökelpoisuutta Suomen olosuhteissa. Aurinkosähköjärjestelmä on osa sähkölaboratorion oppimisympäristöä. Järjestelmän rakentaminen on toteutettu opiskelijaprojektina, jolla on tuettu työelämälähtöistä AMK-opetuksen periaatetta. Resurssiviisaus on määritelty SAMKin strategiassa yhdeksi nousevista aloista.

Kuvassa tutkija Petri Lähde.

Aurinkosähköjärjestelmiä hyödynnetään mm. seuraavilla opintojaksoilla:

Aurinkoenergiajärjestelmän suunnittelu
Energiatekniikan perusteet
Kiinteistön sähkö- ja tietoverkot
Solar Energy
Sähköalan taloustietämys
Sähkösuunnittelu ja -määräykset
Sähkötekninen kunnossapito
Sähköturvallisuustarkastukset

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.