Aila päätti hakea SAMKiin opiskelemaan vanhustyön kehittämistä

Aila Rantanen opiskelee geronomiksi toista vuotta SAMKin Porin kampuksella. Tulevaisuudessa hän toivoo pääsevänsä toimimaan esimiehenä kotihoidossa.

Aila Rantanen istuu työvaatteissa toimistopöytänsä äärellä.
Aila työskentelemässä Vammalan kotihoidon toimistossa toiminnanohjaajana.

Aila työskentelemässä Vammalan kotihoidon toimistossa toiminnanohjaajana.

Vanhustyötä monimuotona opiskeleva Aila päätyi hakemaan SAMKiin esimiehen kan­nustamana. Hän on työskennellyt kotihoidon piirissä kentällä ja toimistossa toiminnanohjaajana kolmetoista vuotta. Erityisesti Ailaa kiinnostaa vanhustyön kehittäminen.

­­­­­­- Kolme hyvää asiaa vanhustyössä ovat vanhusten kohtaaminen, hyvät työllisyysnäkymät ja halu kehittää vanhustenhoitoa, Aila kertoo.

Hienointa vanhustyön koulutuksessa ovat ammattitaitoset opettajat, mahtavat opiskelukaverit ja heidän kokemuksensa, joita jaetaan muille. Geronomiksi opiskelu monimuotona on vaativaa, mutta hyvällä motivaatiolla selviää.

– Opiskelu geronomiksi monimuotona on välillä rankkaa, koska tehtäviä on paljon ja ne tehdään kotona palkkatyön ohella. Olen kuitenkin pitänyt opiskelusta paljon, Aila sanoo.

SAMKissa tapahtuva kontaktiopiskelu on myös vähentynyt huomattavasti koronan takia. Opiskelijoiden piti käydä Laitilassa pitämässä vanhuk­sille toimintatorstai, mutta se peruuntui. He ovat silti ehtineet ennen koronaa tehdä toimintakyvyn mittauksia. Aila pitää sekä käytännön tehtävistä että teoriapainotteisesta opiskelusta, sillä ilman teoriaa ei voi tehdä käytäntöä.

Erityisesti opinnoista on jäänyt mieleen tähän mennessä vanhustyötä säätävät lait ja niiden tulkinnan haasteet. Vanhustenhoidossa olisi vielä paljon kehitettävää ja hän toivoisi, että päättäjät tulisivat katsomaan ja kuulostelemaan mitä pitäisi tehdä.

Aila on ollut tyytyväinen SAMKin tarjoamaan koulutuksen tasoon. Hän suosittelee vanhustyön koulutusta kaikille siitä kiinnostuneille. Koulutus on vaativaa, mutta jos on motivaatiota, siitä selviää.

SAMKin uusi kampus on innostava. Kun kampusta on rakennettu, on samalla ajateltu erilaisia oppimisympäristöjä ja alueita, joita voi hyödyntää. Luokkatilat ovat myös valoisia ja niissä olevat kalusteet ergonomisia.

Geronomina työllistyminen

Työllisyystilanne vanhustyössä on tällä hetkellä todella hyvä. Geronomina voi toimia useissa eri tehtävissä kuten asiakas- tai palveluohjaajana tai esimiehenä. Aila uskoo valmistumisen jälkeen työllistyvänsä geronomina. Hän toivoo pääsevänsä esimieheksi kotihoitoon jossain vaiheessa. Myös muut paikat, jossa voi kehittää vanhustyötä kiinnostavat häntä.

– Tsemppiä paljon opiskeluun. Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne. Uskaltakaa kysyä aina, kun jokin asia askarruttaa. Edetkää opinnoissanne omaan tahtiinne, Aila toivottaa muille opiskelijoille.

Tutustu geronomikoulutukseen Aila Rantanen poseeraa lähikuvassa mustavalkoisen kissan kanssa.

Aila Rantanen

  • Toisen vuoden geronomi opiskelija (monimuoto)
  • Töissä Vammalan kotihoidossa, Sastamalassa
  • Kotoisin Sastamalasta
  • Vapaa-aika kuluu opiskelutehtävien, lukemisen ja käsitöiden sekä koiran ulkoiluttamisen parissa.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.