Teknologiaa ja tikkareita – RoboAI Roadshow tarjosi kävijöilleen kirkkaan tulevaisuuskuvan

– RoboAI Roadshown tulo Kankaanpäähän oli meille erittäin merkityksellistä. Olemme iloisia yritysten puolesta, että heillä oli mahdollisuus saada uusinta teknologiatietoa. Tapahtuma oli järjestetty houkuttelevasti ja paikan päällä oli hyvin väkeä, kiittelee Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.

Kuva on otettu Kankaanpään kampuksen auditoriosta, joka on täynnä väkeä.
Yritystapahtuma aloitettiin Kankaanpään taidekampuksen auditoriosta. Tervetulosanat lausuivat tutkimuspäälliköt Pekka Suominen ja Tiina Mäkitalo.

RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen lanseeraama Roadshow-konsepti vie teknologian ilosanomaa eri puolille Satakuntaa. Ensimmäinen Roadshow starttasi Kankaanpäästä 7.marraskuuta, jolloin alueen yritykset ja lähikoulujen alakoululaiset pääsivät tutustumaan RoboAI:n toimintaan ja yhteistyömahdollisuuksiin SAMKin Taidekoulun kampuksella.

Aamupäivän ohjelmassa oli monipuolista STEM-toimintaa (Science, Technology, Engineering and Mathematics) suunnattuna Kankaanpään alueen alakoululaisille. Lapset saapuivat paikalle täynnä intoa ja pääsivät kiertämään ryhmissä kuudessa osallistavassa työpajassa. Tapahtuman aikana yli 200 lasta pääsi tutustumaan mm. robottikoirien ohjaamiseen, aivosähkökäyrää mittaavaan laitteeseen sekä liiketunnistusteknologiaa hyödyntävään MoCap-pukuun. Samalla tulevaisuuden opiskelijat tutustuivat SAMKin laajaan koulutustarjontaan tekniikasta hyvinvointiteknologiaan ja taiteeseen saakka.

Kuvassa lapsiryhmä osallistuu työpajaan.
RoboAI-akatemian opiskelijoiden vetämässä yhteistyörobottityöpajassa lapset pääsivät pelaamaan ristinollaa robotin kanssa.

– Olemme saaneet erittäin positiivista palautetta aamupäivän tapahtumasta sekä koululaisilta että opettajilta. Hyvän suunnittelutyön ansiosta sisällöt olivat tälle kohderyhmälle kiinnostavia ja tapahtuma sujui osallistujien suuresta määrästä huolimatta todella jouhevasti, kiittelee tapahtuman suunnittelua koordinoinut projektitutkija Nina Karttunen.

Oppilaat pääsivät kokeilemaan liiketunnistusteknologiaa käytännössä. SAMKin työntekijä oli pukeutunut
MoCap-pukuun, joka tallentaa ja jäljittelee liikkeitä reaaliajassa. Kolme oppilasta ohjasi häntä asettumaan
erilaisiin, seinässä olevia muotoja vastaaviin asentoihin mahdollisimman tarkasti ja nopeasti. Tehtävänä oli
kilpailla kelloa vastaan, ja nopeimmin oikeat asennot suorittanut joukkue sai eniten pisteitä.
Oppilaat pääsivät kokeilemaan liiketunnistusteknologiaa käytännössä. SAMKin työntekijä oli pukeutunut
MoCap-pukuun, joka tallentaa ja jäljittelee liikkeitä reaaliajassa. Kolme oppilasta ohjasi häntä asettumaan
erilaisiin, seinässä olevia muotoja vastaaviin asentoihin mahdollisimman tarkasti ja nopeasti. Tehtävänä oli
kilpailla kelloa vastaan, ja nopeimmin oikeat asennot suorittanut joukkue sai eniten pisteitä.

Monipuolisissa työpajoissa jokaiselle jotakin

Iltapäivän ohjelma oli suunnattu Pohjois-Satakunnan yrityksille, joista löytyy paljon perinteistä teollisuutta, vihreän kasvun kiertotalousyrityksiä sekä sotesektorin toimijoita. Yritysvieraille oli suunniteltu yhteensä kymmenen teknologiatyöpajaa, joissa pääsi tutustumaan muun muassa yhteistyöominaisuuksin varustettuihin teollisuusrobotteihin, tekoälyavusteiseen tiedonkäsittelyyn, mobiilirobottien ohjelmointiin ja eksoskeletoneihin eli ulkoisiin tukirankoihin. Työpajojen tarkoituksena oli antaa yritysten edustajille mahdollisuus kokeilla teknologioita käytännössä ja löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka tukevat kestävää kasvua ja kilpailukykyä.

Mies esittää muutamalle henkilölle esitystä luokassa.
Tampereen yliopiston Porin yksikön työpajassa pääsi Janne Harjamäen johdolla tutustumaan tekoälyn hyödyntämiseen yrityksen tiedonhallinnassa. Yksi osallistujista oli Meriser Oy:n Joonas Kuusinen (keskellä), joka näki tekoälyn lisäksi tapahtuman hyödyllisimmiksi aiheiksi teollisuusrobotiikan ja konenäön. Hän oli tyytyväinen tapahtuman antiin. – Olen valmistunut SAMKista, joten oli myös kiva tulla tapaamaan vanhoja opettajia, Kuusinen lisää.

Myös työhyvinvointi oli keskiössä. Eksoskeleton-työpajassa vierailijat pääsivät kokeilemaan tukirankoja, joiden tavoitteena on vähentää fyysistä kuormitusta ja parantaa ergonomiaa. Lisäksi Relaamo-pisteessä keskityttiin työssä palautumiseen, jonka merkitys korostuu nykyajan hektisessä työelämässä. Vieraat tutustuvat myös RoboAI:n monipuoliseen tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan.

Yhteistyöllä eteenpäin

RoboAI Roadshow tarjoaa tilaisuuden viedä teollisuuden digitalisaatiota eteenpäin. Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää oli tyytyväinen, että tapahtuma aloitettiin juuri sieltä.

– Uuden teknologian käyttöönotto ja prosessien tehostaminen on Kankaanpään kokoisessa kaupungissa yritysten elinehto. Kaupungin strategian ytimestä löytyvä älykäs elinvoima ja yrittäjälähtöisyys pyrkivät edistämään juuri uusimman teknologian hyödyntämistä, hän muistuttaa.

Honkajoki Oy:n toimitusjohtaja Janne Lukkarinen kiersi Roadshown osallistavia työpajoja yliopettaja Mirka Leinon johtamana.

Kuvassa on kaksi henkilöä, Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää ja Honkajoki Oy:n toimitusjohtaja Janne Lukkarinen.
Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää (vas.) ja Honkajoki Oy:n toimitusjohtaja Janne Lukkarinen (oik.) saapuivat seuraamaan RoboAI Roadshow -tapahtumaa suurella mielenkiinnolla.


– Tapahtuman anti oli oikein käytännönläheistä ja konkreettista. Asioita, joita olemme yrityksessä jo miettineet ja kehittäneet. Erityisesti tiedolla johtaminen on tulevaisuudessa meidän kilpailukykymme kannalta erittäin tärkeää. Myös tietoturva-asiat ovat agendalla, kuten varmasti monissa muissakin yrityksissä. Robotiikan hyödyntämistä jäämme vielä miettimään, ideoita saattaa tulla myöhemmin, Lukkarinen summaa.

Honkajoki Oy on aina tehnyt tiivistä yhteistyötä Kankaanpään kaupungin ja lähialueen korkeakoulujen kanssa.
– Olemme ainoa tämän toimialan yritys Suomessa ja olemme siihen liittyvässä tutkimuksessa aina pioneereja. Suhteellisen pienen kokomme vuoksi on tärkeää saada tukea T&K-toimintaan korkeakouluilta. Meidän pitää vain itse olla aktiivisia ja ohjata tarvittavan tutkimuksen suuntaa, kertoo Lukkarinen.

Logopilvi, jossa tapahtumaa järjestäneiden tahojen logot.

RoboAI Roadshow toteutettiin osana RoboFleet – Mobiilirobottien ja eksoskeletonien muodostamien parvien tehokas hyödyntäminen -hanketta. Satakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle osarahoitusta alueiden kehittämisen ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan hankkeiden rahoittamisesta (757/2021) annetun lain nojalla. Hankkeen toimenpiteet kuuluvat Euroopan unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahoituksen (JTF) säädösten soveltamisalan piiriin.

Jaa tämä sivu

Kalle Männistö talvimaisemissa.

Samkilainen kasvo: Kalle Männistö kehittää GEO-oppimisympäristöä SAMKin leivissä sekä tutkii perhosia

Kalle Männistö työskentelee asiantuntijana SAMKin vetämässä Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hankkeessa. Muuten hän toimii biologian ja maantieteen lehtorina Honkajoen yhtenäiskoulussa ja lukiossa, ja sai juuri vuoden opettajapalkinnon ansioistaan näissä oppiaineissa.

Aurinkopaneelijärjestelmä SAMKin kampuksen katolla

SAMKissa lasketaan hiilijalanjälkeä – miten voimme vähentää päästöjä?

SAMKin hiilijalanjälkeä on laskettu Arenen hiilijalanjälkilaskentaohjeen mukaisesti vuodesta 2020 lähtien. Tämän hetken tavoitteena on tunnistaa merkittävimpiä päästölähteitä eri kategorioissa ja parantaa laskennan tarkkuutta. Mitä hyötyä laskennasta on, tutkija Sanna Lindgren?

Mind Nutrition -tutkimuksen ravitsemusasiantuntija ja tutkija Aino Kipfer esitteli tutkimusta Satahyvää -tutkimuspäivässä.

Hoitajien masennusriski korkeampi – voiko ravitsemus tukea hyvinvointia? 

Mind Nutrition -tutkimus keskittyy selvittämään, voiko ravitsemusohjaus lievittää hoitajien masennusoireita sekä parantaa työkykyä ja elämänlaatua.