RoboAI-viikko: Hyvinvointiteknologiamessut verkkoon – Tavoitteena kansallisesti laajempi kohderyhmä

Vuoden kiinnostavin hyvinvointiteknologian tapahtumakokonaisuus Hyvinvointiteknologiamessut avaa RoboAI-viikon esitellen monipuolisesti teknologian ja digitaalisten palveluiden tilaa nyt ja tulevaisuudessa.

Prizztechin Niina Holappa ja SAMKin Sari Merilampi.

Prizztechin Niina Holappa ja SAMKin Sari Merilampi

Merilampi toivoo, että pandemia-ajan opit jalkautuisivat ja jäisivät elämään, sillä on paljon ihmisiä, joille esimerkiksi sairauden takia karanteeninomaiset olosuhteet ovat arkipäivää. Miksei esimerkiksi digitaalisia kulttuuripalveluita tms. voitaisi tarjota jatkossa automaattisesti perinteisen rinnalla? Sari Merilammen rinnalla Hyvinvointiteknologiamessujen toinen järjestäjä, Prizztechin projektipäällikkö Niina Holappa (vas).

– Monissa soteorganisaatioissa mietitään niitä ratkaisuja ja vaihtoehtoja, mitä voidaan tehdä koronaepidemian ollessa käynnissä.

Hyvinvointiteknologiamessuilta toivotaan, että tarjonta ja tarpeet kohtaisivat toisensa. Maaperä on nyt pakon edessä muuttunut otollisemmaksi, kun digivalmiudet ovat parantuneet ja on ymmärretty näiden asioiden arvo, arvioivat messujärjestäjät Prizztechin projektipäällikkö Niina Holappa ja SAMKin tutkijayliopettaja Sari Merilampi koronan vaikutuksista alaan.

Hyte-Ope hankkeen opiskelijoita tutustumassa RoboAI-laboratorioon.
PedaTorilla HyteOpe-hankkeen toimijat kertovat hankkeen toteutuksesta sekä tuloksena syntyneistä hyvinvointiteknologian opetuksen käytännönläheisistä toteuttamisideoista. Syksyllä 2019 alkaneessa opetushallituksen rahoittamassa HyteOpe-koulutuksessa sote- ja tekniikan alan ammatilliset opettajat saivat tärkeitä työkaluja terveys- ja hyvinvointiteknologian opettamiseen. (kuva: Krista Toivonen)

Terveyttä ja hyvinvointia kaikille

Tapahtuman pääteemoja ovat paikallisuus, opiskelijat kehittäjinä sekä kuntoutus ja toimintakyvyn edistäminen. Terveyden edistämisessä halutaan sairaudenhoidon lisäksi nostaa mielen hyvinvointi, elämän mielekkyys ja elämyksellisyys. – Näitä haluamme tuoda esille, on sitten kyse kehitetyistä teknologioista, mutta myös pioneerimaisista hyvistä toimintamallista ja käytänteistä, Merilampi muistuttaa.

Hyvinvointiteknologiamessujen kohderyhmä on yhtä laaja kuin alakin, mutta erityisesti sisältöä on suunnattu sote-toimijoille, päättäjille, henkilöstölle, teknologian kehittäjille, opettajille, opiskelijoille ja kaikille, joita kiinnostaa omaa hyvinvointiin liittyvät asiat ja apuvälineet nyt ja tulevaisuudessa.

Keynote-puhujat webinaarien vetonauloina

Maanantaina pääpaino on Rauman alueen palveluissa ja yrityksissä, ja taustalla on ollut järjestelyissä vahvasti mukana SAMKin ja WinNovan Rauman kampuksen henkilökunta. Päivä alkaa Hyvinvointiteknologia nyt ja tulevaisuudessa -webinaarilla, jossa keynote-puhujana toimii tutkimusjohtaja Johanna Ollila Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.

Tiistaina esitellään enemmän Porin alueen palveluita ja yrityksiä, niin että aamupäivällä pääpaino on hyvinvointi- ja kuntoutusasioissa ja iltapäivällä vuorossa on terveysteknologiaa. Aamun Toimintakykyä teknologialla -webinaari huipentuu Suomen mitatuimman miehen, Pekko Vehviläisen, mielenkiintoiseen keynote-puheenvuoroon. Iltapäivän Terveysteknologia – jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua -webinaarissa esitellään täysin uudenlaista kehitteillä olevaa teknologiaa, olemassa olevien teknologioiden käytön tehostamismahdollisuuksia ja teknologiaa hyödyntäviä uusia toimintamalleja.

älyvaatteita
Maanantaina järjestettävä englanninkielinen Smart furniture & wearables workshop palvelee pandemiatilanteesta kärsineitä kansainvälisiä hankkeita ja sen tarkoitus on aktivoida yhteistä tekemistä ja verkostotoimintaa. Workshopissa esitellään SAMKin hankkeissa kehitettyjä älyvaate- ja -huonekalukonsepteja monialaiselle kutsuvierasyleisölle ja ideoidaan yhdessä tuotteiden jatkokehitystä. (kuva: Sari Merilampi)

Virtuaalinen messuosasto

Molempina päivinä on luvassa myös iltaohjelmaa, kun Hyvinvointiteknologiamessut mahdollistaa alan yritysten ja toimijoiden esittäytymisen messuosastojen sijaan virtuaalisesti. Järjestäjätkään eivät vielä tiedä tarkkaan mitä kaikkea on tulossa.

– Tarjoamme toimijoille erilaisia vaihtoehtoja osallistua, kuten videoesittely, podcast, pitchaus, workshop tai paneelikeskustelu, mutta toivomme toki myös uusia ja innovatiivisia tapoja esitellä omaa toimintaa ja tuotteita, pallo on nyt näytteilleasettajilla, kannustaa Holappa.

– Koska messuvieraat eivät pääse nyt tutustumaan SAMKin tiloihin, tarjoamme myös mahdollisuuden laboratoriokierrokseen mobiilirobotin kyydissä, myös simulaatiotiloja ja Kokeilimon toimintaa esitellään, Merilampi kertoo.

Sari Merilampi ja Niina Holappa.

Lisäarvoa poikkeusolosuhteisiin

Verkkototeutuksella Hyvinvointiteknologiamessut pyrkii live-tapahtumaa kansallisesti laajempaan kohderyhmään, nyt kun messuille on mahdollista osallistua helposti myös oman maakunnan ulkopuolelta. Tilanteesta löydettiin myös muuta positiivista.

– Koronaviruksen aiheuttama pandemiatilanne edisti sotealan pakollista digiloikkaa, jolloin eri ammattiryhmillä on parempia valmiuksia ottaa käyttöön erilaisia ratkaisuja. Nämä messuilla esiteltävät teknologiat ja niitä edustavat yritykset ovat sellaisia, jotka voivat tuoda lisäarvoa poikkeusolosuhteisiin. Ei pelkästään lisäämällä terveyden etämittauksia, vaan edistämällä normaalia elämää ja helpottamalla fyysisen välimatkan aiheuttamaa henkistä painetta, Merilampi muistuttaa.

Hyvinvointiteknologiamessut RoboAI-viikolla 9.-10.11.

Ilmoittaudu tapahtumaan!

Kiinnostaako yritystäsi osallistua Hyvinvointiteknologiamessuille näytteilleasettajana? Voitte toimittaa 10-15s videomainoksen, joka näkyy online-tapahtuman tauoilla osallistujille. Ilmoittaudu ja toimita materiaali annettujen ohjeiden mukaisesti.

Hyvinvointiteknologiamessut tarjoaa näytteilleasettajille myös mahdollisuuden osallistua iltaohjelmaan. Lisätietoja näytteilleasettajille.

Lisätietoja tapahtumasta:

RoboAI:n verkkosivuilta

Hyvinvointiteknologiamessujen verkkosivuilta

Hyvinvointiteknologiamessut järjestää Satakunta DigiHealth -hanke, jota toteuttavat Prizztech Oy, Sataedu, SAMK, Tampereen yliopisto ja WinNova. Hanketta rahoittaa Satakuntaliitto (EAKR) sekä alueen kunnat. Tiistain ohjelman toteuttamisessa on mukana myös SAMKin ja Satasairaalan Tulevaisuuden sairaala innovaatioalustana -hanke (EAKR). Messujen kumppanina toimii STM:n Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka -ohjelma HyteAiro.

Lisätiedot:

Sari Merilampi
p. 044 710 3171
sari.merilampi@samk.fi

Niina Holappa
p. 044 710 5455
niina.holappa@prizz.fi

tapahtumaan osallistuvien organisaatioiden logot

Jaa tämä sivu

SuomiAreena keskustelun osallistujat ja videokuvaaja

SAMK on jälleen mukana SuomiAreenassa

SAMK on mukana 25.-28.6.2024 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. SuomiAreenan tavoitteena on tuoda yhteiskunnallinen ja ajankohtainen keskustelu kaikkien ulottuville.

Toni Aaltonen palvelinhuoneessa.

Innovaatio SAMKissa – Tekoälypalvelin vauhdittaa oppimista

SAMKin uusi tekoälypalvelin avaa ovia opiskelijoiden syvemmälle oppimiselle. SAMKissa rakennettu ainutlaatuinen tekoälypalvelin on suunniteltu erityisesti opetuksen ja tutkimuksen käyttöön. Mistä oikein on kyse, lehtori Toni Aaltonen?

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.