Raumalla simuloitiin etäluotsauksen haasteita

Raumalla kartoitettiin ISTLAB-projektin osana ulkoisten tekijöiden vaikutusta luotsien toimintaan etäluotsaustilanteessa. Testien tuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuuden etäluotsauksen kehittämisessä ja tulosten toivotaan myös antavan suuntaviivoja eri asteisesti autonomisten alusten kehitystyölle.

Mies seisoo merenkulun simulaattorissa katse kameraan päin.
Antti Värre, Meritaito Oy.

Antti Värre, Meritaito Oy.

Intelligent Shipping Technology Test Laboratory (ISTLAB) -hankkeessa on luotu simulaattoripohjainen älykkään merenkulun testausympäristö. Nyt ISTLAB-laboratoriossa onnistuttiin toteuttamaan menestyksekkäästi kuusi simulaatiota sääilmiöiden ja paikkatiedon häiriöiden vaikutuksista luotsien toimintaan etäluotsaustilanteessa. Simulaattorissa varioitiin erilaisia sää- ja olosuhdetietoja sekä lisättiin paikannukseen ulkoisia häiriötekijöitä.

Mukana harjoituksissa olivat Finnpilot Pilotage Oy:n kolme luotsia Timo Nummi, Ville Mattila ja Joakim Kantola, merikapteeni Antti Värre, Meritaito Oy:ltä, Ilmatieteenlaitoksen meriosaston tutkimusryhmän päällikkö Laura Tuomi ja Maanmittauslaitoksen Geodesian ja Geodynamiikan osastonjohtaja Hannu Koivula, Satakunnan ammattikorkeakoulun ja WinNovan merikapteenit Janne Lahtinen, Heikki Koivisto ja Marko Löytökorpi. Teknisestä toteutuksesta vastasivat Wärtsilä Voyage Solutions:in ja SAMKin ja WinNovan ICT-asiantuntijat. Testausta seurasivat paikan päällä myös Finnpilotin teknologiapäällikkö Tero Vainio, Satakunnan ammattikorkeakoulun ISTLAB-hankkeen projektipäällikkö Meri-Maija Marva ja tekninen asiantuntija, laiva-automaation tohtori Sauli Ahvenjärvi.

Tietokoneruudulla näkyy merekulun simulaattorissa istuva mies, joka puhuu walkie talkieen.SAMKin Älykkään merenkulun hanketta on valmisteltu vuodesta 2017 alkaen ensin Liikesivistysrahaston tukemana, sitten Satakuntakuntaliiton AIKO-rahoituksen turvin ja viimeiset kolme vuotta Satakuntaliiton myöntämän Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoituksen turvin. ISTLAB-projektissa osatoteuttajina ovat SAMK, Ilmatieteenlaitoksen Meriosasto, Maamittauslaitoksen Suomen Paikkatietokeskus sekä yhteistyökumppaneina Traficom, Väylävirasto, Finnpilot Pilotage Oy, Fintraffic Meriliikenteenohjaus Oy, Wärtsilä Finland Oy / Wärtsilä Voyage Solutions, Rauman Satama sekä WinNova Länsirannikon Koulutus Oy.

Laboratorio sijaitsee Raumalla SAMKin ja WinNovan merenkulunkoulutuksen simulaattorikeskuksessa, ja on koko maailmassa ainutlaatuinen älykkään merenkulun tutkimus- ja kehittämisympäristö.

ISTLAB-hankkeen kokonaistuloksia esitellään 3.11.2021 Älykkään merenkulun symposiumissa, joka järjestetään osana raumalaisen merenkulkualan koulutuksen 140-vuotisjuhlallisuuksia.

Lisätiedot:
Janne Lahtinen, ISTLAB-hankkeen sisältöjohtaja, 044 710 3805, janne.lahtinen[at]samk.fi
Meri-Maija Marva, projektipäällikkö, 044 710 3120, meri-maija.marva[at]samk.fi
istlab.samk.fi

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat mukana OP Länsi-Suomen pankinjohtaja Jani Raukko (vas.), SAMKin osaamisaluejohtaja Jari Iisakkala, SAMKin kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi, OP Länsi-Suomen henkilöstöjohtaja Anna Tomula ja OP Länsi-Suomen toimitusjohtaja Matti Kiuru.

SAMK ja OP Länsi-Suomi vahvistavat yhteistyötään – tavoitteena opiskelijoiden taloustaitojen tukeminen ja työllistyminen

SAMK ja OP Länsi-Suomi ovat solmineet kumppanuussopimuksen. Sopimus syventää jo vuosia jatkunutta yhteistyötä, jonka tavoitteena on tukea opiskelijoiden taloustaitoja, työllistymismahdollisuuksia sekä finanssialan opetuksen kehittämistä.