Hae pilottikohteeksi ja mittauta uudisrakennuksesi hiilijalanjälki

SAMKissa on käynnissä kaksivuotinen Satakuntalainen ratkaisumalli rakennuksen hiilijalanjäljen optimoimiseksi RAKSU -hanke. Hankkeessa tehdään tutkimustyötä ja kehitetään ratkaisumallia rakennushankkeen hiilijalanjäljen optimoimiseksi rakennuksen suunnitteluvaiheessa.

Talo ja sinne johtava tie

SAMKissa päättyi kesällä KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hanke, jossa laskettiin hiilijalanjälki noin kymmeneen Satakunnassa viime vuosien aikana valmistuneeseen rakennushankkeeseen.

Vuoden 2025 alussa voimaantulevan rakentamislain kautta vähähiilisyys on tulossa yhdeksi uudeksi tavoitteeksi rakennushankkeeseen. Ympäristöministeriö on kehittänyt uuden laskentamallin ja luonut työkalun rakennusten hiilijalanjäljen laskentaan. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa rakennuslupaa haettaessa tulisi esittää ilmastoselvitys, joka sisältää muun muassa hiilijalanjälkilaskelman ja energiaselvityksen. SAMKissa käynnissä olevan tutkimushankkeen tavoitteena on tuoda vähähiilisyys kokonaisvaltaisena ratkaisuna rakennuksen suunnitteluvaiheeseen. Hankkeen tavoitteena on jalkauttaa Satakuntaan osaamista vähähiiliseen rakentamiseen liittyen.

– Osallistumalla hankkeen pilotointiin saat siis yrityksellesi valmiiksi jo osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin, kertoo projektipäällikkö Mari Kujala.

Millaiset kohteet sopivat pilottikohteiksi?

Pilottiin osallistumisesta ei aiheudu kuluja yritykselle, laskentaan varten tarvitaan ainoastaan kohteen sähköiset rakennuspiirustukset dwg-muodossa, massaluettelon ja energiaselvityksen. Hankkeen kautta osallistujat saavat käyttöönsä oman rakennushankkeen hiilijalanjälkilaskelman ja tiedot energiasimulointien tuloksista. Hanke ei ota kantaa rakennushankkeessa tehtäviin valintoihin ja ratkaisuihin. Tarkoituksena on saada mukaan erityyppisiä uudisrakennushankkeita ja rakennusalan eri toimijoita. Mukaan haetaan kohteita esim. urakoitsijoilta, suunnittelijoilta ja rakennuttajilta.

– Pilottikohteeksi voi hakea esimerkiksi urakoitsijat, suunnittelijat ja rakennuttajat.


Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä tammikuun 2024 loppuun mennessä projektipäällikkö Mari Kujalaan, p. 044 710 3277, mari.kujala@samk.fi.

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) Satakuntalainen ratkaisumalli rakennushankkeen hiilijalanjäljen optimoimiseksi – RAKSU on Satakuntaliiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) -määrärahalla rahoitettu tutkimushanke. Hanke toteutetaan ajalla 1.3.2023 – 31.12.2024

Lue lisää KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen tuloksista 

Jaa tämä sivu

Naisella on päässään EEG-käyrää mittaava aivopipo.

RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen kokoomajulkaisu tutustuttaa laajaan ja monialaiseen toimintaan

Keskuksen ensimmäinen kokoomajulkaisu kokoaa yhteen 19 asiantuntija-artikkelia Industry, Health, Green ja Intelligent Systems -osakokonaisuuksien teemojen alle.

Punainen mökki veden äärellä.

Matkailun kehittämiskeskuksen kokoomajulkaisu valottaa matkailualan tulevaisuutta

Matkailun kehittämiskeskuksen kokoomajulkaisussa aiheina ovat toiminnan keskeiset teemat: kestävä kehitys, digitaalisuus, kansainvälistyminen, osaamisen ja työllisyyden lisääminen sekä relevantit aiheet kuten hyvinvointi sekä ruoka- ja pyörämatkailu.

Tubettaja Roni Bäck seisoo kädet levitettyinä vihreänsävyisessä Pelisellissä.

Peliselli avattiin juhlallisesti käyttöön – Katso kuvagalleria!

Perjantaina 24.11. järjestetty Well Played -tapahtuma keräsi yhteen RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä elämykselliseen iltapäivään. Samalla vihittiin käyttöön uusi peli- ja elämyslaboratorio Peliselli.