Uusi ammattiryhmä sote-alalle: Suomessa aletaan kouluttaa hyvinvointianalyytikoita

Sosiaali- ja terveysala saa pian uudenlaisia osaajia, hyvinvointianalyytikoita. Tehtävään voi pätevöityä ensi syksystä alkaen Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakouluissa. Hyvinvointianalyytikko tuntee hoitotyön käytännöt ja osaa lisäksi analysoida monenlaista dataa.

Avain, jossa on vihreä avaimenperä, jossa lukee Health.
Pixabay/qimono

Yhdistelmä antaa erinomaiset valmiudet sekä arkisen hoitotyön että sote-palveluiden kehittämiseen esimerkiksi hyvinvointialueilla. Uuden koulutuksen painotukset perustuvat Sitran ideoimaan ja koordinoimaan koulutuspilottiin.

Ensimmäiset hyvinvointianalyytikon pätevyyden omaavat sote-ammattilaiset valmistuvat näillä näkymin vuonna 2023. Koulutusta pilotoitiin Sitran, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Tampereen yliopiston ja Tallinnan teknillisen yliopiston yhteistyönä vuosina 2017-2018.

– Jo kevytkin analytiikkaosaaminen tukee huomattavasti asiakastarpeen tunnistamista ja auttaa löytämään järkeistämisen paikkoja sirpaleisesta sote-palvelujärjestelmästä, mikä on omiaan vahvistamaan paitsi asiakaskokemusta myös palveluiden kustannusvaikuttavuutta. Tämä oli koulutuspilotin keskeinen oppi, kertoo projektista tuolloin Sitrassa vastannut johtava asiantuntija Tuula Tiihonen. Tiihonen iloitsee koulutuksen käynnistymisestä ja toivoo koulutusohjelman leviävän muuallekin Suomeen.

Analyytikon toimenkuva nivoutuu jatkossa tärkeäksi osaksi sote-työn arkea, kehittämistä ja johtamista. Tieto kun on yhä keskeisemmässä asemassa myös terveydenhuollon organisaatioissa.

Haku koulutukseen alkaa maaliskuussa 2022

SAMKissa on voinut opiskella hyvinvointiteknologiaa jo vuodesta 2002 lähtien. Tutkijayliopettaja Sari Merilampi on ollut yksi priimusmoottoreista tänä vuonna alkavan koulutuksen suunnittelussa ja käynnistämisessä.

Merilammen mukaan hyvinvointianalyytikon koulutukselle on sekä suuri tarve että kiinnostusta opiskelijoiden keskuudessa. Sitran pilottikurssin suorittanut, Suomen ensimmäinen hyvinvointianalyytikko työskentelee edelleen Satasairaalassa, ja kokemukset uudesta toimenkuvasta ovat varsin hyviä.

– Hyvinvointianalyytikkoja tarvitaan eri puolilla terveydenhuoltojärjestelmää. He tuottavat tietoa hoitotiimin tai johdon päätöksenteon tueksi. Lisäksi he koostavat ja analysoivat potilasdataa sekä asiakastietoa palveluohjauksen ja asiakaskokemuksen kehittämiseksi, Merilampi kuvailee.

Haku uuteen koulutusohjelmaan alkaa maaliskuussa. Ensimmäisessä haussa Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakouluissa on tarjolla yhteensä noin 80 opiskelupaikkaa. Koulutus kestää vuodesta kahteen taustasta riippuen.

Lisätietoja koulutuksesta tulee SAMKin sivuille helmikuun 2022 aikana.

Lue Sitran tiedote kokonaan

Jaa tämä sivu

Henrietta Annala nojaa pystypöytään, puolivartalokuva.

Henrietta Annala, sosionomi, insinööri ja tuleva diplomi-insinööri on todellinen moniosaaja

Henrietta Annala, 30-vuotias kahden pienen lapsen äiti tasapainoilee työn, opiskelun ja lapsiperhearjen keskellä.

SAMKin toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisilta

SAMKin toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisilta: Maakunta tarvitsee kansainvälistä osaamista

Satakunnan ammattikorkeakoulusta valmistuu vuosittain yli 1000 uutta osaajaa erilaisiin tehtäviin teollisuuteen, yrityksiin ja organisaatioihin. SAMK on strategiassa valinnut koulutusalat juuri maakunnan tarpeiden näkökulmasta.

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.