SAMKista valmistuneet ovat työllistyneet erinomaisesti

Ammattikorkeakouluissa tehdään uraseurantaa viisi vuotta aiemmin AMK- tai YAMK-tutkinnon suorittaneille. Viimeisimmän uraseurantakyselyn mukaan jopa 94 % SAMKista valmistuneista oli työsuhteessa tai työskenteli yrittäjänä. Lisäksi 3 % oli opiskelu- tai perhevapaalla.

Opetuksen vararehtori Timo Mattila on mielissään opiskelijoiden hyvästä työllistymisprosentista.
Opetuksen vararehtori Timo Mattila on mielissään opiskelijoiden hyvästä työllistymisprosentista.

Uraseurantakysely tehtiin viimeksi viime vuoden puolella, jolloin se suunnattiin vuonna 2019 SAMKista valmistuneille. Kyselyllä selvitetään valmistuneiden työuria, työmarkkinatilannetta ja tyytyväisyyttä suorittamaansa tutkintoon.

Opetuksen vararehtori Timo Mattila on tyytyväinen SAMKista valmistuneiden työllisyysprosenttiin.

– On ilahduttavaa, että meiltä valmistuneet työllistyvät hyvin. Kyselystä käy ilmi, että valmistumisen jälkeen työllistyminen Satakuntaan on yleistä, mutta useamman vuoden kuluttua valmistumisesta Satakunnassa työskentelevien osuus on hieman pienempi, hän pohtii.

SAMKin osalta 75 % vastaajista työskenteli oman tutkintonsa mukaisella alalla.

Valmistuneet tyytyväisiä saamaansa tutkintoon

Kyselyssä nousi esiin myös se, miten SAMKin opiskelijat ovat sijoittuneet valmistumisen jälkeen.

– Vastaajilta saimme myös palautetta siitä, mitkä osa-alueet koulutuksessamme ovat onnistuneet hyvin. Työelämä muuttuu kuitenkin nopeasti, ja saimme alumneilta hyödyllisiä näkemyksiä siitä, mihin suuntaan toimintaamme tulisi kehittää, Mattila kertoo.

Kyselystä ilmeni, että 86 % vastaajista oli vähintään melko tyytyväisiä SAMKissa suorittamaansa tutkintoon. Luku oli samaa luokkaa valtakunnallisen keskiarvon kanssa. Vastaajat kokivat myös, että tutkinto antoi hyvät valmiudet työelämään.

– Olemme onnistuneet siinä, että sekä työntekijät että työnantajat ovat tyytyväisiä. Se kertoo siitä, että tekemisemme on laadukasta.

Geneeriset taidot avainasemassa

Kyselyssä korostui tarve geneeristen taitojen osaamiselle. Nykyajan työelämässä vaaditaan muun muassa stressinsietokykyä, itsensä johtamista sekä kykyä hoitaa useita asioita samanaikaisesti. Kyselyssä kysyttiin, kuinka tärkeitä erilaiset osaamiset ovat vastaajien työssä. SAMKin osalta tärkeimmiksi nousivat oma-aloitteisuus, itseohjautuvuus, itsenäinen työskentely ja ajanhallinta. Vastaajat myös kokivat, että AMK-opiskelu oli kehittänyt hyvin näitä taitoja.*

– Oppiminen on jatkuvaa. On tärkeää päivittää vanhaa osaamista ja hankkia uusia taitoja, joita nykyinen työelämä vaatii, Mattila miettii.

—————

* Väittämäkysymyksissä asteikko oli 1-6 (täysin eri mieltä – täysin samaa mieltä). Kaikkien mainittujen osaamisten vastauskeskiarvo oli tärkeyden osalta 5,5 ja siinä, miten AMK-opiskelu on kehittänyt kyseistä taitoa, 4,5.

Jaa tämä sivu

Pienois-SAMKissa koululaiset pääsevät pitämään muun muassa ohjelmointia koskevan luennon.

SAMK mukana Yrityskylässä kehittämässä koululaisten työelämätaitoja

Yrityskylä on kattava oppimiskokonaisuus, joka tukee talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimista peruskoulussa. SAMK on mukana Satakunnan Yrityskylässä.

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.