SAMK Master School – YAMK-opinnot yhtenä joustavana kokonaisuutena

Uusi SAMK Master School kokoaa yhteen suomenkieliset YAMK-tutkinto-ohjelmat ja tarjoaa opiskelijoille joustavan tavan kehittää osaamistaan. Master School tukee opiskelijoiden ammatillista kasvua ja antaa valmiuksia muuttuvan työelämän tarpeisiin.

Osaamisaluejohtajat Tiina Savola, Riitta Tempakka, Jari Iisakkala ja Heikki Haaparanta sekä opetuksen vararehtori Timo Mattila (keskellä) ovat tyytyväisiä uudistukseen.
Osaamisaluejohtajat Tiina Savola, Riitta Tempakka, Jari Iisakkala ja Heikki Haaparanta sekä opetuksen vararehtori Timo Mattila (kuvassa keskellä) ovat tyytyväisiä uudistukseen.

Master School -opetussuunnitelmat mahdollistavat yksilöllisen opintopolun, jossa opiskelija voi yhdistää eri sisältöjä. Opintojen suunnittelu tapahtuu henkilökohtaisen osaamisen kehittymissuunnitelman avulla, opettajatutorin ohjauksessa. Opiskelijoille tulee laajat mahdollisuudet valita opintojaksoja eri tutkintojen tarjonnasta ja rakentaa itselle sopiva osaamiskokonaisuus.

– Opintojen valinta on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Aiemminkin opiskelijat ovat voineet sisällyttää vapaasti valittaviin opintoihinsa opintojaksoja esimerkiksi toisten ammattikorkeakoulujen tai yliopistojen tarjonnasta. Nyt tämä mahdollisuus on viety uudelle tasolle, kun neljän eri tutkinnon opintojaksot on integroitu samaan opetussuunnitelmaan, sanoo ohjauksen ja opetussuunnitelmatyön koordinaattori Mari Linna.

Opiskelua joustavasti työn ohessa

Opiskelu on mahdollista työn ohessa. Opinnot koostuvat vuorovaikutteisesta etäopiskelusta, verkkotapaamisista, ryhmätyöskentelystä ja itsenäisestä opiskelusta. Suurimman osan opinnoista voi suorittaa täysin verkossa.

– Verkkototeutus on meidän lähtökohtamme. Mutta esimerkiksi tekniikan alan tutkinto-ohjelmassa on kuitenkin joitain tilanteita, joissa läsnäolo on välttämätöntä. Esimerkiksi muutamana päivänä opiskelijoiden on oltava paikalla laboratorio-opetuksessa, sillä tiettyjä käytännön harjoituksia ei voida toteuttaa etäyhteyksin, kertoo palveluliiketoiminnan osaamisaluejohtaja Jari Iisakkala.

Master School soveltaa tutkivan ja kehittävän oppimisen pedagogiikkaa, ja opiskelijoiden on mahdollista myös yhdistää opintoja suoraan työelämään jatkuvasti kehittyvän opinnollistamisen kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että opiskelijan oma työ, työelämässä toteutettava projekti tai muu käytännön kehittämistehtävä toimii osana opintoja, ja työelämä on oppimisympäristö.

Ohjauksen ja opetussuunnitelmatyön koordinaattori Mari Linna kertoo, että opintojen valinta omaan osaamiskokonaisuuteen on helppoa.
Ohjauksen ja opetussuunnitelmatyön koordinaattori Mari Linna kertoo, että opintojen valinta omaan osaamiskokonaisuuteen on helppoa.

Oppijalähtöisyys keskiössä

– Oppijalähtöisyys on opinnoissa ykkösjuttu. Master School mahdollistaa yksilölliset opintopolut. Jos joku haluaa opiskella vaikkapa oikeudellisen osaamisen polun, hän voi tehdä niin. Tai sitten tutkinnon voi rakentaa erillisistä palasista juuri omaan osaamistarpeeseen sopivaksi, kertoo Iisakkala.

Nykypäivän työelämä edellyttää monenlaista osaamista. Tällä valinnanvapaudella opiskelijalle mahdollistetaan juuri hänen tarpeitaan vastaavan osaamiskokonaisuuden rakentaminen.

–  Työelämässä arvostetaan yhä useammin monialaista osaamista ja kykyä soveltaa taitoja erilaisissa tilanteissa. Tämä korostaa tarvetta joustavalle osaamisen kehittämiselle, Linna sanoo.

Master School yhdistää eri alojen opiskelijat, mikä mahdollistaa monialaisen verkostoitumisen ja uusien näkökulmien oppimisen. Osa suuntautumisista toteutetaan yhteistyönä ristiinopiskeluverkostoissa muiden korkeakoulujen kanssa.

Opinnoissa hyödynnetään myös yhteisopettajuutta. Tarkoituksena on yhdistää eri alojen asiantuntijuutta ja tukea opiskelijoiden monialaista oppimista.

– Lähtökohta on se, että toteutukselle voi tulla minkä tahansa alan opiskelijoita, Linna sanoo.

Jaa tämä sivu

Matias Maja istuu pöydän ääressä ja tekee muistiinpanoja paperille.

Insinööriopiskelija Matias Majan opinnäytetyöaihe syntyi yrityksen tarpeista

Matias Maja on neljännen vuoden energiatekniikan insinööriopiskelija SAMKissa. Kotikaupunki tuntui Porista kotoisin olevalle Matiakselle hyvältä vaihtoehdolta opiskelujen suhteen, eikä se ole odotuksia pettänyt. Pian valmistuva insinööriopiskelija on ollut tyytyväinen SAMKin tarjoamiin puitteisiin sekä opetukseen.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat Puustellin HR-asiantuntija Eemeli Kakko (kuvassa vasemmalla), SAMKin kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi ja osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta sekä Puustellin tehtaanjohtaja Tarmo Vesimäki.

SAMK ja Puustelli syventävät yhteistyötään kumppanuusohjelmassa

SAMK ja Puustelli Group Oy ovat tehneet pitkään yhteistyötä, joka vahvistuu nyt entisestään Puustellin liittyessä SAMKin uuteen kumppanuusohjelmaan.

Laitamilla-näyttelyn avajaiset.

Laitamilla-opinnäytetyönäyttely juhlistaa 60-vuotiasta kuvataiteen opetusta

Galleria Ars Porissa avautui Kankaanpään Taidekoulun kampukselta kuvataiteilijoiksi valmistuvien Laitamilla-opinnäytetyönäyttely.