Onko ympäristösi aisteille kuormittava vai miellyttävä – mitä aistiesteettömyyden hyväksi voi tehdä?

Avoimet oppimisympäristöt, avokonttorit sekä suuret päiväkotiryhmät ovat olleet paljon otsikoissa. Arkemme on täynnä aisteja kuormittavia ympäristöjä – hälyä, visuaalisia elementtejä ja monenlaisia medioita. Aivomme tarvitsevat myös muuta – rauhaa ja palautumista. SAMK julkaisi aiheesta kattavan Aistiesteettömät asumisratkaisut -julkaisun.

Kuvakollaasi aistiesteettömistä asumisratkaisuista, joita kirjassa käsitelty.
Satakunnan ammattikorkeakoulu on yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen kanssa tehnyt aistiesteettömiä muutostöitä mm. tavallisen perheen kotiin (talo Haltiatar), autististen ryhmäkotiin (Satasairaalan ryhmäkoti Aukusti), muistisairaiden tehostetun palveluasumisen yksikköön (Attendo Kuparikaari) sekä muistisairaan asukkaan asumista simuloivaan mallitilaan (Kaikkien Koti).
Satakunnan ammattikorkeakoulu on yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen kanssa tehnyt aistiesteettömiä muutostöitä mm. tavallisen perheen kotiin (talo Haltiatar), autististen ryhmäkotiin (Satasairaalan ryhmäkoti Aukusti), muistisairaiden tehostetun palveluasumisen yksikköön (Attendo Kuparikaari) sekä muistisairaan asukkaan asumista simuloivaan mallitilaan (Kaikkien Koti).

Emme vielä tarkalleen tiedä, miten jatkuva stressi vaikuttaa aivoihin. Sen kuitenkin tiedämme, että aivojen ylikuormittuminen on yhteydessä muun muassa ei-toivottuun käytökseen ja kognitiivisten suoritusten heikkenemiseen. Onneksi vastapainoksi voidaan tarjota palauttavia ympäristöjä ja aistiesteettömiä ratkaisuja. Nyt aiheesta on tutkimustietoa kootusti saatavilla, ja aiheesta on julkaistu kattava teos Aistiesteettömät asumisratkaisut. Teos on luettavissa verkossa.

Aistiesteetön ympäristö on aisteille miellyttävä ja harmoninen kokonaisuus, joka mahdollistaa palautumisen ja rentoutumisen. Aistiesteettömässä suunnittelussa tavoitteena on karsia tiloista negatiivista kuormitusta tuottavia aistiärsykkeitä ja tuoda tilalle aisteille miellyttäviä elementtejä – auttaen näin ihmistä saamaan oman potentiaalinsa käyttöön.

Aistiesteettömyys on kaikkien ikäryhmien asiaa

Aistiesteettömyys on kaikkien ikäryhmien asiaa. On kuitenkin selvää, että terve aikuinen sietää aistikuormitusta huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi lapsi, ikäihminen tai erityistä tukea tarvitseva. Aikuisilla on yleensä aistien osalta ”paksumpi nahka” ja he kykenevät tehokkaammin poissulkemaan mielestään epätarkoituksenmukaisia aistiärsykkeitä ja toimimaan silti keskittyneesti ja pitkäjänteisesti.

Lapsilla, vanhuksilla ja erityisryhmillä tilanne on erilainen ja aistiystävälliset ympäristöt ovat heille ensiarvoisen tärkeitä – ja vastuu näiden ympäristöjen aistiesteettömyyden kehittämisestä on meillä muilla.

Lisätietoja:

Hanna Hannukainen, erityiskasvatuksen lehtori, Satakunnan ammattikorkeakoulu, hanna.hannukainen@samk.fi, p. 044 710 3109

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.