Merenkulku on globaali ala: Etelä-Afrikan ja Euroopan merenkulun koulutusta kehitetään yhdessä

– Haluamme Etelä-Afrikassa varmistaa, että merenkulkijamme on globaalisti päteviä ja huippuluokkaa, sanoo konetekniikan opettaja Howard Theunissen Nelson Mandela Universitystä (NMU) Etelä-Afrikasta.

Sanja Bauk keskustelee Heikki Koiviston kanssa mahdollisesta yhteistyöstä myös SME Aisle -hankkeessa. Taustalla keskustelussa Meri-Maija Marva, Howard Theunissen ja Sauli Ahvenjärvi. SAMK

Sanja Bauk keskustelee Heikki Koiviston kanssa mahdollisesta yhteistyöstä myös SME Aisle -hankkeessa. Taustalla keskustelussa Meri-Maija Marva, Annu Rantanen ja Howard Theunissen.

– Pääasia on vertailla opetuksen sisältöjä ja pedagogiikkaa, sitä miten me opetamme, Theunissen sanoo. Lisäksi halutaan antaa opiskelijoille mahdollisuuksia opiskelijavaihtoihin – tavoitteena on muun muassa tehdä yhteisimitallisia opintomoduuleja – ja mahdollisesti myöhemmin tehdä myös tutkimusta yhdessä.

Kamppailu pätevistä opettajista

Theunissenin mukaan Etelä-Afrikan merikapteeneja ja -insinöörejä kouluttavien korkeakoulujen on rakennettava uutta ja parannettava teknologisia valmiuksiaan, mutta hänen mukaansa sitä tehdään koko ajan – se ei ole ongelma.
– Se varsinainen kamppailu meillä käydään osaavasta työvoimasta – siitä, että saadaan opettajiksi akateemisestikin tarpeeksi päteviä merenkulun ammattilaisia.

Hankkeesta toivotaan apua myös siihen: saada opettajia muualta lyhyisiin vaihtoihin ja omia opettajia hakemaan vaihdoista uutta oppia.

Tohtori Sanja Bauk eteläafrikkalaisesta Durban University of Technologysta kertoo välillä miettivänsä Erasmus+ -rahoitushakujen ja hanketapaamisten vaatiman hallinnollisen paperityön määrää – kun se kaikki on pois tutkimukseen käytettävästä ajasta. Hän kuitenkin näkee hankkeen hyödyt:

– Verkostoituminen on hyväksi – siitä syntyy yhteistyötä, jos on syntyäkseen. Toiseksi ns. kolmannen maailman maat saavat rahoitusta parantaakseen toimintaansa.

Henkilökohtaisesti montenegrolaistaustainen noin vuosi sitten Etelä-Afrikkaan muuttanut Bauk iloitsee myös uusien ihmisten tapaamisesta ja kulttuureihin tutustumisesta – ja siitä, että voi laajentaa omia taitojaan ja oppia uutta.

Hankkeessa olevien kuuden korkeakoulun edustajat tapasivat viikolla 9 Saksassa ja Raumalla. Hankkessa ovat mukana myös Cape Peninsula University of Technology, Hochschule Wismar ja Southampton Solent University.

EURO-ZA-hankkeen rahoittaa EU:n Erasmus+ -ohjelma (15.11.2018 – 14.11.2021)

Lisätiedot: projektipäällikkö Meri-Maija Marva, tel. +358 44 710 3120, meri-maija.marva(@)samk.fi

Jaa tämä sivu

Porin kampus ylhäältäpäin kuvattuna.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa 2025

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Kuvassa Instagram-sisältöä tekevät opiskelijat Bhanupriya Sarangal Hogeschool PXL:sta ja Dominika Lapinska Hogeschool Rotterdamista.

Opiskelijat sukeltavat vastuullisen lähiruoan maailmaan kansainvälisellä intensiiviviikolla

SAMK järjestää jälleen lokakuun alussa kansainvälisen intensiiviviikon, Business Weekin. Tänä vuonna tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Satakunnan Osuuskaupan kanssa. Teemana on lähiruoka ja ruoan vastuullisuus.

Tiina Ketonen luennoi Rauma-Salissa. Kuvassa on etualalla yleisöä.

Kipinää sytyttämässä: Rauman kampuksen Kickstart Keynote 2024

Syyskuisena aamuna Rauma-sali täyttyi innostuksesta, kun opiskelijat kokoontuivat odotettuun Kickstart Keynote -tapahtumaan. Sen tarkoituksena oli motivoida ja inspiroida opiskelijoita uuden lukuvuoden alkaessa.