Kaksi kieltä, yksi ryhmä: Näin konetekniikan opinnot uudistuvat

Konetekniikan opiskelijat opiskelevat jatkossa yhdessä englanninkielisen Mechanical Engineering -tutkinto-ohjelman kanssa. Opetuskieli on pääsääntöisesti englanti. Englanniksi toteutettava opetus rikastaa kulttuurien välistä vuorovaikutusta, vahvistaa kielitaitoa ja avaa ovia työelämään – Suomessa ja kansainvälisesti.

Uuden koulutuksen suunnittelussa mukana olleet Leena Nolvi ja Jussi Törmälä ovat tyytyväisiä suunnittelutyöhön.
Uuden koulutuksen suunnittelussa mukana olleet Leena Nolvi ja Jussi Törmälä ovat tyytyväisiä suunnittelutyöhön.

Uudistuksen tavoitteena on edistää integraatiota ja parantaa kansainvälisten opiskelijoiden kotoutumista ja työllistymismahdollisuuksia Suomessa. Samalla järjestely tukee suomenkielisten opiskelijoiden kansainvälistymistä ja kielitaitoa.

– Kansainväliset opiskelijat oppivat suomalaista kulttuuria, saavat suomalaisia kontakteja ja vähän kielikylpyäkin, sanoo lehtori Leena Nolvi.

– Lisäksi englannin kielen taito paranee suomenkielisillä opiskelijoilla. Tänä päivänä lähes jokaisessa työssä tarvitaan englantia. Toisissa vähemmän ja toisissa todella paljon. Monessa alan yrityksessä on jo englanti yrityskielenä, opetuspäällikkö Jussi Törmälä lisää.

Suomenkielisille opiskelijoille järjestetään luonnontieteiden opinnot suomeksi.

– Suomea äidinkielenään puhuvien on myös mahdollista saada ohjausta suomen kielellä ja opinnäytetyön voi tehdä omalla äidinkielellään, Leena Nolvi kertoo.

Opinnoissa katse tulevaisuuteen ja kansainvälisyyteen

Koska yhdistetty ryhmä aloittaa ensimmäistä kertaa vasta ensi syksynä, sisältöjen tarkka suunnittelu on vielä vähän kesken. Nolvi ja Törmälä lupaavat kuitenkin, että koulutuksessa on vahva työelämänäkökulma.

– Olemme jo lähestyneet joitakin alueen yrityksiä yhteistyöajatuksin ja vastaanotto on ollut positiivista. Mitä kaikkea se yhteistyö on, niin se jää vielä rakennettavaksi, Nolvi kertoo.

Koulutuksella on pitkät perinteet, mutta opetussuunnitelmaa on päivitetty säännöllisesti vastaamaan työelämän tarpeita.

– Opetussuunnitelma on todella monipuolinen. Tarjoamme vahvaa suunnitteluosaamista, mutta myös tuotantoautomaation, teollisuusjärjestelmien ja tuotannonohjauksen opetusta, Nolvi sanoo.

Myös kansainvälistä yhteistyötä on suunniteltu. Kolme henkilöä konetekniikan tiimistä osallistui syksyllä Nürnbergin teknillisen korkeakoulun kansainväliselle viikolle. Vierailun aikana esiteltiin konetekniikan koulutusta ja kartoitettiin yhteistyömahdollisuuksia.

Nürnbergin teknillinen korkeakoulu on SAMKille kiinnostava yhteistyökumppani erityisesti siksi, että myös he ovat juuri aloittaneet englanninkielisen konetekniikan koulutuksen. Tämä luo uusia mahdollisuuksia esimerkiksi opiskelijavaihtojen ja yhteisten projektien suunnittelulle. Kansainvälisen verkostoitumisen avulla voidaan vahvistaa molempien korkeakoulujen kansainvälistä osaamista ja houkuttelevuutta.

Koulutus kehittää osaamista ja avaa uramahdollisuuksia

Leena Nolvi kannustaa hakeutumaan koulutukseen, vaikka oma englannin kielen osaaminen jännittäisi.

– Kannattaa rohkeasti lähteä mukaan. Moni muukaan ei puhu äidinkielenään englantia, eivät opettajat, eivätkä muut opiskelijatkaan. Siinä mielessä olemme kaikki vähän samalla viivalla, hän kannustaa.

Jussi Törmälä pohtii, että tutkinto-ohjelmasta valmistuneilla on hyvät mahdollisuudet edetä nopeasti urallaan.

– Toki jokainen joutuu aloittamaan jostain tehtävästä, mutta valmistuneilla on hyvä mahdollisuus päästä vastuullisiin tehtäviin aika nopeasti, esimerkiksi projektipäälliköksi. Ja tällaiset tehtävät painottuvat usein myös ulkomaille.

Törmälä on innostunut uudistuneesta koulutuksesta, joka on hänen mukaansa saanut hyvän vastaanoton.

– Emme me voi vain miettiä, että olemme kaksikymmentä vuotta sitten jotain kehittäneet ja kaikki on hyvin. Työelämän tarpeet muuttuvat ja meidän tulee kehittyä niiden mukana, hän kiteyttää.

—————

Englanninkieliseen Mechanical Engineering tutkinto-ohjelmaan voi hakea tammikuussa. Konetekniikan tutkinto-ohjelmaan haku on maaliskuussa. Vaikka hakuprosessit ovat erilliset, tutkinto-ohjelmien opiskelijat muodostavat yhteisen ryhmän. Opetus tulee olemaan lähiopetusta.

Konetekniikkaa voi opiskella myös suomenkielisessä monimuotoryhmässä. Raumalla syksyllä 2025 alkaviin opintoihin on haku maaliskuussa. Porissa alkaa monimuotoryhmä jälleen tammikuussa 2026.

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat mukana OP Länsi-Suomen pankinjohtaja Jani Raukko (vas.), SAMKin osaamisaluejohtaja Jari Iisakkala, SAMKin kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi, OP Länsi-Suomen henkilöstöjohtaja Anna Tomula ja OP Länsi-Suomen toimitusjohtaja Matti Kiuru.

SAMK ja OP Länsi-Suomi vahvistavat yhteistyötään – tavoitteena opiskelijoiden taloustaitojen tukeminen ja työllistyminen

SAMK ja OP Länsi-Suomi ovat solmineet kumppanuussopimuksen. Sopimus syventää jo vuosia jatkunutta yhteistyötä, jonka tavoitteena on tukea opiskelijoiden taloustaitoja, työllistymismahdollisuuksia sekä finanssialan opetuksen kehittämistä.