Students discussing

Tukea arjen haasteisiin ja pulmatilanteisiin

Tukea arjen haasteisiin ja pulmatilanteisiin

Tälle sivulle on koottu kattavasti tietoa ja linkkejä erilasiin tukipalveluihin, joista sinun on mahdollista saada ilman kynnystä apua arjen haasteisiin ja pulmatilanteisiin.

Kirkon oppilaitostyöntekijät

Kirkon oppilaitostyöntekijöihin, muun muassa pappeihin ja diakoneihin voi ottaa yhteyttä kaikissa elämän asioissa. Erityisesti kannattaa olla yhteydessä, kun erilaiset huolet ja yksinäisyys painavat ja asiat mietityttävät. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Älä jää yksin.

Kirkon oppilaitostyöntekijät ovat koko kampuksen väkeä varten. Työn lähtökohtana on ihmisen kunnioitus. Sinun ei tarvitse kuulua uskonnolliseen yhteisöön, jotta voisit tulla keskustelemaan oppilaitostyöntekijän kanssa. Palvelumme ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Kirkon perheneuvonta auttaa erityisesti pari- ja perhesuhteisiin liittyvissä kysymyksissä ja on opiskelijoille maksutonta. Lisäksi evankelisluterilaisella kirkolla on monia kanavia, joissa voi tulla juttelemaan omasta elämästään. Aina voi ottaa yhteyttä, mikään asia ei ole liian suuri tai pieni. Seurakuntien toiminnasta voit myös löytää uusia ihmisiä ja yhteisön, jonka kanssa jakaa elämää.

SAMKin oppilaitostyöntekijät

SAMKin oppilaitosdiakoni on Johanna Simola, johanna.simola@evl.fi, +458 400 309 771
Oppilaitosteologi (Pori) Heikki Hesso, heikki.hesso@evl.fi, +358 400 309 459
Oppilaitosteologi (Rauma) Milla Voudinlehto, milla.voudinlehto@evl.fi, +358 44 769 1288

Ohjaamo – Apua ja tukea alle 30-vuotiaille

Ohjaamo on paikka, josta alle 30-vuotiaat voivat saada maksutonta apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Voit tulla Ohjaamoon ilman ajanvarausta ja keskustella luottamuksellisesti asioistasi. Voit myös ottaa yhteyttä puhelimitse, viestillä tai chatin kautta. Ajan varaaminen ei ole välttämätöntä. Voit poiketa Ohjaamoon aukioloaikojemme puitteissa, kun se sinulle sopii. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä etukäteen. Aukioloaikoina palvelemme asiakkaita saapumisjärjestyksessä. Lisäksi Ohjaamo Pori järjestää erilaisia mielenkiintoisia tapahtumia ja ryhmiä ympäri vuoden. Tiedot näistä tapahtumista löydät sosiaalisen median kanavistamme.

Ohjaamot auttavat esimerkiksi:

  • Työhakemuksen ja CV:n kirjoittamisessa
  • Työpaikan löytämisessä
  • Asunnon etsimisessä
  • Opintotuen hakemisessa
  • Harrastusmahdollisuuksien löytämisessä ja monessa, monessa muussa asiassa.

Ohjaamossa päivystää eri alan asiantuntijoita kuten Kelan työntekijä, työvalmentaja, opinto-ohjaaja, kuraattori, Onnityöntekijöitä, nepsy-valmentaja, sosiaaliohjaaja, monikulttuuriohjaaja ja kuntakokeilun TE-asiantuntija.

Kenelle Ohjaamo on?

Ohjaamon palvelut ovat suunnattu kaikille alle 30-vuotiaille. Mieltäsi askarruttavat kysymykset voivat olla pieniä tai suuria: olipa kyse sitten opiskelujen tai töiden aloittamisesta, vieraalle paikkakunnalle muuttamisesta tai tulevaisuuden suunnan etsimisestä. Me ohjaamme ja autamme selvittämään asioita.

Olet tervetullut Ohjaamoon omana itsenäsi, tilanteessa kuin tilanteessa. Ohjaamo Pori löytyy aivan Porin keskustasta, Promenadikeskuksen katutasosta. Ohjaamo Rauman osoite on Nortamonkatu 30, Rauman keskustassa.

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö on taho, jonka puoleen voi kääntyä asiassa kuin asiassa. Oli kyse sitten yksinäisyydestä, Kela-lomakkeista, työnhausta tai mistä tahansa arkeasi koskettavasta jutusta, joka mietityttää, voit olla etsivään yhteydessä

Etsivä nuorisotyö tarjoaa rinnalla kulkevaa palveluohjausta ja tukea alle 29-vuotiaalle. Jokaisesta Suomen kunnasta löytyy oma etsivä nuorisotyöntekijä! Lähetettä ei tarvitse ja viestiä voi laittaa monella eri tyylillä, myös somen kautta! Palvelu on täysin ilmaista.

Oman kunnan etsivän yhteystiedot löydät Etsivän nuorisotyön verkkosivuilta.

Tukea ja apua chat- ja keskustelupalveluista

Kriisikeskus Ankkurpaikk’

Kriisikeskus Ankkurpaikk’ Raumalla tarjoaa tukea vaikeissa elämäntilanteissa. Ankkupaikk´ tarjoaa lyhytaikaista keskusteluapua veloituksetta ja ilman lähetettä. Voi asioida halutessasi nimettömänä.

Satakunnan hyvinvointialueen chat

Satakunnan hyvinvointialueen chatissä voit keskustella psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa anonyymisti oman tai läheisen mielenterveyden huolesta. Chat aukeaa sivun alalaitaan. Mielenterveyden chat palvelee vuorokauden ympäri. Chatissä on myös asiakasneuvonnan chat muissa terveyteesi liittyvissä asioissa.

YTHS:n SelfChat

YTHS:n SelfChatissä voit viestiä reaaliaikaisesti YTHS:n hoitohenkilökunnan kanssa.

Sekaisin-chat

Sekaisin-chatissa (https://sekasin247.fi/) voit keskustella mielenterveyden ammattilaisten sekä koulutettujen vapaaehtoisten kanssa arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24. Chatissa voit jutella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksestä tai aiheesta.

Mieli ry:n kriisipuhelin

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa +358 92 525 0111. Voit asioida nimettömästi ja luottamuksellisesti.

En jaksa – Apua arjen pulmiin

En jaksa on matalan kynnyksen chat-palvelu, jossa voit keskustella anonyyminä/tarvittaessa tunnistautumalla. Myös videochat-mahdollisuus.

Nyyti ry:n ryhmä chat

Nyyti ry:n ryhmächatissa (https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/chat/ ) voit jutella anonyymisti erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista asioista vaihtuvin teemoin torstaisin klo 18 – 20. Englanninkielinen ryhmächat tiistaisin klo 18 – 20.

Korkeakouluopiskelijan yksinäisyystyö

Korkeakouluopiskelijan yksinäisyystyö mahdollistaa maksutonta keskusteluapua ammattilaisen kanssa oman kokemuksen ymmärtämiseksi ja helpottamiseksi. Voit varata mm. puhelinajan ammattilaisen kanssa.

SYLI-chat ja Syömishäiriöliiton tukipuhelin

SYLI-chat on paikka keskustelulle, jos oma syöminen tai kehosuhde askarruttaa. Keskustelua luotsaavat syömishäiriön kokeneet vapaaehtoiset Syömishäiriöliiton ammattilaisen taustatuella. Syömishäiriöliiton tukipuhelin päivystää viikottain.

SYLI ry

Lounais-Suomen syömishäiriöliitto SYLI ry auttaa syömisellä oirehtivia sekä tarjoaa apua sinulle, jonka läheisellä on ongelmia ruokasuhteen hallinnassa.

Seurustelu- ja lähisuhdeväkivalta

Porin ensi-ja turvakoti

Porin ensi- ja turvakotiyhdistys tarjoaa monipuolisia palveluja lapsiperheille sekä lähisuhdeväkivaltaa tai muita elämän kriisejä kohdanneille aikuisille. Turvakotipäivystys palvelee 24/7, voit keskustella myös chatissä. Turvakotiin voit mennä yksin tai lasten kanssa, mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Nollalinja

Nollalinja auttaa henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa kokeneita henkilöitä sekä tukee väkivaltaa kokeneiden läheisiä. Nollalinjan auttava puhelinpäivystys vuoden jokaisena päivänä, mihin kellonaikaan tahansa, puhelinnumerossa +358 80 005 005. Nollalinja-chat (www.nollalinja.fi) auttaa arkisin klo 9 – 15.

Nettiturvakoti

Perhe- ja lähisuhdeväkivallasta voi keskustella kahdenkeskisesti Nettiturvakodin chateissä väkivaltatyön ammattilaisten kanssa. Voit kysyä heiltä esimerkiksi perhe- ja lähisuhdeväkivallasta, omasta tilanteestasi, avun saamisesta tai läheistesi tilanteesta.

Nuorten vastaanotto

Nuorten vastaanotto on tarkoitettu 13–22-vuotiaille nuorille, joilla on psykososiaalisia ongelmia, esimerkiksi erilaiset kriisitilanteet, mielialaan, ihmissuhteisiin tai päihteiden käyttöön liittyvät vaikeudet, neuropsykiatriset erityispiirteet.

Apua eroon

Apua eroon -sivusto kannustaa perheitä hakemaan apua erotilanteeseensa.


Sosiaalipäivystys

Satakunnan seudullinen sosiaalipäivystys (https://satakunnanhyvinvointialue.fi/tietoa-meista/yhteystiedot/toimipisteiden-yhteystiedot/ ) huolehtii sosiaalisissa hätätilanteissa kiireellisestä ja välttämättömästä avun antamisesta. Sosiaalipäivystys arkisin ma-pe 8.00–16.00, puh. +358 2 623 4380.

Rikosuhripäivystys RIKU

Rikosuhripäivystys (RIKU) auttaa rikoksen, rikosyrityksen kohteeksi tai rikoksen todistajaksi joutuneita. RIKUN rikosuhripäivystyspuhelin palvelee suomeksi ja lisäksi voit keskustella RIKU-chatissä.

Häirintätilanteet

Opiskelijakunta SAMMAKKOlla on neljä häirintäyhdyshenkilöä, joilta opiskelijat saavat tukea kohdatessaan syrjintää, kiusaamista tai häirintää. Häirintäyhdyshenkilöt voivat auttaa asian selvittämisessä ja eteenpäin viemisessä opiskelijan niin halutessa. Voit ilmoittaa kohtaamistasi häirintätilanteista myös verkkolomakkeella. Lomakkeen kautta jätettyjä ilmoituksia käsittelevät vain opiskelijakunnan häirintäyhdyshenkilöt.

Yhdenvertainen korkeakoulu -asiakirja sisältää toimintaohjeen, miten häirintää ja kiusaamista ennaltaehkäistään sekä miten häirintään ja kiusaamiseen puututaan Satakunnan ammattikorkeakoulun toimesta. Asiakirjan tarkoituksena on edistää korkeakouluyhteisön yhdenvertaisuutta lisäämällä tietoisuutta siitä mitä on häirintä ja kiusaaminen. Ennaltaehkäisemällä ja puuttumalla häirintään ja kiusaamiseen, edistetään opiskelijoiden terveyttä ja hyvinvointia sekä lisätään Satakunnan ammattikorkeakoulun yhteisöllisyyttä.

Sovittelu

Sovittelu tarjoaa lakisääteisen mahdollisuuden käsitellä rikos- ja riita-asioita osapuolten välillä. Sovittelu on vapaaehtoista, puolueetonta, maksutonta ja luottamuksellista. Sovittelussa osapuolet kohtaavat toisensa sovittelijoiden läsnä ollessa ja saavat itse vaikuttaa asiansa ratkaisuun. Sovittelussa voidaan sopia muun muassa korvausasioista, ja se voidaan ottaa huomioon syyteharkinnassa tai rangaistusta mitattaessa.

Lisätietoa saat rikos- ja riita-asioiden sovittelusta ja Satakunnan sovittelutoimiston toiminnasta Satakunnan hyvinvointialueen verkkosivuilta.