Kolikoita ja säästöpossu

Opiskelijan talous ja tuet

Tietoa opiskelijan toimeentulosta

Tältä sivulta löydät tietoa erilaisista tuista ja etuuksista, jotka on tarkoitettu opiskelijoille. Lisätietoja saat tälle sivulle koottujen likkien takaa viranomaisten omilta verkkosivuilta ja puhelinnumeroista.

Taloudelliset tuet ja etuudet

Ateriatuki

Suomessa AMK- tai YAMK-tutkintoa suorittavat korkeakouluopiskelijat ovat oikeutettuja alennukseen opiskelija-aterian hinnasta ravintoloissa, jotka ovat Kelan ateriatuen piirissä. Ateriatuen määrä on 2,55 euroa aterialta. Tukeen ovat oikeutettuja myös muut kuin Suomen kansalaiset. Saat alennushintaisen aterian näyttämällä esimerkiksi voimassa olevaa opiskelijakorttia tai digitaalista Tuudon opiskelijakorttia. Lue lisää Kelan nettisivuilta. Ateriatuen piirissä olevat ravintolat löydät kunnittain Kelan ravintolahakupalvelusta.

Korkeakouluopiskelijan toimeentulo

Opiskelijana toimeentulosi perustana voivat olla opintotuki sekä palkka, jos työskentelet opintojen ohella. Voit myös tarvittaessa saada asumis- ja toimeentulotukea. Jos et pysty opiskelemaan sairauden vuoksi, voit jäädä sairauslomalle. Sen aikana voit saada Kelan myöntämää sairauspäivärahaa, katso tarkemmin kohta opiskelijan sairausloma ja poissaolokausien käyttäminen.

Korkeakouluopiskelijan toimeentulo kesällä

Opiskelija rahoittaa kesänsä työssäkäynnillä tai opintotuella. Jos nämä eivät ole mahdollisia, opiskelija voi hakea toimeentulotukea.

Kysyttävää opintotukiasioista?

Kelan opiskelijan tukien puhelinpalvelu neuvoo opintotukiasioissa, puh. +358 20 692 209 (arkisin klo 9–16). Saat tietoa myös opiskelijoille suunnatuilta Kelan nettisivuilta.

Sairausloma ja poissaolokuukaudet

Jos et pysty opiskelemaan sairauden vuoksi, voit jäädä sairauslomalle. Sen aikana voit saada sairauspäivärahaa ja jos et pysty edistämään opintojasi sairauden aikana harkitse, kannattaako sinun kuluttaa opintotukikuukausia. Myös sairauslomalla voit jonkin verran opiskella.

Jatkava opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ilman erityistä syytä enintään kahdeksi lukukaudeksi eikä tämä poissaolo kuluta tutkinnon suorittamisaikaa. Tätäkin mahdollisuutta kannattaa harkita, jos sairaus pitkittyy.

Perheelliset opiskelijat

Vanhempainvapaan aikana voit opiskella tai tehdä töitä sivutoimisesti ilman, että se vaikuttaa vanhempainpäivärahaasi. Perheelliset opiskelijat saavat Kelan perhe-etuuksia. Täysipäiväinen opiskelija saa opintotukeensa huoltajakorotuksen. Lapsiperhe voi saada enemmän asumistukea. Kotihoidon tuella lasta voivat hoitaa myös isovanhemmat tai muut läheiset. 

Jos perheellisyys hidastaa opintojasi tai estää ne kokonaan joksikin aikaa, opintotuen nostaminen kannattaa keskeyttää.