Yrittäjyyspäivässä sukellettiin pelien ja musiikin maailmaan

SAMKin perinteinen yrittäjyyspäivä järjestettiin tällä kertaa etäyhteyksin. Tilaisuuden tarkoituksena oli antaa opiskelijoille ajattelemisen aihetta, kuulla terveisiä työelämästä ja kertoa yrittäjyyden eri muodoista.

3.5.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Olli Rundgren tietokoneen ruudulla

Olli Rundgren antoi yrittäjyyspäivässä oppeja ”elämänpelistä” ja yrittäjyydestä.

Psyon Gamesin yrittäjä Olli Rundgrenin esityksen aihe oli Oppeja ”elämänpelistä” ja yrittäjyydestä. Hän kiinnostui itse aikanaan pokerin pelaamisesta ja menestyi siinä hyvin. Samalla hän innostui pelaamisen psykologiasta. Vaikka pelit tarjosivat taloudellista riippumattomuutta, ne eivät edustaneet hänen arvojaan.

Pian hän havaitsi myös pelien negatiivisen vaikutuksen. Uhkapeleissä häntä häiritsi se, että jotkut käyttivät siihen koko elämänsä. Hän halusi lähteä paitsi tutustumaan aiheeseen, myös auttamaan muita. Jo luonnontieteen opintojen päätteeksi syntyi tutkielma uhkapeliriippuvuuden lääkehoidosta. Nykyään hänen luotsaamansa Psyon Games kehittää ilmaispelejä tieteellisen viihteen teemalla.

Seikkailua ja epävarmuutta

Rundgrenin mukaan yritystä perustaessa ei tarvitse tai kannatakaan ottaa heti itse kaikkea vastuuta. Mukaan voi lähteä pienemmällä panoksella ja oppia samalla.

– Itse tein näin. Sain hyvän opin, kun olin ensin vain mukana yhdessä yrityksessä.

Hänen mielestään kaikkien tulisi pohtia, mitä sisimmässään haluaa. On harmi, jos katuu jälkikäteen, mitä on jäänyt tekemättä. Pelimaailman vaikuttaja Peter Vesterbacka sai hänet pohtimaan syvästi, haluaako hän turvallisuutta vai seikkailua.

– Halusin valita seikkailun ja epävarmuuden. Realistit eivät pärjää yrittäjinä. Pitää tietysti reflektoida asioita etukäteen, mutta ratkaisut täytyy löytää myös vaikeissa tilanteissa. Yrittäjä voi joutua monesti kuilun partaalle.

Rundgrenin mielestä elämä on porttien sarja. Joskus joutuu käymään läpi monesta portista, ennenkuin saa ymmärryksen asialleen.

– Elämä ei välttämättä maksa kaikkea takaisin heti. Usein on aluksi ideansa kanssa kovin yksin. Monet sanovat, ettei tuossa ole järkeä. Lopulta joku ymmärtää ajatuksen ja sitten lopulta useampikin.

Luota visioosi

Sijoittajalle tärkeintä on nähdä palo aloittavan yrittäjän silmissä. Sijoittaja ei välttämättä ymmärrä itse tuotetta tai ole siitä kiinnostunut. Hän on kiinnostunut aloittavan yrittäjän innostuksesta. Myös muita asiantuntijoita kannattaa kuunnella.

–  Kuuntele ihmisiä, kun olet vasta alussa. Mitä kovempiin pöytiin pääset, sitä parempia neuvoja saat. Kukaan ei silti tiedä kaikkea. Asiantuntijatkin puhuvat ristiin. Lopulta sinun tulee luottaa eniten omaan visioosi.

Yrittäjäksi lähtiessä tavoitteet kannattaa asettaa tarpeeksi korkealle. Tulee olla nöyrä, mutta ei nöyristellä tavoitteiden suhteen. Se on Rundgrenin mielestä tärkeä oppi.


Olli Rundgren oli perustajäsen Waucomessa vuonna 2008. Yritys rakensi ennustealgoritmin impulsiivisen uhkapelaamisen havaitsemiseksi. Ohjelmistolla saatiin pilotti iGamingin, maailman toiseksi suurimman kasino-operaattorin, kanssa. Olli Rundgren perusti Psyon Gamesin vuonna 2013 visionaan yhdistää tieteen kauneus: uteliaisuuden ja ymmärtämyksen pelien voimaan. Psyon Gamesin visio on tehdä peleistä terveellisempää elämää.


 

Yrittäjyyspäivän puhujina olivat Psyon Gamesin yrittäjä Olli Rundgren ja SAMKissa erityisasiantuntijana toimiva Jussi Bergman. Jussi Bergman käsitteli esityksessään, voiko tietokone olla musikaalinen.

3.5.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Lisää aiheesta

Kuvassa haastateltavat poseeraavat Porin kampuksella. Taustalla näkyy Atrium.
| Yrittäjyys

SAMKin startup-sijoitus tukee nuorta yrittäjää

SAMK tarjoaa Yrityskiihdyttämön kautta monipuolisia startup- ja rahoituspalveluita aloittaville yrittäjille. Yrittäjät saavat kiihdyttämömentoreilta valmennusta mm. liiketoimintasuunnitelmien ja markkina-analyysien teossa. SAMK myös sijoittaa kehityskykyisiin opiskelijoiden yrityksiin sekä satakuntalaisiin yrityksiin.
Jenni Peltonen värjää lankoja kattilassa. Päällään hänellä on suojakäsineet, suojamaski ja essu.
| Uratarina

Innostus yrittäjyyteen lähti opinnoista

Jenni Pelkonen opiskelee tradenomiksi ja samalla pyörittää verkossa pientä lankakauppaa nimeltä Mokku Yarn. Hän kokee, että opinnot rohkaisivat häntä aloittamaan elinkeinonharjoittajana

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKissa lehtorina toimiva Anne Sankari kirjoittaa uudessa blogissa kirjoittamisesta ─ välillä ammattikorkeakouluopiskelun näkökulmasta, välillä yleisemmin.
https://tekstisankari.samk.fi

Muistatko, milloin liityit Twitteriin? Minä muistan! RoboAI 2 vuotta Twitterissä! 563 twiittiä robotiikkaa, automaatiota, tekoälyä ja hyvinvointiteknologiaa. Tutkimusta, tuotekehitystä ja koulutusta yhteistyössä @SatakunnanAMK ja @TampereUni sekä yritykset! #TwitterMerkkipäiväni

Palveluliiketoiminnan osaamisalueella on lähdetty kehittämään digitalisaation ja liiketoiminnan rajapintaan liittyvää opetus- ja TKI-toimintaa.
https://www.samk.fi/uutiset/katseet-kohti-digitaalista-transformaatiota/

Hyvää kansainvälistä sairaanhoitajien päivää. Teette arvokasta työtä!

Happy International Nurses Day. Your work is invaluable!

#samk #kansainvälinensairaanhoitajapäivä
#InternationalNursesDay #IND2021 #FlorenceNightingale