Yrittäjyyspäivässä sukellettiin pelien ja musiikin maailmaan

SAMKin perinteinen yrittäjyyspäivä järjestettiin tänä vuonna etäyhteyksin. Tilaisuuden tarkoituksena on antaa opiskelijoille ajattelemisen aihetta, kuulla terveisiä työelämästä ja kertoa yrittäjyyden eri muodoista.

Olli Rundgren tietokoneen ruudulla

Olli Rundgren antoi yrittäjyyspäivässä oppeja ”elämänpelistä” ja yrittäjyydestä.

Psyon Gamesin yrittäjä Olli Rundgrenin esityksen aihe oli Oppeja ”elämänpelistä” ja yrittäjyydestä. Hän kiinnostui itse aikanaan pokerin pelaamisesta ja menestyi siinä hyvin. Samalla hän innostui pelaamisen psykologiasta. Vaikka pelit tarjosivat taloudellista riippumattomuutta, ne eivät edustaneet hänen arvojaan.

Pian hän havaitsi myös pelien negatiivisen vaikutuksen. Uhkapeleissä häntä häiritsi se, että jotkut käyttivät siihen koko elämänsä. Hän halusi lähteä paitsi tutustumaan aiheeseen, myös auttamaan muita. Jo luonnontieteen opintojen päätteeksi syntyi tutkielma uhkapeliriippuvuuden lääkehoidosta. Nykyään hänen luotsaamansa Psyon Games kehittää ilmaispelejä tieteellisen viihteen teemalla.

Seikkailua ja epävarmuutta

Rundgrenin mukaan yritystä perustaessa ei tarvitse tai kannatakaan ottaa heti itse kaikkea vastuuta. Mukaan voi lähteä pienemmällä panoksella ja oppia samalla.

– Itse tein näin. Sain hyvän opin, kun olin ensin vain mukana yhdessä yrityksessä.

Hänen mielestään kaikkien tulisi pohtia, mitä sisimmässään haluaa. On harmi, jos katuu jälkikäteen, mitä on jäänyt tekemättä. Pelimaailman vaikuttaja Peter Vesterbacka sai hänet pohtimaan syvästi, haluaako hän turvallisuutta vai seikkailua.

– Halusin valita seikkailun ja epävarmuuden. Realistit eivät pärjää yrittäjinä. Pitää tietysti reflektoida asioita etukäteen, mutta ratkaisut täytyy löytää myös vaikeissa tilanteissa. Yrittäjä voi joutua monesti kuilun partaalle.

Rundgrenin mielestä elämä on porttien sarja. Joskus joutuu käymään läpi monesta portista, ennenkuin saa ymmärryksen asialleen.

– Elämä ei välttämättä maksa kaikkea takaisin heti. Usein on aluksi ideansa kanssa kovin yksin. Monet sanovat, ettei tuossa ole järkeä. Lopulta joku ymmärtää ajatuksen ja sitten lopulta useampikin.

Luota visioosi

Sijoittajalle tärkeintä on nähdä palo aloittavan yrittäjän silmissä. Sijoittaja ei välttämättä ymmärrä itse tuotetta tai ole siitä kiinnostunut. Hän on kiinnostunut aloittavan yrittäjän innostuksesta. Myös muita asiantuntijoita kannattaa kuunnella.

– Kuuntele ihmisiä, kun olet vasta alussa. Mitä kovempiin pöytiin pääset, sitä parempia neuvoja saat. Kukaan ei silti tiedä kaikkea. Asiantuntijatkin puhuvat ristiin. Lopulta sinun tulee luottaa eniten omaan visioosi.

Yrittäjäksi lähtiessä tavoitteet kannattaa asettaa tarpeeksi korkealle. Tulee olla nöyrä, mutta ei nöyristellä tavoitteiden suhteen. Se on Rundgrenin mielestä tärkeä oppi.



 

Yrittäjyyspäivän puhujina olivat Psyon Gamesin yrittäjä Olli Rundgren ja SAMKissa erityisasiantuntijana toimiva Jussi Bergman. Jussi Bergman käsitteli esityksessään, voiko tietokone olla musikaalinen.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.