YAMK-opinnoista uutta ja innovatiivista näkemystä vanhustyöhön

Nina Forsström puolivartalokuvassa.
Yksi syy jatko-opintoihin hakeutumiseen Ninalla oli kiinnostus esimiestyöhön. Opintojen jälkeen myös työelämässä tapahtui muutoksia ja tällä hetkellä Nina toimii palveluesimiehenä Turun kaupungin kotihoidossa.

Yksi syy jatko-opintoihin hakeutumiseen Ninalla oli kiinnostus esimiestyöhön. Opintojen jälkeen myös työelämässä tapahtui muutoksia ja tällä hetkellä Nina toimii palveluesimiehenä Turun kaupungin kotihoidossa.

Jo sairaanhoitajaopintojensa alussa 90-luvulla Nina ajatteli vanhustyön olevan tulevaisuudessa kasvava ala.

– Koin ensimmäisen harjoittelujaksoni hoivaosastolla palkitsevana ja ajattelin, miksi en tekisi vanhustyöhön suuntaavia valintoja heti alusta asti. Sairaanhoitajaopintojen jälkeen suoritin voimavaralähtöisen vanhustyön erikoistumisopinnot Turussa.

Vanhustyön ylempää AMK-tutkintoa Nina piti luontevana jatkokoulutusmahdollisuutena. Opinnoissa häntä kiinnosti erityisesti esimiestyön ja johtamisen opinnot, jotka ovatkin löytäneet tiensä suoraan käytäntöön.

– Omien työelämäkokemusteni perusteella koen erityisen tärkeiksi henkilöstöjohtamisen ja henkilöstön hyvinvoinnin tukemiseen ja parantamiseen liittyvät asiat. Minua kiinnostaa itseohjautuvuus ja yhteisöllinen työvuorosuunnittelu. Turun kaupungin kotihoidossa kehittämistyö on aktiivista sekä monipuolista. Saankin olla mukana kehittämässä edellä mainittuja asioita sekä yksikkö- että organisaatiotasolla.

Vanhustyön YAMK-opinnot pitivät sisällään sekä verkko- että lähiopetusta, projekteja ja ryhmätöitä. Erityistä kiitosta Ninalta saavat opiskelijatoverit.

– Koin oppivani todella paljon muiden opiskelijoiden kokemuksista ja ryhmän keskusteluista. Työskentelin pitkään vanhusten asumispalveluissa, joten esimerkiksi kotihoidon parissa työskennelleiden kokemuksista kuulin mielelläni.

Opiskele joustavasti työn ohessa

YAMK-opinnot on suunniteltu suoritettavan työn ohella ja se onnistuikin Ninan mielestä hyvin.

– Toki täytyy varautua tekemään runsaasti työtä, mutta uskon että jokainen YAMK-opintojen pariin hakeutuva on sitä jo ajatellutkin. Omat opinnot suoritin työajan ulkopuolella, joten lähiopetuspäiviin käytin vapaapäiviä. Opiskeluni kesti kolme vuotta ja loppuvaiheessa pidin kaksi kuukautta opintovapaata kehittämistehtävää varten. Omalla kohdalla tämä oli hyvä ratkaisu, jotta pystyin keskittymään kehittämistehtävän tekoon täysipäiväisesti.

Kehittämistehtävän eli opinnäytetyön Nina teki Satakunnan Vanhustuki ry:n ystäväpiiritoiminnasta.

– Yksinäisyys ja erityisesti kotona asuvien ikäihmisten yksinäisyys on koko yhteiskuntaa koskettava asia. Ikäihmisten yksinäisyyttä pitäisi pyrkiä kaikin mahdollisin keinoin lievittämään ja kolmannen sektorin toimijat tekevätkin tällä saralla todella merkittävää työtä.

Kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vanhustyön tulevaisuudesta ja sen kehittämisestä, Nina suosittelee lämpimästä vanhustyön opintoja.

– Itselle opintojen ja työn yhdistäminen oli sen osalta helppoa, että lapset olivat lentäneet jo pesästä. Itselleen pitää olla lempeä, eikä kannata laatia liian tiukkaa aikataulua, jolloin helposti väsähtää ja motivaatiokin voi alkaa kärsiä. Opinnot joustavat tarvittaessa, niin omallakin kohdalla, kun jossain vaiheessa olin antaa periksi. Näin jälkikäteen painottaisin kaikille uusille opiskelijoille kehittämistehtävän aiheen pohdintaa ja mahdollista valintaa heti opintojen alkumetreillä. Itselleni eniten päänvaivaa tuotti sopivan aiheen löytäminen, koska silloinen työnantajani ei ollut opiskeluhankkeessani mukana. Onneksi löysin mielenkiintoisen ja tärkeän aiheen sekä kolmannen sektorin yhteistyökumppaniksi.

Nina Forsström, sairaanhoitaja (YAMK), valmistui SAMKin vanhustyön YAMK-koulutuksesta joulukuussa 2018. Opiskelujen alussa hän työskenteli Porin vanhuspalveluissa sairaanhoitajana. Keväällä 2019 edessä oli edessä muutto Turkuun, jonka jälkeen löytyi uusi työ palveluesimiehenä Turun kaupungin kotihoidossa. Ninan opinnäytetyöhön voi tutustua Theseus-tietokannassa.

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.