YAMK-opinnäyte: Voimajohtojen suunnittelu ei ole salatiedettä

SAMKin ylempi AMK-tutkinnon opiskelija Markus Laakeristo avasi opinnäytetyössään Empower PN Oy:lle voimajohtojen rakentamisvaiheen suunnittelun sisältöä ja kuvasi rakennesuunnittelun vaiheet prosessin muodossa.

Voimajohtoja yläilmoista kuvattuna
DCIM100MEDIADJI_0001.JPG

SAMKin ylempi AMK-tutkinnon opiskelija Markus Laakeristo avasi Empower PN Oy:lle voimajohtojen rakentamisvaiheen suunnittelun sisältöä ja kuvasi rakennesuunnittelun vaiheet prosessin muodossa. Työssä laadittiin yhtiön liiketoimintayksikön käyttöön rakennesuunnittelun prosessikaavio ja jalkautettiin työtapoja suunnittelun johtamiseen ja hallintaan sekä suunnittelun laadun parantamiseen.

Voimajohtojen suunnittelua ohjaavat muun muassa alakohtaiset standardit, ohjeet ja käytännöt sekä sähkömarkkinalaki. Voimajohtohanke on monivaiheinen prosessi, joka jakautuu suunnittelun näkökulmasta karkeasti esi- ja yleissuunnitteluvaiheisiin sekä rakentamisvaiheen toteutussuunnitteluun. Voimajohtojen suunnittelua ei käsitellä kattavasti oppilaitoksissa eikä käytännön suunnitteluun ole helposti löydettävissä suomenkielisiä oppaita, joten Suomessa voimajohtoihin liittyvä suunnittelu saattaa vaikuttaa joskus jopa salatieteeltä.

Työn tarkoituksena olikin avata yhtiön voimajohtoliiketoimintaan liittyville sidosryhmille ja suunnitteluyksikölle voimajohdon rakentamisvaiheen suunnittelun sisältöä ja laajuutta. Tarkoituksena oli parantaa organisaation ymmärrystä suunnittelun eri vaiheista ja jakaa tietoa eri vaiheiden merkityksestä sekä riippuvuussuhteista. Työssä laadittua prosessikaaviota voidaan jatkossa käyttää myös yrityksen sisäisenä perehdytysmateriaalina ja suunnittelun ohjaamisen työkaluna.

Työssä perehdyttiin Suomen sähköverkkojärjestelmään ja voimajohtohankkeen eri vaiheisiin sekä prosessien kuvaamiseen ja kaavioiden laatimiseen. Työn tuloksina laadittiin rakennesuunnittelun prosessikaavio, jota täydennettiin teemahaastatteluiden ja kehitysseminaarin perusteella selvitetyillä, suunnittelun laatua parantavilla kehitystoimenpiteillä.

Kehitystoimenpiteinä suunnitteluun jalkautettiin tarkasti määritellyt aikataulu- ja resurssikatselmukset, ohjatut suunnittelukatselmukset sekä työn osittaminen. Lisäksi työssä laadittiin dokumenttipohjat voimajohdon rakennesuunnittelun työn osituksesta ja dokumenttien hallintaohjeesta.

Markus Laakeriston työ on tutustuttavissa SAMKin kirjastossa.

Lisätiedot:
Markus Laakeristo
040 641 7306
markus.laakeristo@empower.fi

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.