YAMK-opinnäyte: Terveellinen elinympäristö luodaan yhteistyöllä ja viestinnällä

Terveellisen elinympäristön luominen vaatii kunnan terveydensuojelulta yhteistyötä yritysten ja oppilaitosten kanssa. Satakunnan ammattikorkeakoulun tekniikan ylemmän AMK-koulutusohjelman opiskelija Sarita Aho on tutkinut mitä osaamista terveydensuojelussa tarvitaan vuonna 2029.

Vanhanaikainen puhelin puupölkyllä laiturilla.

Viestinnän merkitys korostuu tulevaisuudessa.

Terveydensuojelun tehtävä on ennaltaehkäistä elinympäristöstä ihmiseen kohdistuvia terveyshaittoja. Terveydensuojelussa on tulevaisuudessakin oltava riittävä osaaminen ennaltaehkäisevään työhön. Opinnäytetyön tulokset ovat hyödynnettävissä Porin terveydensuojelun lisäksi alalla valtakunnallisesti.

Viestintä nousee merkittävään rooliin

Terveellisen elinympäristön luominen vaatii oikeanlaista viestintää. Tutkimuksesta nousee esille tarve viestintäosaamisen kehittämiselle. Tutkimuksen mukaan vuonna 2029 viestintä ja sosiaalisen median kanssa toimiminen kuuluvat terveydensuojelun päivittäisiin työtehtäviin. Ahon mukaan Porin terveydensuojelussa tulisi kehittää erityisesti viestintävastaavan roolia. Tutkimuksessa nousivat esille häiriötilanneharjoitukset, joissa viestintä on myös merkittävänä osana. Porin terveydensuojelun tulisi ottaa vuosittaiseen suunnitelmaan häiriötilanneharjoitukset.

Kehittämiskohteena tutkimuksesta nousee esiin myös yhteistyön lisääminen. Terveydensuojelun tulisi kehittää yhteistyökanavia alueensa yritysten ja oppilaitosten kanssa. Tutkimuksen mukaan tarve yritysten neuvonnalle ja koulutukselle tulevat lisääntymään. Tärkeänä nähdään myös yhteistyö muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa.

Tutkimuksessa esille nousseita osaamistarpeita tulisi kehittää terveydensuojelun yksiköissä alueelliset erot huomioon ottaen. Terveellisen elinympäristön luominen vaatii ennakointia ja yhteistyötä, sekä riittävät resurssit näiden hoitamiseen.

Lisätietoja:
Sarita Aho
050 491 7060
sarita.aho@gmail.com

Opinnäytetyö on luettavissa sähköisessä muodossa Theseuksessa osoitteesta: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202001151274

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.