YAMK-opinnäyte: Terveellinen elinympäristö luodaan yhteistyöllä ja viestinnällä

Terveellisen elinympäristön luominen vaatii kunnan terveydensuojelulta yhteistyötä yritysten ja oppilaitosten kanssa. Satakunnan ammattikorkeakoulun tekniikan ylemmän AMK-koulutusohjelman opiskelija Sarita Aho on tutkinut mitä osaamista terveydensuojelussa tarvitaan vuonna 2029.

Vanhanaikainen puhelin puupölkyllä laiturilla.

Viestinnän merkitys korostuu tulevaisuudessa.

Terveydensuojelun tehtävä on ennaltaehkäistä elinympäristöstä ihmiseen kohdistuvia terveyshaittoja. Terveydensuojelussa on tulevaisuudessakin oltava riittävä osaaminen ennaltaehkäisevään työhön. Opinnäytetyön tulokset ovat hyödynnettävissä Porin terveydensuojelun lisäksi alalla valtakunnallisesti.

Viestintä nousee merkittävään rooliin

Terveellisen elinympäristön luominen vaatii oikeanlaista viestintää. Tutkimuksesta nousee esille tarve viestintäosaamisen kehittämiselle. Tutkimuksen mukaan vuonna 2029 viestintä ja sosiaalisen median kanssa toimiminen kuuluvat terveydensuojelun päivittäisiin työtehtäviin. Ahon mukaan Porin terveydensuojelussa tulisi kehittää erityisesti viestintävastaavan roolia. Tutkimuksessa nousivat esille häiriötilanneharjoitukset, joissa viestintä on myös merkittävänä osana. Porin terveydensuojelun tulisi ottaa vuosittaiseen suunnitelmaan häiriötilanneharjoitukset.

Kehittämiskohteena tutkimuksesta nousee esiin myös yhteistyön lisääminen. Terveydensuojelun tulisi kehittää yhteistyökanavia alueensa yritysten ja oppilaitosten kanssa. Tutkimuksen mukaan tarve yritysten neuvonnalle ja koulutukselle tulevat lisääntymään. Tärkeänä nähdään myös yhteistyö muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa.

Tutkimuksessa esille nousseita osaamistarpeita tulisi kehittää terveydensuojelun yksiköissä alueelliset erot huomioon ottaen. Terveellisen elinympäristön luominen vaatii ennakointia ja yhteistyötä, sekä riittävät resurssit näiden hoitamiseen.

Lisätietoja:
Sarita Aho
050 491 7060
sarita.aho@gmail.com

Opinnäytetyö on luettavissa sähköisessä muodossa Theseuksessa osoitteesta: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202001151274

Jaa tämä sivu

Pienois-SAMKissa koululaiset pääsevät pitämään muun muassa ohjelmointia koskevan luennon.

SAMK mukana Yrityskylässä kehittämässä koululaisten työelämätaitoja

Yrityskylä on kattava oppimiskokonaisuus, joka tukee talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimista peruskoulussa. SAMK on mukana Satakunnan Yrityskylässä.

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.