Ville ihastui Saksaan ja opiskeli kielen: Schlager ja Lager tekivät vaikutuksen

Insinööriopiskelija Ville Voutivuori ihastui Saksan kieleen ja kulttuuriin kaveriporukan viikonloppureissulla Bremeniin. Siitä seurasi hakeutuminen saksan kielen opintoihin ja opiskelijavaihtoon Saksaan.
– Jokin teki vaikutuksen. Tykästyin saksalaiseen kulttuuriin ja siihen, miten helppo suomalaisen oli siihen solahtaa. Voi siihen laittaa, että Schlager ja Lager tekivät vaikutuksen, hän nauraa.

9.4.2019 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Mies istuu SAMKin Porin kampuksen aulassa
Ville Voutivuori

Vieraiden kielten opiskelu – englannin lisäksi – ei ole SAMKissa enää kovin yleistä, varsinkaan se, että aloitetaan kieli alkeista ja otetaan se vahvasti haltuun.

Villen mielestä kielten opiskelua voisi brändätä enemmän: painottaa vielä enemmän sitä, että kielillä on merkitystä ja kielitaitoa arvostetaan kansainvälisissä suhteissa ja kaupankäynnissä.

– Itseä kiinnosti saksa, yhtä hyvin se voisi olla ranska… Tai venäjä ja kiina ihan yhtä lailla. Ethän sä liikaa kieliä voi osata, Voutivuori sanoo.

Monikansallisen yhtiön palveluksessa monenlaisia mahdollisuuksia

Juuri maaliskuussa insinööriksi valmistunut Ville Voutivuori on jo vapusta 2018 työskennellyt vakituisessa pestissä huolitsijana Kuehne & Nagelilla, monikansallisella huolinta-alan yrityksellä Porissa. Saksassa perustetulla yrityksellä on Suomessa vajaa 200 työntekijää, Porin sivukonttorissa noin 15 henkilöä.

Huolitsija on yhteyshenkilö koko kuljetuksen ajan. Kun saadaan kuljetustilaus, varataan laivatilaa kontille. Voutivuori aloitti viime kesänä viennissä, jossa saatetaan liikkeelle se, mitä toinen on tilauksellaan aloittanut. Työssä on paljon kirjeenvaihtoa.

Saksan kielen taidosta ei varmasti ollut haittaa, kun hänet pestattiin töihin, vaikka työkielenä onkin englanti. Voutivuorta kutkuttaa maailmanlaajuisen konsernin mahdollisuudet: toiveena päästä työskentelemään ulkomaille, jopa Saksaan, jonkin harjoittelun tai koulutuksen muodossa.

Villen vinkki: keskity aluksi sanastoon

Porista kotoisin oleva Ville opiskeli logistiikkaa Raumalla, otti vapaavalintaisiksi opinnoiksi Monika Engelin opettamat saksan kielen perusteet, ja alkoi samaan aikaa miettiä, että voisi lähteä vaihtoon Saksaan. Ville sai mukaan myös opiskelukaverinsa Joel Haapalaisen ja vietti Bremerhavenissa 10 kuukautta.

Kaikkia opintoja ei ollut tarjolla ihan ennakkosuunnitelmien mukaan, mutta Ville otti asiakseen kielen opiskelun: ”Nyt tää kieli pitää oppia.” Kaveria välillä ärsytti joka-aamuinen saksankielisen radion pauhaus, mutta niinpä vain alkoi kielenymmärtäminen tarttua kaveriinkin.
– Yllätti jossain vaiheessa, kun alkoi ymmärtää mitä ihmiset puhuvat junassa, Ville Voutivuori kertoo.

Saksan kieli ja kulttuuri kiinnostaa, vaikka Voutivuori sanookin, että moni asia on byrokraattisempi tavalla, joka ärsyttää suomalaista.
–  Kuitenkin kaikki asiat toimivat hyvin ja ihmisillä on rennompi ote elämään, ja vaikka saksalaiset ovat hillittyjä, he ovat myös sosiaalisempia ja avoimempia.

Ville pyrkii kuuntelemaan saksankielistä nettiradiota, lukemaan lehtiä ja ”epäsäännöllisen säännöllisesti” katsomaan saksalaisia ohjelmia.
– En ole missään nimessä sujuva, kun näin vähän aikaa olen opiskellut, mutta perusarkikieli ja arkiset asiat sujuvat, sanoo työpaikalla ja kaveripiirissä ”epäviralliseksi suurlähettilääksi” kutsuttu Voutivuori.

Pari vinkkiä hän pyynnöstä antaa:

– Ei kannata liikaa keskittyä kielioppiin, vaan ehdottomasti opetella sanastoa: kieliopin oppii vähitellen puhumalla ja kuuntelemalla, lauserakenteet ei ole se ihan maailman monimutkaisin asia.

–  Jos menee vaihtoon, on todella kannattavaa vaikka opiskella oman alan sanastoa. Siitä on hyötyä monella tekniikan alan työpaikalla.

---

Schlager tarkoittaa iskelmämusiikkia, lager maailman yleisintä oluttyyppiä.

Lisää aiheesta

| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: SAMKista kansainväliseen työhön tuotantotalouden insinöörinä

Juuso Saari opiskeli SAMKissa Rauman kampuksella ja valmistui tuotantotalouden insinööriksi jouluna 2017. Nykyään Saari työskentelee monikansallisessa teollisuusyrityksessä, nimeltään Andritz Oy. Siellä hän työskentelee brasilialaisessa divisioonassa teollisen internetin, eli IIoT:n parissa.
luxport_pienoismalli
| Logistiikka

Kansainvälistyminen logistiikan opetuksen vahva suunta

Rauman kampuksella on jo useamman vuoden ajan toteutettu kansainvälisiä logistiikan projekteja, joissa on aito kehityskohde yrityksestä.

Uusimmat uutiset

| TKI

SAMKilla lähes miljoonan euron rahoitus tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimushankkeelle Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals myönnettiin rahoitusta 575 000 euroa. SAMK sijoittaa tutkimukseen myös omaa rahoitusta 325 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: bit.ly/2J8l3Ay
... See MoreSee Less

View on Facebook

SAMKin avoimien ovien päivän OpenSAMKin livelähetys alkaa tänään klo 13 SAMKin YouTube-kanavalla!
https://www.youtube.com/user/samkcommunications

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: https://bit.ly/2J8l3Ay
#REHAB #SAMK #fysioterapia #physiotherapy #koulutus

SAMKin perinteinen avoimien ovien päivä OpenSAMK järjestetään tänä vuonna koronatilanteesta johtuen etänä. Livelähetystä voi seurata SAMKin YouTube-kanavalla 25.11. klo 13-15 välillä.
https://www.samk.fi/uutiset/samk-jarjestaa-avoimet-ovet-etana-25-11/
#samk #mysamk #opensamk

Feelix - Tulevaisuuden työtaidot -hanke edustaa SAMKia TKI-Kärjet 2020 -kilpailussa videolla "The new F-word".
Äänestä antamalla yläpeukku Youtubessa 2.12.2020 mennessä.
#tkikärjet2020 #feelix #tulevaisuudentyötaidot #tki #amk

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVmITS2zS2n4sFQdixv_6eRrDMAYYrRBn

SAMK tarjoaa ainoana Suomessa englanninkielisen, kansainvälisiin tarpeisiin vastaavan hyvinvointiteknologian koulutusohjelman.

Welfare Technology (Master) -koulutuksen hakuaika 10.-31.3.2021!

#samk #mysamk #welfaretechnology

https://bit.ly/39fd93k