Ville ihastui Saksaan ja opiskeli kielen: Schlager ja Lager tekivät vaikutuksen

Insinööriopiskelija Ville Voutivuori ihastui Saksan kieleen ja kulttuuriin kaveriporukan viikonloppureissulla Bremeniin. Siitä seurasi hakeutuminen saksan kielen opintoihin ja opiskelijavaihtoon Saksaan.
– Jokin teki vaikutuksen. Tykästyin saksalaiseen kulttuuriin ja siihen, miten helppo suomalaisen oli siihen solahtaa. Voi siihen laittaa, että Schlager ja Lager tekivät vaikutuksen, hän nauraa.

9.4.2019 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Mies istuu SAMKin Porin kampuksen aulassa
Ville Voutivuori

Vieraiden kielten opiskelu – englannin lisäksi – ei ole SAMKissa enää kovin yleistä, varsinkaan se, että aloitetaan kieli alkeista ja otetaan se vahvasti haltuun.

Villen mielestä kielten opiskelua voisi brändätä enemmän: painottaa vielä enemmän sitä, että kielillä on merkitystä ja kielitaitoa arvostetaan kansainvälisissä suhteissa ja kaupankäynnissä.

– Itseä kiinnosti saksa, yhtä hyvin se voisi olla ranska… Tai venäjä ja kiina ihan yhtä lailla. Ethän sä liikaa kieliä voi osata, Voutivuori sanoo.

Monikansallisen yhtiön palveluksessa monenlaisia mahdollisuuksia

Juuri maaliskuussa insinööriksi valmistunut Ville Voutivuori on jo vapusta 2018 työskennellyt vakituisessa pestissä huolitsijana Kuehne & Nagelilla, monikansallisella huolinta-alan yrityksellä Porissa. Saksassa perustetulla yrityksellä on Suomessa vajaa 200 työntekijää, Porin sivukonttorissa noin 15 henkilöä.

Huolitsija on yhteyshenkilö koko kuljetuksen ajan. Kun saadaan kuljetustilaus, varataan laivatilaa kontille. Voutivuori aloitti viime kesänä viennissä, jossa saatetaan liikkeelle se, mitä toinen on tilauksellaan aloittanut. Työssä on paljon kirjeenvaihtoa.

Saksan kielen taidosta ei varmasti ollut haittaa, kun hänet pestattiin töihin, vaikka työkielenä onkin englanti. Voutivuorta kutkuttaa maailmanlaajuisen konsernin mahdollisuudet: toiveena päästä työskentelemään ulkomaille, jopa Saksaan, jonkin harjoittelun tai koulutuksen muodossa.

Villen vinkki: keskity aluksi sanastoon

Porista kotoisin oleva Ville opiskeli logistiikkaa Raumalla, otti vapaavalintaisiksi opinnoiksi Monika Engelin opettamat saksan kielen perusteet, ja alkoi samaan aikaa miettiä, että voisi lähteä vaihtoon Saksaan. Ville sai mukaan myös opiskelukaverinsa Joel Haapalaisen ja vietti Bremerhavenissa 10 kuukautta.

Kaikkia opintoja ei ollut tarjolla ihan ennakkosuunnitelmien mukaan, mutta Ville otti asiakseen kielen opiskelun: ”Nyt tää kieli pitää oppia.” Kaveria välillä ärsytti joka-aamuinen saksankielisen radion pauhaus, mutta niinpä vain alkoi kielenymmärtäminen tarttua kaveriinkin.
– Yllätti jossain vaiheessa, kun alkoi ymmärtää mitä ihmiset puhuvat junassa, Ville Voutivuori kertoo.

Saksan kieli ja kulttuuri kiinnostaa, vaikka Voutivuori sanookin, että moni asia on byrokraattisempi tavalla, joka ärsyttää suomalaista.
–  Kuitenkin kaikki asiat toimivat hyvin ja ihmisillä on rennompi ote elämään, ja vaikka saksalaiset ovat hillittyjä, he ovat myös sosiaalisempia ja avoimempia.

Ville pyrkii kuuntelemaan saksankielistä nettiradiota, lukemaan lehtiä ja ”epäsäännöllisen säännöllisesti” katsomaan saksalaisia ohjelmia.
– En ole missään nimessä sujuva, kun näin vähän aikaa olen opiskellut, mutta perusarkikieli ja arkiset asiat sujuvat, sanoo työpaikalla ja kaveripiirissä ”epäviralliseksi suurlähettilääksi” kutsuttu Voutivuori.

Pari vinkkiä hän pyynnöstä antaa:

– Ei kannata liikaa keskittyä kielioppiin, vaan ehdottomasti opetella sanastoa: kieliopin oppii vähitellen puhumalla ja kuuntelemalla, lauserakenteet ei ole se ihan maailman monimutkaisin asia.

–  Jos menee vaihtoon, on todella kannattavaa vaikka opiskella oman alan sanastoa. Siitä on hyötyä monella tekniikan alan työpaikalla.

---

Schlager tarkoittaa iskelmämusiikkia, lager maailman yleisintä oluttyyppiä.

Lisää aiheesta

Juuso Saaren lähikuva kypärä päässä.
| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: SAMKista kansainväliseen työhön tuotantotalouden insinöörinä

Juuso Saari opiskeli SAMKissa Rauman kampuksella ja valmistui tuotantotalouden insinööriksi jouluna 2017. Nykyään Saari työskentelee monikansallisessa teollisuusyrityksessä, nimeltään Andritz Oy. Siellä hän työskentelee brasilialaisessa divisioonassa teollisen internetin, eli IIoT:n parissa.
luxport_pienoismalli
| Logistiikka

Kansainvälistyminen logistiikan opetuksen vahva suunta

Rauman kampuksella on jo useamman vuoden ajan toteutettu kansainvälisiä logistiikan projekteja, joissa on aito kehityskohde yrityksestä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html