Ville ihastui Saksaan ja opiskeli kielen: Schlager ja Lager tekivät vaikutuksen

Insinööriopiskelija Ville Voutivuori ihastui Saksan kieleen ja kulttuuriin kaveriporukan viikonloppureissulla Bremeniin. Siitä seurasi hakeutuminen saksan kielen opintoihin ja opiskelijavaihtoon Saksaan. – Jokin teki vaikutuksen. Tykästyin saksalaiseen kulttuuriin ja siihen, miten helppo suomalaisen oli siihen solahtaa. Voi siihen laittaa, että Schlager ja Lager tekivät vaikutuksen, hän nauraa.

Mies istuu SAMKin Porin kampuksen aulassa
Ville Voutivuori

Insinööriopiskelija Ville Voutivuori ihastui Saksan kieleen ja kulttuuriin kaveriporukan viikonloppureissulla Bremeniin. Siitä seurasi hakeutuminen saksan kielen opintoihin ja opiskelijavaihtoon Saksaan.
– Jokin teki vaikutuksen. Tykästyin saksalaiseen kulttuuriin ja siihen, miten helppo suomalaisen oli siihen solahtaa. Voi siihen laittaa, että Schlager ja Lager tekivät vaikutuksen, hän nauraa. Ville Voutivuori

Villen mielestä kielten opiskelua voisi brändätä enemmän: painottaa vielä enemmän sitä, että kielillä on merkitystä ja kielitaitoa arvostetaan kansainvälisissä suhteissa ja kaupankäynnissä.

– Itseä kiinnosti saksa, yhtä hyvin se voisi olla ranska… Tai venäjä ja kiina ihan yhtä lailla. Ethän sä liikaa kieliä voi osata, Voutivuori sanoo.

Monikansallisen yhtiön palveluksessa monenlaisia mahdollisuuksia

Juuri maaliskuussa insinööriksi valmistunut Ville Voutivuori on jo vapusta 2018 työskennellyt vakituisessa pestissä huolitsijana Kuehne & Nagelilla, monikansallisella huolinta-alan yrityksellä Porissa. Saksassa perustetulla yrityksellä on Suomessa vajaa 200 työntekijää, Porin sivukonttorissa noin 15 henkilöä.

Huolitsija on yhteyshenkilö koko kuljetuksen ajan. Kun saadaan kuljetustilaus, varataan laivatilaa kontille. Voutivuori aloitti viime kesänä viennissä, jossa saatetaan liikkeelle se, mitä toinen on tilauksellaan aloittanut. Työssä on paljon kirjeenvaihtoa.

Saksan kielen taidosta ei varmasti ollut haittaa, kun hänet pestattiin töihin, vaikka työkielenä onkin englanti. Voutivuorta kutkuttaa maailmanlaajuisen konsernin mahdollisuudet: toiveena päästä työskentelemään ulkomaille, jopa Saksaan, jonkin harjoittelun tai koulutuksen muodossa.

Villen vinkki: keskity aluksi sanastoon

Porista kotoisin oleva Ville opiskeli logistiikkaa Raumalla, otti vapaavalintaisiksi opinnoiksi Monika Engelin opettamat saksan kielen perusteet, ja alkoi samaan aikaa miettiä, että voisi lähteä vaihtoon Saksaan. Ville sai mukaan myös opiskelukaverinsa Joel Haapalaisen ja vietti Bremerhavenissa 10 kuukautta.

Kaikkia opintoja ei ollut tarjolla ihan ennakkosuunnitelmien mukaan, mutta Ville otti asiakseen kielen opiskelun: ”Nyt tää kieli pitää oppia.” Kaveria välillä ärsytti joka-aamuinen saksankielisen radion pauhaus, mutta niinpä vain alkoi kielenymmärtäminen tarttua kaveriinkin.
– Yllätti jossain vaiheessa, kun alkoi ymmärtää mitä ihmiset puhuvat junassa, Ville Voutivuori kertoo. Saksan kieli ja kulttuuri kiinnostaa, vaikka Voutivuori sanookin, että moni asia on byrokraattisempi tavalla, joka ärsyttää suomalaista.
– Kuitenkin kaikki asiat toimivat hyvin ja ihmisillä on rennompi ote elämään, ja vaikka saksalaiset ovat hillittyjä, he ovat myös sosiaalisempia ja avoimempia. Ville pyrkii kuuntelemaan saksankielistä nettiradiota, lukemaan lehtiä ja ”epäsäännöllisen säännöllisesti” katsomaan saksalaisia ohjelmia.
– En ole missään nimessä sujuva, kun näin vähän aikaa olen opiskellut, mutta perusarkikieli ja arkiset asiat sujuvat, sanoo työpaikalla ja kaveripiirissä ”epäviralliseksi suurlähettilääksi” kutsuttu Voutivuori.

Pari vinkkiä hän pyynnöstä antaa:

– Ei kannata liikaa keskittyä kielioppiin, vaan ehdottomasti opetella sanastoa: kieliopin oppii vähitellen puhumalla ja kuuntelemalla, lauserakenteet ei ole se ihan maailman monimutkaisin asia.

– Jos menee vaihtoon, on todella kannattavaa vaikka opiskella oman alan sanastoa. Siitä on hyötyä monella tekniikan alan työpaikalla.

Schlager tarkoittaa iskelmämusiikkia, lager maailman yleisintä oluttyyppiä.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.