Valmistuvien kuvataiteilijoiden näyttely Mänttä-Vilppulan Taidekaupunkiin kesällä 2021

Kuvataiteen valtakunta -näyttely Mänttä-Vilppulassa kokoaa kesällä yhteen juuri valmistuneet kuvataiteilijat kaikista Suomen kuudesta kuvataidetta opettavasta ammattikorkeakoulusta.

8.4.2021 | Teksti: Mänttä-Filppula Taidekaupunki | Kuva: Kankaanpään Valokuvaamo

Kankaanpään kampus/ Fine Arts Campus

Näyttely toteutetaan 11.6.-29.8.2021 ja sen tuottajana toimii Mänttä-Vilppulan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa. Yhteistyöhön osallistuvat LAB-ammattikorkeakoulu (Muotoiluinstituutti, kuvataiteen koulutus, Lappeenranta - Lahti), Lapin ammattikorkeakoulu (kuvataiteen koulutus, Tornio), Turun ammattikorkeakoulu (Taideakatemia, kuvataiteen koulutus), Tampereen ammattikorkeakoulu (D.P. in Media and Arts, Fine Art), Satakunnan ammattikorkeakoulu (Taidekoulun kampus) ja Yrkeshögskolan Novia (bildkonst, Pietarsaari).

Kuvataiteen valtakunta -näyttelyn tavoitteena on nostaa valmistuvien taiteilijoiden näkyvyyttä ja asemaa maassamme. Samalla kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen tärkeä rooli kuvataiteilijoiden kouluttamisessa nostetaan esiin. Taidekaupunki Mänttä-Vilppula mahdollistaa tunnettuna kuvataidekaupunkina ja kiinnostavana yleisökohteena merkittävän areenan valmistuvien taiteilijoiden esiin tulolle.

Kuvataiteen valtakunta -näyttelyitä tapahtumineen on järjestetty aiemmin eri paikkakunnilla ja kokoonpanoilla kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen yhteistoimintana. Nyt näyttelytoiminta on suunniteltu 1. kerran toteutettavaksi kaikkien Suomen kuuden kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen yhteistyöllä. Toiminta on suunniteltu vakiinnutettavaksi Taidekaupunkiin myös tuleville vuosille.

Kaikki kuusi ammattikorkeakoulua ehdottavat vuosina 2020 ja 2021 valmistuneiden kuvataiteilijoiden opinnäytetöitä näyttelyyn. Kuraattoreina toimivat Taidekaupungissa asuvat kuvataiteilijat Krister Gråhn ja Riikka Lenkkeri.

– Olemme ammattikorkeakouluina erittäin iloisia tästä mahdollisuudesta saada vastavalmistuneiden taiteilijoiden osaamista esille. Mänttä-Vilppula on kesän keskeisin taidepaikkakunta, sinne suuntaavat kaikki taiteesta kiinnostuneet, toteaa kuvataiteen ammattikorkeakouluyhteistyötä luotsaava Eija Mustonen LAB:sta.
Näyttely tulee esille Mäntän keskustassa sijaitsevaan vanhaan kauppakiinteistöön. Kaupungin yhteistyökumppaneina toteutuksessa toimivat Yrke Kiinteistöt Oy, Koskelantalot Oy ja Autere-opisto.

– Näyttely täydentää merkittävästi Mänttä-Vilppulan kesän kuvataidetarjontaa Serlachius-museoiden, Kuvataideviikkojen ja paikallisten muiden näyttelyiden rinnalla. Taidekaupunki on mitä osuvin paikka nostaa valmistuvien kuvataiteilijoiden näkyvyyttä maassamme, kertoo kulttuurijohtaja Antti Korkka.

 


Näyttelyn kuraattorit

Krister Gråhn työskentelee veistosten ja installaatioiden parissa. Hän on opiskellut uransa aikana kolmessa eri taidekoulussa ja parhaillaan hän toteuttaa jatko-opintoja Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Praxis-ohjelmassa. Viime vuosina hän on oman taiteellisen työskentelynsä ohella tehnyt yhteistyötä eri taiteilijoiden kanssa. Taiteilijapareina työskentely on tuonut uudenlaista haastetta taiteen tekemiseen – erilaiset esteettiset mieltymykset on sovitettava yhteen ja käytävä jatkuvaa keskustelua teoksen sisällöstä. Gråhn on pitänyt yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea ja osallistunut lukuisiin kuratoituihin ja jurytettyihin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 2001. Uransa alusta asti hän on toiminut aktiivisesti myös taidekentän eri rooleissa niin teknisenä toteuttajana, tuottajana, julkaisijana kuin kuraattorinakin.

Riikka Lenkkeri työskentelee taidemaalarina. Hän valmistui Genovan kuvataideakatemiasta Italiassa vuonna 1995. Viime vuosina hän on teoksissaan tutkinut erilaisia maalaustekniikoita yhdistäviä työskentelytapoja, joissa vanhan maalausperinteen tuntemus linkittyy nykymaalauksen materiaaleihin ja sisältöihin. Lenkkerillä on takanaan liki 30-vuotinen taiteilijaura ja hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä niin Suomessa kuin Italiassa sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin. Taiteellisen työnsä ohella hän on toiminut opettajana ja lopputöiden ohjaajana useissa eri taidekouluissa Suomessa. Hän on jäsenenä Mäntän kuvataiteen ystävät ry:ssä, joka on yhdistys Mäntän kuvataideviikkojen takana.

Lisätietoja
www.kuvataiteenvaltakunta.fi
Antti Korkka kulttuurijohtaja, Mänttä-Vilppulan kaupunki antti.korkka@taidekaupunki.fi
040 8346 676

Eija Mustonen osaamispäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu puheenjohtaja, Arene ry:n kuvataidejaosto
eija.mustonen@lab.fi
040 7633 690

8.4.2021 | Teksti: Mänttä-Filppula Taidekaupunki | Kuva: Kankaanpään Valokuvaamo

Lisää aiheesta

Mitali Eristetty
| Kuvataide

Kuvataiteen opiskelija Teemu Virtasen työ Eristetty on voittanut vuosimitalikilpailun 2021

Mitalitaiteen Killan vuosimitalikilpailun 2021 on voittanut SAMKissa kuvataidetta opiskelevan Teemu Virtasen työ Eristetty. Teos kuvaa pandemiasta kumpuavia tuntoja ja ihmisen ahdistusta urbaanissa ympäristössä.
Rosalia Silferin teos on sisältä koettava simpukka-veistos ja performanssi.
| Kuvataide

MOOD. -opinnäytetyönäyttely tuo esiin kuvataiteen opiskelijoiden tuntoja

SAMKin Taidekoulun kampuksen perinteinen opinnäytetyönäyttely toteutetaan tänä keväänä ensimmäistä kertaa verkossa. Mukana on 25 taiteilijaa ja siis 25 tunnelmaa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

On SAMK's campuses, an obligation to use face mask is in force again from 2.8.

Studies begin according to the study schedules, either as distance or contact teaching.

SAMK’s up-to-date coronavirus situation instructions can be found here: https://www.samk.fi/en/latest-information-on-the-coronavirus-situation/

SAMKin kampuksilla on voimassa maskipakko jälleen 2.8. alkaen.

Lukukauden opinnot alkavat lukujärjestyksen mukaisesti, joko etä- tai lähiopetuksena.

SAMKin sisäinen ohjeistus koronavirustilanteessa: https://www.samk.fi/uutiset/samkin-sisainen-ohjeistus-koronavirustilanteessa/

SAMK-kampus Raumalla sijaitsevat merenkulun yhteiskäyttösimulaattorit ja samalla Suomen ainoa 360 astetta kattava visuaalisilta. Lue lisää simulaattoreista: https://www.merilogistiikka.fi/tietoa-meista/yhteiskayttosimulaattorit/
@SatakunnanAMK #merilogistiikka #simulaattori #samk #mysamk #merenkulku

Itämeripäivä järjestetään jälleen 26.8. rakkaan kotimeremme kunniaksi. SAMK juhlistaa päivää koko elokuun ajan @merilogistiikka sivuilla. #Itämeripäivä #JohnNurmisenSäätiö #SAMK https://www.samk.fi/uutiset/samk-juhlistaa-itameripaivaa-koko-elokuun/