Valmistuvien kuvataiteilijoiden näyttely Mänttä-Vilppulan Taidekaupunkiin kesällä 2021

Kuvataiteen valtakunta -näyttely Mänttä-Vilppulassa kokoaa kesällä yhteen juuri valmistuneet kuvataiteilijat kaikista Suomen kuudesta kuvataidetta opettavasta ammattikorkeakoulusta.

Kankaanpään kampus/ Fine Arts Campus

Näyttely toteutetaan 11.6.-29.8.2021 ja sen tuottajana toimii Mänttä-Vilppulan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa. Yhteistyöhön osallistuvat LAB-ammattikorkeakoulu (Muotoiluinstituutti, kuvataiteen koulutus, Lappeenranta – Lahti), Lapin ammattikorkeakoulu (kuvataiteen koulutus, Tornio), Turun ammattikorkeakoulu (Taideakatemia, kuvataiteen koulutus), Tampereen ammattikorkeakoulu (D.P. in Media and Arts, Fine Art), Satakunnan ammattikorkeakoulu (Taidekoulun kampus) ja Yrkeshögskolan Novia (bildkonst, Pietarsaari).

Kuvataiteen valtakunta -näyttelyn tavoitteena on nostaa valmistuvien taiteilijoiden näkyvyyttä ja asemaa maassamme. Samalla kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen tärkeä rooli kuvataiteilijoiden kouluttamisessa nostetaan esiin. Taidekaupunki Mänttä-Vilppula mahdollistaa tunnettuna kuvataidekaupunkina ja kiinnostavana yleisökohteena merkittävän areenan valmistuvien taiteilijoiden esiin tulolle.

Kuvataiteen valtakunta -näyttelyitä tapahtumineen on järjestetty aiemmin eri paikkakunnilla ja kokoonpanoilla kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen yhteistoimintana. Nyt näyttelytoiminta on suunniteltu 1. kerran toteutettavaksi kaikkien Suomen kuuden kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen yhteistyöllä. Toiminta on suunniteltu vakiinnutettavaksi Taidekaupunkiin myös tuleville vuosille.

Kaikki kuusi ammattikorkeakoulua ehdottavat vuosina 2020 ja 2021 valmistuneiden kuvataiteilijoiden opinnäytetöitä näyttelyyn. Kuraattoreina toimivat Taidekaupungissa asuvat kuvataiteilijat Krister Gråhn ja Riikka Lenkkeri.

– Olemme ammattikorkeakouluina erittäin iloisia tästä mahdollisuudesta saada vastavalmistuneiden taiteilijoiden osaamista esille. Mänttä-Vilppula on kesän keskeisin taidepaikkakunta, sinne suuntaavat kaikki taiteesta kiinnostuneet, toteaa kuvataiteen ammattikorkeakouluyhteistyötä luotsaava Eija Mustonen LAB:sta.
Näyttely tulee esille Mäntän keskustassa sijaitsevaan vanhaan kauppakiinteistöön. Kaupungin yhteistyökumppaneina toteutuksessa toimivat Yrke Kiinteistöt Oy, Koskelantalot Oy ja Autere-opisto.

– Näyttely täydentää merkittävästi Mänttä-Vilppulan kesän kuvataidetarjontaa Serlachius-museoiden, Kuvataideviikkojen ja paikallisten muiden näyttelyiden rinnalla. Taidekaupunki on mitä osuvin paikka nostaa valmistuvien kuvataiteilijoiden näkyvyyttä maassamme, kertoo kulttuurijohtaja Antti Korkka.

 


Näyttelyn kuraattorit

Krister Gråhn työskentelee veistosten ja installaatioiden parissa. Hän on opiskellut uransa aikana kolmessa eri taidekoulussa ja parhaillaan hän toteuttaa jatko-opintoja Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Praxis-ohjelmassa. Viime vuosina hän on oman taiteellisen työskentelynsä ohella tehnyt yhteistyötä eri taiteilijoiden kanssa. Taiteilijapareina työskentely on tuonut uudenlaista haastetta taiteen tekemiseen – erilaiset esteettiset mieltymykset on sovitettava yhteen ja käytävä jatkuvaa keskustelua teoksen sisällöstä. Gråhn on pitänyt yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea ja osallistunut lukuisiin kuratoituihin ja jurytettyihin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 2001. Uransa alusta asti hän on toiminut aktiivisesti myös taidekentän eri rooleissa niin teknisenä toteuttajana, tuottajana, julkaisijana kuin kuraattorinakin.

Riikka Lenkkeri työskentelee taidemaalarina. Hän valmistui Genovan kuvataideakatemiasta Italiassa vuonna 1995. Viime vuosina hän on teoksissaan tutkinut erilaisia maalaustekniikoita yhdistäviä työskentelytapoja, joissa vanhan maalausperinteen tuntemus linkittyy nykymaalauksen materiaaleihin ja sisältöihin. Lenkkerillä on takanaan liki 30-vuotinen taiteilijaura ja hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä niin Suomessa kuin Italiassa sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin. Taiteellisen työnsä ohella hän on toiminut opettajana ja lopputöiden ohjaajana useissa eri taidekouluissa Suomessa. Hän on jäsenenä Mäntän kuvataiteen ystävät ry:ssä, joka on yhdistys Mäntän kuvataideviikkojen takana.

Lisätietoja
www.kuvataiteenvaltakunta.fi
Antti Korkka kulttuurijohtaja, Mänttä-Vilppulan kaupunki antti.korkka@taidekaupunki.fi
040 8346 676 Eija Mustonen osaamispäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu puheenjohtaja, Arene ry:n kuvataidejaosto
eija.mustonen@lab.fi
040 7633 690

Jaa tämä sivu

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.

Ville-Pekka Vihma näyttelyssä Oulussa, Real Deal Yläkerta -galleriassa.

Ville-Pekka Vihma valmistuu kuvataiteilijaksi

Oulusta kotoisin oleva Ville-Pekka Vihma kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään Kangasniemellä töidensä ohella. Hän opiskelee viimeistä vuottaan kuvataitelijaksi SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä.