Uutta tutkittua tietoa aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta palotilanteessa

Oikein toteutettu ja huollettu aurinkosähköjärjestelmä on turvallinen tapa tuottaa puhdasta energiaa omalta katolta. Kiinteistön tulipalossa aurinkosähköjärjestelmä kuitenkin tuottaa erilaisia riskejä, jotka tulisi huomioida riippumatta palon syttymissyystä.

14.6.2021 | Teksti: PV-PALO | Kuva: Mari Kujala

Talo palaa ilmiliekeissä / The house is in flames.

Täydessä palossa oleva mökki, mutta aurinkosähköjärjestelmä tuottaa edelleen sähköä.

SAMK on tutkinut aurinkosähköjärjestelmän toimintaa palotilanteissa sekä sitä, miten järjestelmä vaikuttaa pelastushenkilöstön työturvallisuuteen. Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa toteutetussa polttotapahtumassa poltettiin pienoismökki, johon oli asennettu määräysten mukainen aurinkosähköjärjestelmä.

– Tapahtumassa tutkittiin muun muassa muodostavatko jännitteiset osat valokaarta, kaapelin ja turvakytkimen palamista, sekä tietenkin koko järjestelmän palamista, kertoo projektipäällikkö Meri Olenius SAMKista.

Tutkimuksen aikana tunnistettiin useita erilaisia turvallisuusriskejä palotilanteissa ja palotilanteiden jälkeen.

– Sähköiskun vaara on aina olemassa, kun kyseessä on sähköä tuottava järjestelmä. Sähköiskun voi aiheuttaa esimerkiksi vioittunut kaapeli tai paneeli, sekä jännitteisyyden siirtyminen rakenteisiin, kuten kattoon tai kiinnitystelineisiin, kertoo hankkeen asiantuntijana toiminut sähkötekniikan lehtori Marko Ylinen SAMKista.

Tutkimuksessa nousivat esille erityisesti palon sammuttamisen jälkeiset riskit. Jos järjestelmä ei ole täysin vaurioitunut palon aikana, voi järjestelmä pahimmassa tapauksessa sytyttää palon uudelleen esimerkiksi auringon noustessa.

– Tutkimuksessa selvisi, että pahastikin vaurioitunut aurinkopaneeli saattaa yhä tuottaa sähköä. Olisi hyvä, että aurinkosähköammattilainen kävisi varmistamassa järjestelmän uudelleensyttymisen kannalta vaarattomaksi, Ylinen toteaa.

Polttotapahtuman tavoitteena oli luoda ymmärrystä aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta tulipalotilanteissa.

– Tutkimusaineiston pohjalta on laadittu ilmainen ja kaikille avoin koulutusaineisto, jonka toivomme leviävän laajasti pelastushenkilöstön käyttöön. Koulutusaineistoa voi hyödyntää myös järjestelmän suunnittelijat ja toteuttaja sekä rakennusalan ammattilaiset, Olenius kertoo.

Satakunnan ammattikorkeakoulu tutki aurinkosähköjärjestelmän toimintaa palotilanteissa Palosuojelurahaston rahoituksella. Polttotapahtuma toteutettiin keväällä 2021 yhteistyössä Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Meri Olenius, puh. 044 710 3345, meri.olenius@samk.fi

Sähkötekniikan lehtori Marko Ylinen, puh. 044 710 3304, marko.ylinen@samk.fi

Talo palaa ilmiliekeissä / The house is in flames

Info

14.6.2021 | Teksti: PV-PALO | Kuva: Mari Kujala

Lisää aiheesta

Aurinkoseurain edestäpäin kuvattuna SAMKin katolla
| SAMK

SAMKissa tekeillä uutta oppimateriaalia
─ Aurinkosähköjärjestelmät turvallisiksi palotilanteissa

Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleistyneet viime vuosina. Pelastuslaitos on kaivannut materiaalia aiheesta jo pitkään. SAMKissa on valmistumassa oppimateriaalia aurinkosähköjärjestelmistä ja niiden turvallisuudesta palotilanteissa.
Talo palaa ilmiliekeissä / The house is in flames
| Energia

Opinnäytetyö: Suomessa käytettävät katemateriaalit soveltuvat paloturvallisuuden kannalta hyvin aurinkosähköjärjestelmille

Keväällä 2021 valmistuneessa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opinnäytetyössä selvitettiin, millainen on hyvä katemateriaali ja kattorakenne paloturvallisuuden kannalta, kun pientaloon ollaan asentamassa aurinkosähköjärjestelmää. Tutkimuksen perusteella kaikki Suomessa käytettävät katemateriaalit ja kattomuodot soveltuvat aurinkosähköjärjestelmille.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK-kampus Raumalla sijaitsevat merenkulun yhteiskäyttösimulaattorit ja samalla Suomen ainoa 360 astetta kattava visuaalisilta. Lue lisää simulaattoreista: https://www.merilogistiikka.fi/tietoa-meista/yhteiskayttosimulaattorit/
@SatakunnanAMK #merilogistiikka #simulaattori #samk #mysamk #merenkulku

Itämeripäivä järjestetään jälleen 26.8. rakkaan kotimeremme kunniaksi. SAMK juhlistaa päivää koko elokuun ajan @merilogistiikka sivuilla. #Itämeripäivä #JohnNurmisenSäätiö #SAMK https://www.samk.fi/uutiset/samk-juhlistaa-itameripaivaa-koko-elokuun/

Oletko vielä ilman opiskelupaikkaa syksylle? 🤔

Ei hätää! SAMKissa on tarjolla vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyllä alkaviin koulutuksiin. Käännä katseesi tulevaisuuteen ja hae 19.-23. heinäkuuta!

#mysamk #katsetulevaisuuteen

https://bit.ly/3idHqCx

Iltalehden juttu @SatakunnanAMK ja @SatakunnanOk yhteistyöstä.

Tekijät @MiraPiitulainen, Anna Kallio, Janina Haapanen ja Petri Haavisto.

https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/85703f24-65fe-4771-9974-99ec073dce58