Uutta tutkittua tietoa aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta palotilanteessa

Oikein toteutettu ja huollettu aurinkosähköjärjestelmä on turvallinen tapa tuottaa puhdasta energiaa omalta katolta. Kiinteistön tulipalossa aurinkosähköjärjestelmä kuitenkin tuottaa erilaisia riskejä, jotka tulisi huomioida riippumatta palon syttymissyystä.

Talo palaa ilmiliekeissä / The house is in flames.

Täydessä palossa oleva mökki, mutta aurinkosähköjärjestelmä tuottaa edelleen sähköä.

SAMK on tutkinut aurinkosähköjärjestelmän toimintaa palotilanteissa sekä sitä, miten järjestelmä vaikuttaa pelastushenkilöstön työturvallisuuteen. Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa toteutetussa polttotapahtumassa poltettiin pienoismökki, johon oli asennettu määräysten mukainen aurinkosähköjärjestelmä.

– Tapahtumassa tutkittiin muun muassa muodostavatko jännitteiset osat valokaarta, kaapelin ja turvakytkimen palamista, sekä tietenkin koko järjestelmän palamista, kertoo projektipäällikkö Meri Olenius SAMKista.

Tutkimuksen aikana tunnistettiin useita erilaisia turvallisuusriskejä palotilanteissa ja palotilanteiden jälkeen.

– Sähköiskun vaara on aina olemassa, kun kyseessä on sähköä tuottava järjestelmä. Sähköiskun voi aiheuttaa esimerkiksi vioittunut kaapeli tai paneeli, sekä jännitteisyyden siirtyminen rakenteisiin, kuten kattoon tai kiinnitystelineisiin, kertoo hankkeen asiantuntijana toiminut sähkötekniikan lehtori Marko Ylinen SAMKista.

Tutkimuksessa nousivat esille erityisesti palon sammuttamisen jälkeiset riskit. Jos järjestelmä ei ole täysin vaurioitunut palon aikana, voi järjestelmä pahimmassa tapauksessa sytyttää palon uudelleen esimerkiksi auringon noustessa.

– Tutkimuksessa selvisi, että pahastikin vaurioitunut aurinkopaneeli saattaa yhä tuottaa sähköä. Olisi hyvä, että aurinkosähköammattilainen kävisi varmistamassa järjestelmän uudelleensyttymisen kannalta vaarattomaksi, Ylinen toteaa.

Polttotapahtuman tavoitteena oli luoda ymmärrystä aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta tulipalotilanteissa.

– Tutkimusaineiston pohjalta on laadittu ilmainen ja kaikille avoin koulutusaineisto, jonka toivomme leviävän laajasti pelastushenkilöstön käyttöön. Koulutusaineistoa voi hyödyntää myös järjestelmän suunnittelijat ja toteuttaja sekä rakennusalan ammattilaiset, Olenius kertoo.

Satakunnan ammattikorkeakoulu tutki aurinkosähköjärjestelmän toimintaa palotilanteissa Palosuojelurahaston rahoituksella. Polttotapahtuma toteutettiin keväällä 2021 yhteistyössä Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella.

 

Projektipäällikkö Meri Olenius, puh. 044 710 3345, meri.olenius@samk.fi

Talo palaa ilmiliekeissä / The house is in flames

Info

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.