Uusia digiaineistoja SAMKin kirjastoon – täydennystä vanhoihin

SAMKin kirjasto hankki vuodelle 2023 opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön uusia kansainvälisiä ja kotimaisia verkkoaineistoja.

Pexels/Ivan Samkov
Pexels/Ivan Samkov

SAMKin kirjasto on hankkinut opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön uusia kansainvälisiä ja kotimaisia verkkoaineistoja. Myös aikaisemmin käyttöön otettuja aineistoja on täydennetty ja päivitetty.

Uusia e-kirjoja, verkkolehtiä, videoita ja muuta sisältöä päivittyy ympäri vuoden automaattisesti useisiin kirjaston tarjoamiin palveluihin. Suosituimpia tällaisia aineistoja ovat esimerkiksi Alma Talentin e-kirjat, Duodecimin Oppiportin e-kirjat ja verkkokurssit sekä Rakennustiedon, Terveysportin ja SFS:n aineistot.

Kirjaston hankkimia verkkoaineistoja voivat käyttää SAMKissa opiskelevat ja työskentelevät. Kirjaston painetut kirjat ja lehdet sen sijaan ovat kaikkien lainattavissa.

ePress – lisää aikakauslehtiä, sanomalehtiä kuunneltaviksi

Osoitteessa ePress.fi voivat samkilaiset lukea yli kahtasataa kotimaista sanomalehteä paikan päällä kampusten tietoverkossa. Suosituimpien sanomalehtien juttuja voi nyt myös kuunnella.

Sama ePress sisältää nykyään myös ammatti- ja aikakauslehdet, jotka olivat aikaisemmin eMagz.fi-sivustolla. Niitä voi lukea missä tahansa SAMKin kirjautumisella.

Uusina lehtinä hankittiin käyttöön Fysioterapia, Image, Lapsen maailma, Tiede sekä Turvallisuus & riskienhallinta. Ennestään palvelussa ovat TM, Suomen kuvalehti, Tutkiva hoitotyö ja kymmenkunta muuta valikoitua lehteä.

Linkit ePressiin ja lehtinimekkeisiin ovat SAMKin kirjaston Finnassa.

ePress Finnassa

Äänikirja Alma Talent -sivustolla.

Alma Talent tarjoaa myös äänikirjoja

Alma Talentin Verkkokirjahylly ja muut e-kirjojen kokoelmat ovat kirjaston käytetyimpiä digikirjojen verkkopalveluita. Muutamia e-kirjoja on nyt kuunneltavissa äänikirjoina.

Äänikirjan tunnistaa kirjan kannen tekstistä ”Kuuntele”. Samkilaiset pääsevät kirjoihin SAMKin kirjaston Finnan kautta. Kirjat löytyvät Finnasta myös kirjan nimellä hakemalla.

Alma Talent Verkkokirjahylly Finnassa

MOT Kielipalveluun uusia sanakirjoja ja helpompi kirjautuminen

Suosittuun MOT Kielipalvelun sanakirjastoon lisättiin mm. Suomen kielen sanakirja maahanmuuttajille, useita laadukkaita ruotsalaisia sanakirjoja sekä SFS:n termistöstandardeja. Käytettävissä on useita kymmeniä laajoja eri kielten ja aiheiden sanakirjoja.

Linkki samkilaisille MOT Kielipalveluun on kirjaston Finnassa.

SAMKin opiskelijat ja henkilöstö voivat nyt kirjautua entistä helpommin. Omaa käyttäjätunnusta ei enää tarvitse tehdä. Kirjautuessa valitaan korkeakouluksi Satakunnan ammattikorkeakoulu ja klikataan Haka Login. Sen jälkeen kirjaudutaan SAMKin käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Selain muistaa kirjautumisen siihen asti, kunnes välimuisti tyhjennetään tai palvelu päivittyy. Sen jälkeen tulee kirjautua uudelleen.

Sisällöltään suppeampaa, ilmaista sanakirja.fi-nettisivustoa voivat käyttää kaikki.

MOT Kielipalvelu Finnassa

Kuvakaappaus Koulutusonline-nettisivusta.

Uusia videokoulutuksia ja webinaareja

SAMKin opiskelijoille ja henkilöstölle hankittiin koronavuosina useita videoihin keskittyviä verkkokoulutuspalveluita. Tarjontaa on täydennetty ja päivitetty.

KoulutusOnline

Kauppakamarin KoulutusOnline sisältää videokoulutuksia eri aiheista kuten työsuhteesta, johtamisesta, digitaidoista, markkinoinnista, viestinnästä, juridiikasta, taloudesta ja kansainvälistymisestä.

Palveluun kirjautuminen on helpottunut ja sujuu nyt samkilaisilta Microsoft-kirjautumisena. Kirjautuminen löytyy sivuston yläreunasta. Kirjautuessa valitaan Microsoft-kirjautuminen ja kirjoitetaan SAMKin sähköpostiosoite.

Kirjautumalla voi muokata kiinnostavia aiheita ja jatkaa kesken jäänyttä koulutusta. Palvelu lähettää uutiskirjeitä kirjautuneille käyttäjille.

Ei vain opetusta varten: verkkopalvelussa on kymmeniä hyödyllisiä videoita esimerkiksi digitaidoista ammattikorkeakoulun koko henkilöstölle.

Myös KauppakamariTiedon digikirjat ja muuta sisältöä on SAMKin opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä.

Oppiportin webinaarit

Duodecimin Oppiportin webinaarit ovat nyt samkilaisten seurattavissa livenä ja tallenteina 30 päivän ajan.

SAMKin opiskelijat ja henkilöstö pääsevät Oppiportin webinaariin tekemällä Oppiporttiin oman tilin ja kirjautumalla sinne. Oma tili tulee tehdä menemällä Oppiporttiin SAMKin kirjaston Finnan linkistä. Kirjautumisen jälkeen oman nimen yhteydessä tulisi näkyä teksti Satakunnan AMK.

Saadakseen suoritusmerkinnän tulee täyttää palaute webinaarista. Palautteen täyttämisen jälkeen suoritus kirjautuu Oppiporttiin henkilön omaan kansioon ja siitä voi tarvittaessa tulostaa todistuksen.

Webinaareista ja muusta oppiportin uudesta sisällöstä saa tietoa tilaamalla Oppiportin uutiskirjeen osoitteessa uutiskirje.duodecim.fi tai tarkistamalla Oppiportista.

Myös Oppiportin uudet verkkokurssit, laitekoulutukset, luennot, videot ja oppikirjat ovat automaattisesti SAMKin opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä.

Ocean Learning Platform

Ocean Learning Platform tarjoaa uuden oppimisympäristön merenkulun koulutukseen. SAMKin alan opiskelija saa käyttöoikeuden opettajansa kautta.

Verkkokoulutuspalveluja Finnassa

VK-kustannuksen kirjoja.

VK-Kustannukselta odotettuja e-kirjoja

Suosittuja valmennuksen, liikunnan ja kuntoutuksen kirjoja saatiin ammattikorkeakoulun käyttöön digitaalisina.

Linkit digikirjoihin ovat kirjaston Finnassa.

VK-Kustannuksen e-kirjoja Finnassa

EBSCO CINAHL Ultimate

SAMKin opiskelijoille ja henkilökunnalle on hankittu EBSCOn CINAHL Ultimate -tietokanta, joka palvelee terveysalan opintoja, opetusta ja tutkimusta. Kansainvälinen tietokanta sisältää yli 900 digitaalista lehteä ja niiden artikkeleita kokoteksteinä sekä muita julkaisuja. Palvelu korvaa aikaisemmin käytössä olleen suppeamman CINAHL Complete -aineiston.

Ebsco.com tarjoaa aineistosta lisätietoa ja esittelyvideon.

CINAHLiin pääsee kirjaston Finnan kautta.

Kukin lehti löytyy Finnasta myös lehden nimellä hakemalla. Tietokantaan sisältyviä artikkeleita voi etsiä CINAHLissa ja Finnan kansainvälisten e-aineistojen haulla.

CINAHL Ultimate Finnassa

Rakennustiedon RT-tietoväylään MaaRYL ja Infra-täsmäpakki

Rakennustiedon RT-tietoväylän sisältöä on päivitetty. Uusia sisältöjä ovat MaaRYL ja Infra-täsmäpakki.

MaaRYL määrittelee talonrakennushankkeissa käytettävät maa-, pohja- ja kalliorakennustöiden sekä piha-alueiden päällysrakenteiden ja yhdyskuntateknisten järjestelmien rakentamisen yleiset laatuvaatimukset.

Infra-täsmäpakkiin on koottu Rakennustiedossa laadittuja infra-alaa koskevia ohjekortteja. Pakki antaa syvällisempää tietoa suunnittelun, rakennuttamisen ja toteutuksen tueksi. Pakista löydät Infra- ja MaaRYL-palveluihin linkitetyt RT-ohjekortit.

RT-tietoväylä on SAMKin opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä kirjaston Finnan kautta.

RT-tietoväylä Finnassa

Kuvakaappaus Elektran nettisivulta.

Elektra 1996-2022

Kansalliskirjaston ja Kopioston yhteistyönä tuottama, suomalaisten tiedelehtien maksullinen Elektra-verkkopalvelu oli yleisesti asiakkaiden käytössä suomalaisissa yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yleisissä kirjastoissa. Elektra ehti palvella neljännesvuosisadan ennen lakkauttamista vuoden 2022 lopulla. Useimmat sen lehdistä ovat nykyään avoimesti kaikkien luettavissa Journal.fi-sivustolla ja niiden artikkelit löytyvät SAMKin kirjaston Finnalla hakemalla.

Journal.fi

Jaa tämä sivu

Kimppu valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia

SAMKista valmistui joulukuussa yhteensä 356 opiskelijaa

SAMKista valmistui joulukuussa 356 opiskelijaa. Valmistuneista 63 suoritti YAMK-tutkinnon. Yhteensä SAMKista valmistui vuonna 2023 ennätysmäärä, 1232 opiskelijaa.

Kaksi opiskelijaa kumartuneena työpöytien ääreen. Two students bent over their desks.

SAMKin kansainväliset koulutukset herättivät laajaa kiinnostusta

Erillishaku SAMKin kansainvälisiin tutkintoon johtaviin koulutuksiin päättyi eilen. Koulutuksiin oli keskimäärin noin 28 hakemusta yhtä aloituspaikkaa kohden.

SAMKin opiskelijoita kirjastossa.

Haku kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin alkoi

Haku englanninkielisiin koulutuksiin on käynnissä 17.1.2023 asti. SAMKissa on haettavana seitsemän ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta ja yksi ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus.