Uusia digiaineistoja SAMKin kirjastoon – täydennystä vanhoihin

SAMKin kirjasto hankki vuodelle 2023 opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön uusia kansainvälisiä ja kotimaisia verkkoaineistoja. Myös aikaisemmin käyttöön otettuja aineistoja on täydennetty ja päivitetty.

20.1.2023 | Teksti: Harri Salminen | Kuva: ePress, Alma Talent, Kielikone, Kauppakamari, VK-kustannus, Ebsco, Kansalliskirjasto, Pexels

SAMKin kirjasto on hankkinut opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön uusia kansainvälisiä ja kotimaisia verkkoaineistoja. Myös aikaisemmin käyttöön otettuja aineistoja on täydennetty ja päivitetty.

Uusia e-kirjoja, verkkolehtiä, videoita ja muuta sisältöä päivittyy ympäri vuoden automaattisesti useisiin kirjaston tarjoamiin palveluihin. Suosituimpia tällaisia aineistoja ovat esimerkiksi Alma Talentin e-kirjat, Duodecimin Oppiportin e-kirjat ja verkkokurssit sekä Rakennustiedon, Terveysportin ja SFS:n aineistot.

Kirjaston hankkimia verkkoaineistoja voivat käyttää SAMKissa opiskelevat ja työskentelevät. Kirjaston painetut kirjat ja lehdet sen sijaan ovat kaikkien lainattavissa.

Lehtiä epress.fi-sivustolla.

ePress – lisää aikakauslehtiä, sanomalehtiä kuunneltaviksi

Osoitteessa ePress.fi voivat samkilaiset lukea yli kahtasataa kotimaista sanomalehteä paikan päällä kampusten tietoverkossa. Suosituimpien sanomalehtien juttuja voi nyt myös kuunnella.

Sama ePress sisältää nykyään myös ammatti- ja aikakauslehdet, jotka olivat aikaisemmin eMagz.fi-sivustolla. Niitä voi lukea missä tahansa SAMKin kirjautumisella.

Uusina lehtinä hankittiin käyttöön Fysioterapia, Image, Lapsen maailma, Tiede sekä Turvallisuus & riskienhallinta. Ennestään palvelussa ovat TM, Suomen kuvalehti, Tutkiva hoitotyö ja kymmenkunta muuta valikoitua lehteä.

Linkit ePressiin ja lehtinimekkeisiin ovat SAMKin kirjaston Finnassa.

Äänikirja Alma Talent -sivustolla.

Alma Talent tarjoaa myös äänikirjoja

Alma Talentin Verkkokirjahylly ja muut e-kirjojen kokoelmat ovat kirjaston käytetyimpiä digikirjojen verkkopalveluita. Muutamia e-kirjoja on nyt kuunneltavissa äänikirjoina.

Äänikirjan tunnistaa kirjan kannen tekstistä ”Kuuntele”. Samkilaiset pääsevät kirjoihin SAMKin kirjaston Finnan kautta. Kirjat löytyvät Finnasta myös kirjan nimellä hakemalla.

MOT Kielipalveluun uusia sanakirjoja ja helpompi kirjautuminen

Suosittuun MOT Kielipalvelun sanakirjastoon lisättiin mm. Suomen kielen sanakirja maahanmuuttajille, useita laadukkaita ruotsalaisia sanakirjoja sekä SFS:n termistöstandardeja. Käytettävissä on useita kymmeniä laajoja eri kielten ja aiheiden sanakirjoja.

Linkki samkilaisille MOT Kielipalveluun on kirjaston Finnassa.

SAMKin opiskelijat ja henkilöstö voivat nyt kirjautua entistä helpommin. Omaa käyttäjätunnusta ei enää tarvitse tehdä. Kirjautuessa valitaan korkeakouluksi Satakunnan ammattikorkeakoulu ja klikataan Haka Login. Sen jälkeen kirjaudutaan SAMKin käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Selain muistaa kirjautumisen siihen asti, kunnes välimuisti tyhjennetään tai palvelu päivittyy. Sen jälkeen tulee kirjautua uudelleen.

Sisällöltään suppeampaa, ilmaista sanakirja.fi-nettisivustoa voivat käyttää kaikki.

Kuvakaappaus Koulutusonline-nettisivusta.

Uusia videokoulutuksia ja webinaareja

SAMKin opiskelijoille ja henkilöstölle hankittiin koronavuosina useita videoihin keskittyviä verkkokoulutuspalveluita. Tarjontaa on täydennetty ja päivitetty.

KoulutusOnline

Kauppakamarin KoulutusOnline sisältää videokoulutuksia eri aiheista kuten työsuhteesta, johtamisesta, digitaidoista, markkinoinnista, viestinnästä, juridiikasta, taloudesta ja kansainvälistymisestä.

Palveluun kirjautuminen on helpottunut ja sujuu nyt samkilaisilta Microsoft-kirjautumisena. Kirjautuminen löytyy sivuston yläreunasta. Kirjautuessa valitaan Microsoft-kirjautuminen ja kirjoitetaan SAMKin sähköpostiosoite.

Kirjautumalla voi muokata kiinnostavia aiheita ja jatkaa kesken jäänyttä koulutusta. Palvelu lähettää uutiskirjeitä kirjautuneille käyttäjille.

Ei vain opetusta varten: verkkopalvelussa on kymmeniä hyödyllisiä videoita esimerkiksi digitaidoista ammattikorkeakoulun koko henkilöstölle.

Myös KauppakamariTiedon digikirjat ja muuta sisältöä on SAMKin opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä.

Oppiportin webinaarit

Duodecimin Oppiportin webinaarit ovat nyt samkilaisten seurattavissa livenä ja tallenteina 30 päivän ajan.

SAMKin opiskelijat ja henkilöstö pääsevät Oppiportin webinaariin tekemällä Oppiporttiin oman tilin ja kirjautumalla sinne. Oma tili tulee tehdä menemällä Oppiporttiin SAMKin kirjaston Finnan linkistä. Kirjautumisen jälkeen oman nimen yhteydessä tulisi näkyä teksti Satakunnan AMK.

Saadakseen suoritusmerkinnän tulee täyttää palaute webinaarista. Palautteen täyttämisen jälkeen suoritus kirjautuu Oppiporttiin henkilön omaan kansioon ja siitä voi tarvittaessa tulostaa todistuksen.

Webinaareista ja muusta oppiportin uudesta sisällöstä saa tietoa tilaamalla Oppiportin uutiskirjeen osoitteessa uutiskirje.duodecim.fi tai tarkistamalla Oppiportista.

Myös Oppiportin uudet verkkokurssit, laitekoulutukset, luennot, videot ja oppikirjat ovat automaattisesti SAMKin opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä.

Ocean Learning Platform

Ocean Learning Platform tarjoaa uuden oppimisympäristön merenkulun koulutukseen. SAMKin alan opiskelija saa käyttöoikeuden opettajansa kautta.

VK-kustannuksen kirjoja.

VK-Kustannukselta odotettuja e-kirjoja

Suosittuja valmennuksen, liikunnan ja kuntoutuksen kirjoja saatiin ammattikorkeakoulun käyttöön digitaalisina.

Linkit digikirjoihin ovat kirjaston Finnassa.

EBSCO CINAHL Ultimate

SAMKin opiskelijoille ja henkilökunnalle on hankittu EBSCOn CINAHL Ultimate -tietokanta, joka palvelee terveysalan opintoja, opetusta ja tutkimusta. Kansainvälinen tietokanta sisältää yli 900 digitaalista lehteä ja niiden artikkeleita kokoteksteinä sekä muita julkaisuja.  Palvelu korvaa aikaisemmin käytössä olleen suppeamman CINAHL Complete -aineiston.

Ebsco.com tarjoaa aineistosta lisätietoa ja esittelyvideon.

CINAHLiin pääsee kirjaston Finnan kautta.

Kukin lehti löytyy Finnasta myös lehden nimellä hakemalla. Tietokantaan sisältyviä artikkeleita voi etsiä CINAHLissa ja Finnan kansainvälisten e-aineistojen haulla.

Kuvakaappaus Elektran nettisivulta.

Elektra 1996–2022

Kansalliskirjaston ja Kopioston yhteistyönä tuottama, suomalaisten tiedelehtien maksullinen Elektra-verkkopalvelu oli yleisesti asiakkaiden käytössä suomalaisissa yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yleisissä kirjastoissa. Elektra ehti palvella neljännesvuosisadan ennen lakkauttamista vuoden 2022 lopulla. Useimmat sen lehdistä ovat nykyään avoimesti kaikkien luettavissa Journal.fi-sivustolla ja niiden artikkelit löytyvät SAMKin kirjaston Finnalla hakemalla.

Lisää aiheesta

| Kirjasto

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden urasuunnittelutaidot ja 57 000 muuta artikkelia – suomalaiset tiedelehdet tulivat Finnaan

Satakunnan ammattikorkeakoulun kirjaston Finna tarjoaa pääsyn suomalaisten avointen tiedelehtien artikkeleihin.
| Kirjasto

Uusia digiaineistoja SAMKin kirjastoon: Human Kinetics Library, LWW Health Library, Acland’s Video Atlas of Human Anatomy, Analysaattori, eLearning Academy

SAMKin kirjasto hankki vuoden 2021 lopulla opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön uusia kansainvälisiä ja kotimaisia verkkoaineistoja.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html