Tunnetko logistiikan? Se on arjessa kaikkialla

Logistiikka on asia, joka on kaikkialla ja tavalla tai toisella jokaisen arkea. Alaa ei tunneta kovin hyvin, vaikka se käsitteleekin asioita, jotka vaikuttavat  esimerkiksi siihen, miten maito saadaan tuoreena kuluttajalle, pakasteet jäisinä kaupan pakastealtaaseen ja tuoreet hedelmät toiselta puolen maapalloa syötävinä meidän ruokapöytäämme. Logistiikkaa opiskelleet työllistyvät hyvin, ja mitä moninaisimmilla nimikkeillä.

Onko jotain, mitä kaikkien olisi hyvä tietää logistiikasta? Muun muassa sitä kysyimme yliopettaja Anne Pohjukselta.

29.1.2019 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

TkT Anne Pohjus SAMK
Anne Pohjus asettui kuvaa varten SAMKin Porin-kampuksen ruokalaan. Ruokala on esimerkki paikasta, jossa logistiikka on tärkeää: miten kaikki sujuu mahdollisimman jouhevasti, asiat ovat toimivassa järjestyksessä eivätkä reitit risteä hankalasti.

Logistiikka-alan paradoksi on, että se koskettaa kaikkien arkea ja on kovin tarpeellista, mutta sitä ei huomata – jopa osassa teknologia-alan yrityksistä ajatellaan, että insinöörien koulutuspaikat pitäisi ohjata aloille, joissa osaajapula on aivan huutava.
– Logistiikkaa pidetään itsestään selvänä varsinkin silloin kun se toimii, eikä se ole liiketoiminnan ydin, vaan usein tukiprosessi, kuvaa tekniikan tohtori Anne Pohjus.

Mitä logistiikka on?

Logistiikka on erilaisten materiaali- ja informaatiovirtojen ymmärtämistä ja niiden suunnittelua mahdollisimman tehokkaasti ja käytännöllisesti. Logistiikka vaikuttaa yrityksen elinkelpoisuuteen: jos esimerkiksi hankinnoissa säästetään kolme prosenttia, mitä se tarkoittaa tuloksessa?

Mihin logistiikkaa opiskellut työllistyy?
Nimikkeitä on Suomessa yli 80 ostajasta yhteyspäällikköön, kuljetussuunnittelijasta data-analysoijaan ja supply chain manageriin – siis muun muassa monenlaisia asiantuntija-, kehittäjä- ja esimiestehtäviä.

Logistiikan tehtäviä on kolmella suunnalla: tulo, tuotanto ja lähtö. Logistiikan osaamista tarvitaan hankinnoissa, yrityksen sisälogistiikassa – tuotannonohjaus- ja varastojärjestelmissä – ja jakelussa. Kaikki ne pitävät sisällään sekä teknologiaa että taloutta. Logistiikan osaajat työllistyvät hyvin ja pääasiassa toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin.

Millaista työ on?
Korkeakoulututkinnon suorittaneelle suurin osa töistä on siistejä sisätöitä, jossa on paljon suunnittelua, analysointia ja kehittämistä. Myös yrittäjyydelle alkaa olla sijaa, koska palveluyrityksille on tarvetta.

Anna pari esimerkkiä – onko jotain, mitä kaikkien olisi hyvä tietää logistiikasta?

Vähintäänkin pitäisi ymmärtää, että logistiikkaa on kaikilla aloilla. On ymmärrettävä esimerkiksi, onko jokin tarvike tilaustuote vai hyllytavaraa, jotta osaa ottaa sen huomioon – tai mitä tilauksen koko vaikuttaa sen hintaan.

Ainakin jokaisen insinöörin pitäisi ymmärtää logistiikan perusteet. Rakennusalalla materiaalit pitää saada oikeaan aikaan oikeaan paikkaan, ja pelkästään konepajan tai elementtitehtaan lattia-arkkitehtuurin suunnittelussa on ajateltava logistiikkaa. Samoin sairaalassa on ymmärrettävä logistisia virtoja: niin potilaiden kuin tavaroidenkin – olen opettanut logistiikkaa myös sairaanhoitajaopiskelijoille.

Mikä logistiikassa on mielestäsi olennaista?
Logistiset ratkaisut ovat eri asioiden kompromissi: erilaisten toimintojen ja toimijoiden ketju. Jos kaikki pyrkivät vain maksimoimaan voittonsa, logistisesti hyvää ratkaisua ei synny.

Miten SAMK profiloituu logistiikan kouluttajana?
SAMKissa on muiden tyypillisten sisältöjen lisäksi myös meri, merenkulun koulutus ja merikuljetukset. Logistiikka on punainen lanka kaikissa Rauman koulutuksissa ja opettajat liikkuvat sujuvasti liiketoiminnan ja tekniikan puolella. Liiketoiminnan koulutusohjelmissa on edelleen mahdollista suuntautua logistisiin tehtäviin, vaikka logistiikka ei enää näy koulutusten nimissä. Se on varteenotettava suuntautumisen vaihtoehto tradenomiopiskelijalle, jota ei niinkään kiinnosta perinteinen markkinointi tai taloushallintoon liittyvät tehtävät.

Lisää aiheesta

| Liiketoiminta

Yritystoiminnan simulointi haastaa ja kehittää

Raumalla on palattu harjoitusyrityksen avulla opiskeluun muutaman vuoden tauon jälkeen – uusi kuvio on eräänlainen yhteiskehittelyn tulos. Mukana on kahdeksan opettajaa ja 30 tradenomi- ja insinööriopiskelijaa. Opiskelijat kertovat, että todellisuuden simulointi teettää töitä mutta on opettavaa.
luxport_pienoismalli
| Logistiikka

Kansainvälistyminen logistiikan opetuksen vahva suunta

Rauman kampuksella on jo useamman vuoden ajan toteutettu kansainvälisiä logistiikan projekteja, joissa on aito kehityskohde yrityksestä.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html