Taiteilijakohtaloita – Antti Nylén toimitti esitystaiteilijoiden julkaisun

– Kirjoittaminen on hidasta lukemista, epäselvästä selvän ottamista. Kirjoittaja joutuu tavaamaan omia ajatuksiaan ja asettelemaan ne ymmärrettäviin kehyksiin ja muotoihin, sanoo Antti Nylén. Tunnustettu esseisti opetti Teksti, Puhe, Ääni -kurssin opiskelijoita Taidekoulun kampuksella maaliskuussa 2020.

29.5.2020 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Antti Nylén

Taiteilijakohtaloita-kirja, kännykkä ja kyniä.Esseetekstit on nyt julkaistu pienenä kirjasena SAMKin julkaisusarjassa.
– Olin vähän yllättynyt siitä, miten helppoa esimerkiksi runomuodon tuottaminen opiskelijoille oli. Kun runon tekemiseen ei suhtaudu erityisen vakavasti, se onkin itse asiassa helppo laji. Esseessä joutuu käyttämään enemmän matemaattista järkeä, logiikkaa, noudattamaan kielioppia.

Tämäkään ei Nylénin mukaan tuottanut kurssilaisille näkyviä ongelmia.
– Syntyi hienoja, omaäänisiä esseitä varsin lyhyessä ajassa ja aika epämääräisin tehtävänannoin. Tuli tunne, että opiskelijat purkivat lopulta teksteihin sen, mikä heillä sattui olemaan mielessä prosessoitavana muutenkin.

Esitystaiteen opettaja Aapo Korkeaoja kertoo esitystaiteen olevan monialainen kokonaisuus ilmaisumuotoja. Hän kuvailee sitä tekstilajien välissä liikkuvaksi sekä niitä yhdistäväksi tekijäksi.

– Se laajentaa kehollista, materiaalista ja visuaalista ilmaisua kohti nykytaiteilijalle olennaista aluetta. Jos teatteri viittaa proosaan, on essee kirjallisuuden lajeista lähinnä performanssitaidetta. Se nousee suoraan tekijästään, on ajankohtaisuudessaan läsnä ja esittää tietonsa esteettisessä muodossa

Kuvataiteen koulutukseen on kutsuttu vieraileviksi opettajiksi alallaan tunnustettuja taiteilijoita, joista esseisti Antti Nylén opetti Teksti, Puhe, Ääni -kurssin opiskelijoita Taidekoulun kampuksella maaliskuussa 2020. Kirjoitustehtävien kautta edettiin omien tekstien työstämiseen ja ”Taiteilijakohtaloita”-julkaisuun.

– On hienoa, että saimme tehdä teksteistä oikean julkaisun. Oman tekstin näkeminen taitettuna ja painettuna on luovassa kirjoittamisessa olennaista. Siihen kaikki lopulta tähtää, ei niinkään viestin tai asian välittämiseen. Parinkymmenen vuoden uran jälkeen hämmästyn aina itse sitä muodonmuutosta, jonka teksti kokee saatuaan viimeistellyn visuaalisen ja materiaalisen asun. Näytöllä pyörineestä silpusta tulee jotakin eheää, Nylén sanoo.

Julkaisu on maksutta luettavissa Theseuksessa.

Painettu julkaisu on lainattavissa muun muassa SAMKin kirjastosta ja Satakunnan maakuntakirjastosta (Porin kaupunginkirjasto) .

29.5.2020 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Antti Nylén

Lisää aiheesta

Rosalia Silferin teos on sisältä koettava simpukka-veistos ja performanssi.
| Kuvataide

MOOD. -opinnäytetyönäyttely tuo esiin kuvataiteen opiskelijoiden tuntoja

SAMKin Taidekoulun kampuksen perinteinen opinnäytetyönäyttely toteutetaan tänä keväänä ensimmäistä kertaa verkossa. Mukana on 25 taiteilijaa ja siis 25 tunnelmaa.
Galleria graafisista piirroksista
| SAMK

Poikkeuskevään havainnointia grafiikan keinoin – opiskelijoiden töistä syntyi verkkonäyttely

Kuvataiteen opiskelijoille oli juuri alkamassa grafiikan työpajakurssi, kun koronaepidemiaan liittyvät rajoitukset alkoivat. Kurssi on tavallisesti toteutettu kuvataiteen grafiikan työpajalla. Lehtori Tomas Reganin piti muuttaa kurssi nopeasti etäyhteyden kautta toteutettavaksi.

Uusimmat uutiset

Karhunpesä-kerrostalo rakennusvaiheessa.
| TKI

Hae pilottikohteeksi ja mittauta uudisrakennuksesi hiilijalanjälki

KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen tavoitteena on jalkauttaa Satakuntaan osaamista vähähiiliseen rakentamiseen liittyen. Osallistumalla hankkeen pilotointiin saat yrityksellesi valmiiksi jo osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. Osallistuminen on maksutonta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Haku KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen pilottikohteeksi on käynnissä. Osallistumalla saat osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. #hiilijalanjälki #rakentaminen #kohisten

https://bit.ly/3mw1mBm

Kaksi viikkoa vielä ja sitten se alkaa!💥RoboAI-viikko meinaan! Joko olet löytänyt tapahtumista oman suosikkisi? Tsekkaa koko RoboAI-viikon ohjelma helpossa PDF-muodossa ja ilmoittaudu mukaan: https://www.roboai.fi/wp-content/uploads/2020/10/RoboAI-Viikko-Kaikki.pdf #roboai #samk #tuni #roboaiviikko #technology #pickandregister

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään 26.–29.10.
SAMKissa valintakoe järjestetään maanantaina 26.10.
Olemme huomioineet koejärjestelyissä hakijoiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.
https://bit.ly/37uGBBL
#samk #mysamk #valintakoe

Kiinnostava meriklusteritilaisuus to 29.10. etänä ja Raumalla. Myös SataMari-hankkeen viimeisimmät tulokset esillä. Ilmoittaudu mukaan: https://bit.ly/3kkzHlX! #Greenship @Meriklusteri @meriteollisuus @SatakunnanAMK @RMCFinland @wasaline_fi @FinlandVts

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni