Taiteilijakohtaloita – Antti Nylén toimitti esitystaiteilijoiden julkaisun

– Kirjoittaminen on hidasta lukemista, epäselvästä selvän ottamista. Kirjoittaja joutuu tavaamaan omia ajatuksiaan ja asettelemaan ne ymmärrettäviin kehyksiin ja muotoihin, sanoo Antti Nylén. Tunnustettu esseisti opetti Teksti, Puhe, Ääni -kurssin opiskelijoita Taidekoulun kampuksella maaliskuussa 2020.

Taiteilijakohtaloita-kirja, kännykkä ja kyniä.

Esseetekstit on nyt julkaistu pienenä kirjasena SAMKin julkaisusarjassa.
– Olin vähän yllättynyt siitä, miten helppoa esimerkiksi runomuodon tuottaminen opiskelijoille oli. Kun runon tekemiseen ei suhtaudu erityisen vakavasti, se onkin itse asiassa helppo laji. Esseessä joutuu käyttämään enemmän matemaattista järkeä, logiikkaa, noudattamaan kielioppia. Tämäkään ei Nylénin mukaan tuottanut kurssilaisille näkyviä ongelmia.
– Syntyi hienoja, omaäänisiä esseitä varsin lyhyessä ajassa ja aika epämääräisin tehtävänannoin. Tuli tunne, että opiskelijat purkivat lopulta teksteihin sen, mikä heillä sattui olemaan mielessä prosessoitavana muutenkin.

Esitystaiteen opettaja Aapo Korkeaoja kertoo esitystaiteen olevan monialainen kokonaisuus ilmaisumuotoja. Hän kuvailee sitä tekstilajien välissä liikkuvaksi sekä niitä yhdistäväksi tekijäksi.

– Se laajentaa kehollista, materiaalista ja visuaalista ilmaisua kohti nykytaiteilijalle olennaista aluetta. Jos teatteri viittaa proosaan, on essee kirjallisuuden lajeista lähinnä performanssitaidetta. Se nousee suoraan tekijästään, on ajankohtaisuudessaan läsnä ja esittää tietonsa esteettisessä muodossa

Kuvataiteen koulutukseen on kutsuttu vieraileviksi opettajiksi alallaan tunnustettuja taiteilijoita, joista esseisti Antti Nylén opetti Teksti, Puhe, Ääni -kurssin opiskelijoita Taidekoulun kampuksella maaliskuussa 2020. Kirjoitustehtävien kautta edettiin omien tekstien työstämiseen ja ”Taiteilijakohtaloita”-julkaisuun.

– On hienoa, että saimme tehdä teksteistä oikean julkaisun. Oman tekstin näkeminen taitettuna ja painettuna on luovassa kirjoittamisessa olennaista. Siihen kaikki lopulta tähtää, ei niinkään viestin tai asian välittämiseen. Parinkymmenen vuoden uran jälkeen hämmästyn aina itse sitä muodonmuutosta, jonka teksti kokee saatuaan viimeistellyn visuaalisen ja materiaalisen asun. Näytöllä pyörineestä silpusta tulee jotakin eheää, Nylén sanoo.

Julkaisu on maksutta luettavissa Theseuksessa.

Painettu julkaisu on lainattavissa muun muassa SAMKin kirjastosta ja Satakunnan maakuntakirjastosta (Porin kaupunginkirjasto).

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.