Taijista rentoutta ja kuntoutusosaamista

SAMKissa on tänä syksynä voinut harjoittaa perinteistä kiinalaista kamppailulajia taijia. Pieni innostunut ryhmä on kokoontunut ohjaajansa Dan Wangin johdolla syyskuun alusta alkaen. Koko 24-liikkeen sarja on pian koossa.

Taiji-ryhmä harjoittelee.
Jade Corneloup-Harczos, Fanny Poussa, Itzel Butrón , Maxime Leterrier, Emmi Leino, Dan Wang, Sirpa Jaakkola-Hesso, Hannu Henttinen tekevät jokaisen harjoituksen alussa kunnioitusta osoittavan tervehdyksen.

Tutkimusten mukaan säännöllisellä taiji-harjoittelulla on rentouttava vaikutus, ja sillä voi esimeriksi edistää sydänterveyttä, saada helpotusta tuki- ja liikuntaelinvaivoihin ja parantaa lihaskuntoa ja tasapainoa.

– Elämä on nykyisin hyvin nopeaa ja stressaavaakin – taijilla voi harjoittaa niin lihasvoimaa kuin tasapainoa ja mielen rentoutumista, Dan Wang vahvistaa. Dan Wang on SAMKissa vaihdossa oleva Beijing City Universityn fysioterapian opettaja. Fysioterapia on hyvä lähtökohta liikkeiden opettamiselle niin, että taijin harrastaja osaa suojella esimerkiksi polviaan vääriltä asennoilta.

Taijissa keskitytään asentoon, hengitykseen ja virtaaviin liikkeisiin. Kun yksi liike loppuu, toinen jo alkaa, ilman katkoksia. Taustalla ovat kamppailulajien liikkeet, mutta tässä SAMKissakin tehtävässä yang-tyylin taijissa liikkeet tehdään rauhallisesti.

Taijia tehdessä unohtaa muun

Yhteinen sävel SAMKin taiji-ryhmässä tuntuu olevan: taijia tehdessä unohtaa kaiken muun. Näin kertovat fysioterapian opiskelijat Jade Corneloup-Harczos, Fanny Poussou ja Itzel Butrón. Heidän mielestään taiji on hyvää mindfulness-harjoitusta samalla kun se on myös fyysistä harjoittelua.

– Tämä on hyvin rentouttavaa. Asioihin keskittyminen ja fokusoituminen on ollut minulle vaikeaa, se on helpottunut, Itzel Butrón sanoo.

– Minua pelotti, että olisin väsyneempi kun otin taijinkin ohjelmaan, mutta se onkin toisin päin, Jade Corneloup-Harczos toteaa.

Konetekniikan opiskelija Hannu Henttisen paino on pudonnut monta kiloa ja liikkumisesta on tullut rennompaa.

Myös fysioterapian opettaja Sirpa Jaakkola-Hesso kokee saaneensa taijista apua moneen.
– Olen nukkunut hyvin taijituntien jälkeen. Kehon hallinta ja tasapaino on parantunut, mikä näkyy liikkuessa. Taiji on vaikuttanut myös stressin- ja kivunhallintaan.

Lue lisää taijista kuntoutusmenetelmänä Fysioterapia-lehden jutusta.

Tai chi group greets with respect
Liu Yonglin, Maxime Leterrier, Emmi Leino, Hannu Henttinen, Dan Wang, Sirpa Jaakkola-Hesso, Itzel Butrón, Fanny Poussou & Jade Corneloup-Harczos tekevät jokaisen harjoituksen alussa kunnioitusta osoittavan tervehdyksen.

Comprehensive Tai Chi and Rehabilitation opintojakso on osa Porin-kampuksella olevan Chinese Culture Centerin tarjontaa, ja se on ollut tarjolla kaikille avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.