Taijista rentoutta ja kuntoutusosaamista

SAMKissa on tänä syksynä voinut harjoittaa perinteistä kiinalaista kamppailulajia taijia. Pieni innostunut ryhmä on kokoontunut ohjaajansa Dan Wangin johdolla syyskuun alusta alkaen. Koko 24-liikkeen sarja on pian koossa.

21.11.2019 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Taiji ryhmä harjoittelee / Taichi group practising

Tutkimusten mukaan säännöllisellä taiji-harjoittelulla on rentouttava vaikutus, ja sillä voi esimeriksi edistää sydänterveyttä, saada helpotusta tuki- ja liikuntaelinvaivoihin ja parantaa lihaskuntoa ja tasapainoa.

– Elämä on nykyisin hyvin nopeaa ja stressaavaakin – taijilla voi harjoittaa niin lihasvoimaa kuin tasapainoa ja mielen rentoutumista, Dan Wang vahvistaa. Dan Wang on SAMKissa vaihdossa oleva Beijing City Universityn fysioterapian opettaja. Fysioterapia on hyvä lähtökohta liikkeiden opettamiselle niin, että taijin harrastaja osaa suojella esimerkiksi polviaan vääriltä asennoilta.

Taijissa keskitytään asentoon, hengitykseen ja virtaaviin liikkeisiin. Kun yksi liike loppuu, toinen jo alkaa, ilman katkoksia. Taustalla ovat kamppailulajien liikkeet, mutta tässä SAMKissakin tehtävässä yang-tyylin taijissa liikkeet tehdään rauhallisesti.

Taijia tehdessä unohtaa muun

Yhteinen sävel SAMKin taiji-ryhmässä tuntuu olevan: taijia tehdessä unohtaa kaiken muun. Näin kertovat fysioterapian opiskelijat Jade Corneloup-Harczos, Fanny Poussou ja Itzel Butrón. Heidän mielestään taiji on hyvää mindfulness-harjoitusta samalla kun se on myös fyysistä harjoittelua.

– Tämä on hyvin rentouttavaa. Asioihin keskittyminen ja fokusoituminen on ollut minulle vaikeaa, se on helpottunut, Itzel Butrón sanoo.

– Minua pelotti, että olisin väsyneempi kun otin taijinkin ohjelmaan, mutta se onkin toisin päin, Jade Corneloup-Harczos toteaa.

Konetekniikan opiskelija Hannu Henttisen paino on pudonnut monta kiloa ja liikkumisesta on tullut rennompaa.

Myös fysioterapian opettaja Sirpa Jaakkola-Hesso kokee saaneensa taijista apua moneen.
– Olen nukkunut hyvin taijituntien jälkeen. Kehon hallinta ja tasapaino on parantunut, mikä näkyy liikkuessa. Taiji on vaikuttanut myös stressin- ja kivunhallintaan.

Lue lisää taijista kuntoutusmenetelmänä Fysioterapia-lehden jutusta.

Tai chi group greets with respect

Liu Yonglin, Maxime Leterrier, Emmi Leino, Hannu Henttinen, Dan Wang, Sirpa Jaakkola-Hesso, Itzel Butrón, Fanny Poussou & Jade Corneloup-Harczos tekevät jokaisen harjoituksen alussa kunnioitusta osoittavan tervehdyksen.

Comprehensive Tai Chi and Rehabilitation opintojakso on osa Porin-kampuksella olevan Chinese Culture Centerin tarjontaa, ja se on ollut tarjolla kaikille avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

Lisää aiheesta

| SAMK

SAMK avasi Chinese Culture Centerin Porin kampuksella

Koulutukseen, kieleen ja kulttuuriin perustuvan keskuksen yhteistyökumppanina on Beijing City University, joka vastaa opetuksesta. Avajaisissa oli esillä perinteinen kiinalainen keramiikka, lääketiede ja kalligrafia sekä kiinalaisen taiteen näyttely.
Jue Lu
| Hyvinvointi ja terveys

Jue Lu Changzhousta oli vuoden tutkijavaihdossa Hyvinvointi ja terveys -osaamisalueella

Changzhoun yliopiston hoitotyön opettaja Jue Lue tutustui hoitotyön ja hyvinvointiteknologian opetukseen SAMKissa vuoden verran. Erityisesti hän perehtyi vanhusten hoitoon.

Uusimmat uutiset

Mies puolilähikuvassa kädet lanteilla
| Liiketoiminta

Liiketalouden opiskelijoiden projektit poikivat myös opettajan kirjoittaman urheiluopuksen

SAMK tekee yhteistyöprojekteja yritysten lisäksi monen urheiluseuran kanssa projektiosaamisen, markkinoinnin ja myynnin opintojaksoilla. Liiketalouden lehtorit Yki Myntti ja Tero Tuomi ohjaavat näitä ”real life" -keissejä. Urheilukeisseistä syntyi myös urheilukirja.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA