Taidetta hotelliasukkaille – yhteistyöprojekti sai jatkoa

SAMKin ja Satakunnan Osuuskaupan välillä on tehty yhteistyötä monella saralla. Reilu vuosi sitten alkanut yhteistyöprojekti on vastikään saanut jatkumoa, kun Original Sokos Hotel Vaakunan taideteemainen huone uudistettiin.

Taiteilijat juttelevat taideteemaisessa hotellihuoneessa

Taiteilijat Ika Närhi (vas.), Janina Haapanen ja Anna Kallio juttelivat yhteistyöprojektin kuvioista taideteemaisessa huoneessa.

Hotellin taideteemainen huone, nimeltään Kankaanpään Salonki, on tehty yhteistyössä SAMKin kuvataiteen opiskelijoiden kanssa.

Yhteistyöprojektissa oli alun perin mukana neljä opiskelijaa; Anna Kallio, Janina Haapanen, Mira Piitulainen ja Petri Haavisto. Haapanen ja Kallio jatkoivat myös seuraavaan vaiheeseen, ja heidän mukaansa tuli Ika Närhi.

Opiskelijat kehuvat projektia hyödylliseksi, vaikka aikataulupaine asetti haastetta.

– Kun on tottunut tekemään näyttelyyn töitä ja tekeekin niitä nyt tiettyyn tilaan, se muuttaa koko lähestymistapaa, Närhi sanoo.

Kallio kertoo yöpyneensä itsekin näyttelyssä ja viihtyneensä siellä hyvin. Kokemus hotelliyöstä oman taiteen ympäröimänä oli ainutlaatuinen.

Valtakunnallisesti uniikki idea

Koko sisustus on tehty opiskelijoiden taiteen pohjalta, taulujen lisäksi he ovat suunnitelleet huoneen matot, verhot, seinäkuvioinnit ja jopa kylpyhuoneen saippuatelineen kuosin. Jokainen yöpyjä saa lisäksi teemaan liittyvän tervehdyksen jo tullessaan majoittumaan. Tavoitteena oli, että jokaisen kuvataiteen opiskelijan teokset tulevat olemaan osa kokonaisuutta.

– Tämä on vieläkin valtakunnallisesti uniikki idea. Taidenäyttelyitä on kyllä hotelleissa, mutta ei hotellihuoneissa, iloitsevat hotellipäällikkö Riina Kuusijoensuu ja HR-asiantuntija Marika Smrha.

SAMKin ja Original Sokos Hotel Vaakunan yhteistyöprojekti oli alun perin osa Yli vaaran vuosien -projektia, jossa kehitetään kuvataiteen koulutuksen harjoitusympäristöjä ja työn opinnollistamisen mahdollisuuksia.

– Hotellihuoneen ajattelu uudella tavalla oli hieno paikka oppia niin kokonaisuuksia kuin projektihallintaakin. Aikataulu oli tiukka, mutta olen kokonaisuuteen tyytyväinen. Siinä on haettu linjakkuutta ja rauhaa, sanoo projektia koordinoinut lehtori Tomi Kuusimäki.

Elävä ja muuntuva kokonaisuus

Kuusijoensuu sanoo, että kyseessä on elävä ja muuntautuva taidekokonaisuus, jossa on perustunnelma haluttu säilyttää koko projektin ajan samana.

– Taideteemainen huone on lähes joka yö varattu eli näyttelyn on nähnyt jo yli tuhat ihmistä, hän sanoo. Ja lupaa, että näyttelyn uudistamista pohditaan taas vuoden-kahden päästä.

Osa taidenäyttelyssä aiemmin olleista tauluista luovutettiin uudistusprojektin yhteydessä eteenpäin uusille omistajilleen. Vaakunan asiakkaat ja henkilökunta saivat ehdottaa taulujen saajia. Taulut lahjoitettiin eteenpäin annettujen esitysten perusteella.

Taidehuone on hotellin neljäs teemahuone. Aiemmat on pyhitetty jazzille, porilaiselle jääkiekolle ja teatterille.

Tutustu taiteilijoihin (pdf) Yhteiskuva taideteemaisessa huoneessa, taiteilijat ja taulunsaajat

Taulut lahjoitettiin seuraaville uusille omistajille:

  • Porin ensi- ja turvakotiyhdistys ry:lle Mira Piitulaisen teos Rauhassa (kuvassa vasemmalla)
  • Palvelukoti Palmu-Porille Anna Kallion teos Lukunurkka (kuvassa keskellä)
  • Satakunnan Syöpäyhdistykselle Janina Haapasen teos Valolla (kuvassa oikealla)

Kuvassa on taiteilijoita ja teokset vastaanottavien organisaatioiden edustajia.

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.