SAMKissa tehdään pitkäjänteistä liikuntapaikkojen esteettömyys- ja saavutettavuustyötä

Esteettömyys ja saavutettavuus lähtevät siitä, että me kaikki olemme erilaisia. SAMKin esteettömyys ja saavutettavuus -tutkimusryhmä on toteuttanut vuosien kuluessa useita liikuntapaikkojen esteettömyyden edistämiseen tähdänneitä hankkeita.

27.6.2022 | Teksti: Kati Karinharju, Reetta-Kaisa Kuusiluoma, Inna Saarinen ja Riikka Tupala | Kuva: Veera Korhonen

Kolme naista katselee piirroksia Porin uimahallin kahviossa.

SAMK on tehnyt alueellista yhteistyötä Porin kaupungin liikuntapaikkojen esteettömyyden edistämiseksi. Kuvassa hankkeiden vastuuvetäjät Reetta-Kaisa Kuusiluoma, Kati Karinharju ja Riikka Tupala tarkastelevat keskustan uimahallin esteettömyysratkaisuja.

Liikuntapaikkojen esteettömyys on yksi yhdenvertaisen liikunnan harrastamisen perusedellytyksistä. Valtiolla ja kunnilla on tärkeä rooli yhdenvertaisen liikunnan harrastamisen mahdollistajina. Kuntien vastuulla on luoda edellytykset aktiiviselle ja säännölliselle liikkumiselle rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja sekä järjestämällä liikuntapalveluja eri kohderyhmille.

Suomen liikuntapaikkojen esteettömyyteen kohdistuneet tutkimukset ja kartoitukset ovat osoittaneet liikuntapaikkojen olevan puutteellisia. Lisäksi Suomesta puuttuu valtakunnallinen liikuntapaikkojen esteettömyyden tilaa luotettavasti kuvaava ja ylläpitävä tietopohja.

– Ennen liikuntapaikkoja rakennettiin rakennusmääräysten mukaan. Määräyksissä on säädetty esimerkiksi kynnyksen korkeus tai luiskan kaltevuus. Määräysten noudattaminen ei kuitenkaan ole vielä tae kohteen käytettävyydestä. Olemme olleet mukana kehittämässä kulttuuria sellaiseksi, että jo suunnitteluvaiheessa liikuntapaikoista rakennetaan mahdollisimman toimivia ja esteettömiä, kertoo lehtori Kati Karinharju.

Käyttäjien moninaisuus tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa

SAMKin esteettömyys ja saavutettavuus -tutkimusryhmä on toteuttanut vuosien kuluessa useita liikuntapaikkojen esteettömyyden edistämiseen tähdänneitä hankkeita. Esteettömyyteen liittyvän tietopohjan kehittäminen on edellyttänyt uusia innovaatioita esteettömyyden arviointiin, raportointiin ja rekisteröintiin sekä avoimuutta tiedonvälitykseen.

– Voisi sanoa niin, että ympäristö, joka on täysin tyhjä, on esteetön. Kun lähdemme rakentamaan yhteiskuntaa, oli se palvelu, järjestelmä tai mikä tahansa, meidän tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa käyttäjien moninaisuus ja erilaisuus, Karinharju sanoo.

Yksi merkittävä askel kohti esteettömiä liikuntapaikkoja otettiin vuonna 2015, josta lähtien opetus- ja kulttuuriministeriö on edellyttänyt SAMKin kehittämän esteettömyysselvityslomakkeen sisällyttämistä osaksi liikuntapaikkarakentamista. Tällä varmistetaan esteettömyyden toteutuminen tulevaisuudessa uusien rakennettavien liikuntapaikkojen osalta. Tämänhetkisessä hanketyössä keskitytään valtakunnallisen esteettömyyssovelluksen ja yhteismitallisen esteettömyystiedon rekisterin kehittämiseen yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön, ympäristöministeriön, Helsingin kaupungin, Suomen Paralympiakomitean ja Digi- ja väestötietoviraston kanssa.

Kolme naista seisoo keltaisen seinän edessä.

Aiheeseen liittyviä hankkeita SAMKissa

  • Liikuntapaikkojen esteettömyyskartoitus päätöksenteon tueksi (LIEKA-hanke) Välineitä esteettömyyden arviointiin ja kehittämiseen liikuntapaikkarakentamisessa
    (LIEKA II -hanke)
  • Esteettömyyden tason suunta liikuntapaikkarakentamisessa
    (LIEKA III -hanke)
  • Malli liikuntapaikkojen esteettömyystiedon keräämiseen -hanke
  • Yhteismitallinen esteettömyystieto Suomen liikuntapaikoissa -hanke

Kuvassa hankkeiden vastuuvetäjinä toimineet Reetta-Kaisa Kuusiluoma, Kati Karinharju ja Riikka Tupala.

27.6.2022 | Teksti: Kati Karinharju, Reetta-Kaisa Kuusiluoma, Inna Saarinen ja Riikka Tupala | Kuva: Veera Korhonen

Lisää aiheesta

Adam Galle Photography
| Hyvinvointi ja terveys

SAMK tekee laajaa esteettömyys- ja saavutettavuustyötä

SAMKissa on jo vuosia tehty esteettömyys- ja saavutettavuustyötä. Ensimmäiset aiheeseen liittyvät hankkeet käynnistyivät jo vuonna 2008.
SAMKin opiskelija Joonatan Pälkäs työskentelee Porin kampuksen kirjastossa ääniä vaimentavassa opiskelupisteessä.
| Hyvinvointi ja terveys

Opinnäytetyö: Esteetön kampus – myös erityisherkille

Kaksi sosiaalialan opiskelijaa tutki opiskelijoiden kokemuksia esteettömyydestä, saavutettavuudesta, aistiesteettömyydestä ja erityisherkkyyksistä opiskelupaikassaan SAMKissa.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html