SAMKin ja WinNovan välinen sopimus tuo vahvan väylän ammattiopinnoista suoraan korkeakouluun
SAMK ja WinNova ovat tehneet sopimuksen, joka antaa WinNovan opiskelijoille mahdollisuuden opiskella SAMKin opintoja jo heidän suorittaessaan tutkintoa WinNovassa. Väyläopintojen on tarkoitus valmentaa opiskelija korkeakouluopintoihin ja tarjota edellytysten täyttyessä tutkinto-opiskeluoikeus SAMKissa ilman valintakoetta tai todistusvalintaan osallistumista.

Esimerkiksi tällä hetkellä SAMKin Porin kampuksella opiskelee noin 50 niin sanotun Nopsa-väylän kautta tullutta WinNovasta valmistunutta opiskelijaa sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusohjelmassa. Vuodelle 2021 väyläopintoihin on ilmoittautunut yli 160 opiskelijaa.
WinNovassa Raumalla liiketalouden perustutkintoa opiskeleva Eveliina Asuinmaa pitää Nopsa-opintoja hyvänä vaihtoehtona ja suosittelee ehdottomasti niitä myös muille.
– Ne eivät vie liikaa aikaa muilta opinnoilta ja samalla saa hyvän tilaisuuden jatkaa SAMKiin opiskelemaan. Tätä mahdollisuutta aion hyödyntääkin. Nopsan avulla olen oppinut lisää hyviä perustaitoja, jotka ovat auttaneet niin WinNovan opinnoissa kuin muussakin elämässä, Asuinmaa kertoo.
– WinNovan opiskelijoille väyläopinnot ovat merkittävä asia. Tämä mahdollistaa opiskelijoillemme suoran polun WinNovasta Satakunnan ammattikorkeakouluun. Kun sopimus on allekirjoitettu, niin kokonaisuus on kunnossa. Nyt on hieno mahdollisuus jatkaa opintojaan Satakunnassa oppilaitosyhteistyön tuloksena. Tervetuloa tekemään opintojen ohessa väyläopintoja, kommentoi WinNovan rehtori Juha Vasama.
Ammatillisen toisen asteen opintojen osana nuori pääsee kurkistamaan korkeakouluopintoja ja opiskelemaan Satakunnan ammattikorkeakoulun oppimisympäristöissä. Opiskelija pääsee suoritettujen opintojen ansiosta jatkamaan opintojaan SAMKissa korkeakoulututkintoon saakka.
– Väyläopintojen kehittäminen yhdessä on tuottanut mahdollisuuksia monille alueen toimijoille. Väyläopinnot on tärkeä toimintamalli maakunnan osaavan työvoiman saatavuuden turvaamisessa. Toimijoiden ja SAMKin toiveena on, että opintojen aikana ja erityisesti valmistumisen jälkeen opiskelija työllistyy Satakuntaan ja kehittää alueen työelämää, kommentoi sopimusta SAMKin opetuksen vararehtori Timo Mattila.
– Minulle tämä opiskeluväylä on ollut täydellinen. Olen saanut hyvin valmiuksia matemaattiselle puolelle, jota tarvitaan tekniikan alalla. Samoin ruotsin kieleen olen saanut hyvin valmiuksia. Väyläopinnoissa on paljon helpompi pysyä kurssien mukana, joten pystyy itsekin oppimaan paremmin, kommentoi väyläopinnoissa opiskeleva Andre Torm.