SAMKin ja Diakin opiskelijoiden yhteisenä opinnäytetyönä syntyi ensiapuopas rakennustietyömaille

SAMKin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopiskelija, Diakin sairaanhoitajaopiskelija ja bonuksena vielä Sataedun graafisen alan opiskelijat. Mikä näissä kolmessa on yhteistä? Yksi opinnäytetyö.

Kaksi naista rakennustyömaalla suojavarusteissa.

Suvi Männistö ja Corinna Tanke työmaakierroksella.

Idea opinnäytetyöstä syntyi huhtikuussa 2022 kahden opiskelijan kauppareissun aikana. Suvi Männistö, SAMKin rakennustekniikan opiskelija, sekä Corinna Tanke, Diakin sairaanhoitajaopiskelija, keskustelivat ajomatkalla omista opinnäytetöistään, sillä molemmilla alkoi olla ajankohtaista opinnäytetyön tekeminen. Corinna toi esiin ajatuksensa, kuinka haluaisi tehdä opinnäytetyön aiheesta, joka edistäisi hyvinvointia tai turvallisuutta. Suvi puolestaan pohti, miten hienoa olisi tehdä opinnäytetyö tietyömaiden työturvallisuudesta, sillä hän oli ollut työturvallisuuden kanssa tekemisissä työnjohtoharjoittelunsa aikana. Ajomatkan aikana syntyi ideoita opinnäytetyön aiheesta, ja myöhemmin aihe lukkiutui rakennustietyömaiden riskien kartoituksesta koostetuksi ensiapuoppaaksi. Opinnäytetyön idea selitettiin Destialle, eli yritykselle, jossa Suvi oli parhaillaan työnjohtoharjoittelussa. Samalla selvitettiin yhteistyökuviot SAMKin ja Diakin kesken.

Opinnäytetyön laatiminen käynnistyi riskien kartoittamisella. Riskien kartoittaminen tapahtui erilaisilla rakennustietyömailla huomioiden ja tarkastellen ympäristöä ja työtapoja, sekä keskustellen työmaiden henkilöstön kanssa. Lisäksi riskejä kartoitettiin henkilöhaastatteluilla, nettihauilla ja kirjallisuuslähteillä. Haastatteluihin valittiin mahdollisimman tasapuolisesti molempien opintoaloihin liittyviä henkilöitä.

Työmaakierrokset olivat mielenkiintoisin ja antavin riskien kartoitustapa opinnäytetyön tiedonhankintatapana. Työmaille mennessä työnjohto perehdytti opiskelijat hankkeeseen ja sen jälkeen työnjohto kiersi työmailla opiskelijoiden kanssa vastaten samalla kysymyksiin. Kultakin työmaalta kartoitetut riskit olivat erilaisia, mutta jokaisessa yhtenä suurimpana riskinä nousivat selvästi esille sekä työmaan sisäinen että ulkoinen liikenne. Harjavallassa työmaalla työnjohtaja sanoi osuvasti: ”Ulkopuolista liikennettä pitää varoa, kun niitä on vähän vaikea perehdyttää”.

Riskien kartoitus keskittyi pääasiassa kesään, joitakin haastatteluja tehtiin vielä syksyn alussa. Seuraavana vaiheena oli yhteistyökumppanin etsiminen oppaan kuvitukselle. Yhteistyökumppaniksi löytyi kaksi Sataedun graafisen linjan opiskelijaa. Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi RAPU, eli rakennustietyömaiden ensiapuopas.

Opinnäytetyöprosessi oli samalla loistava esimerkki kolmen eri oppilaitoksen ja neljän eri opiskelijan yhteistyöstä.

Lue opinnäytetyö Theseuksessa Rakennustietyömaiden ensiapuoppaan kansikuva

Uutisen kirjoittajat

Uutisen kirjoittajista Suvi Männistö on SAMKin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelija ja Corinna Tanke on Diakin hoitotyön opiskelija ja Mari Kujala SAMKin rakennustekniikan lehtori ja toinen opinnäytetyön ohjaavista opettajista.

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.