SAMKilla lähes miljoonan euron rahoitus tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimushankkeelle Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals myönnettiin rahoitusta 575 000 euroa. SAMK sijoittaa tutkimukseen myös omaa rahoitusta 325 000 euroa.

24.11.2020 | Teksti: Jani Wahlman

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen kansainvälisen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella.

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimushankkeelle Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals myönnettiin rahoitusta 575 000 euroa. SAMK sijoittaa tutkimukseen myös omaa rahoitusta 325 000 euroa.

Eduskunta on 13.3.2019 hyväksynyt toisiolain, joka parantaa edellytyksiä kansalaisten terveyteen, sairauksien ehkäisemiseen ja uusien hoitomenetelmien kehittämiseen liittyvään tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. SAMKin tutkimushankkeessa synnytetään kansallisesti ainutlaatuinen testiympäristö potilas- ja terveystietojen toisiokäytölle.

Testiympäristö koostuu SAMKin kampuksella sijaitsevasta RoboAI-yhteiskäyttölaboratoriosta, Turun yliopistollisessa keskussairaalassa sijaitsevasta Auria-tietoaltaasta ja Tieteen tietotekniikan keskus CSC:ssä sijaitsevista uusista supertietokoneista.

Auria yhtenäistää länsirannikon kymmenien tuhansien potilaiden vuosikymmenien aikaiset tiedot yhdeksi kliiniseksi tietoaltaaksi. Kansalaisten tietoaltaassa sijaitsevia henkilö- ja terveystietoja käsitellään aina tutkittavien henkilöllisyys suojaten ja eettiset näkökulmat huomioiden. Tietoaltaan datan saaminen tutkimuskäyttöön edellyttää aina tutkimusluvan saamista.

Kliinisen tietoaltaan suuri datamäärä mahdollistaa tietojen välillä vallitsevien uusien yhteyksien löytämisen data-analytiikkaa ja tekoälyä hyödyntämällä. Tekoälypohjainen lääketieteellinen tutkimus edellyttää kuitenkin tietokoneilta massiivista laskentatehoa.

Tutkimushankkeessa hyödynnetään CSC:n uusia Puhti- ja Mahti-supertietokoneita. Vuoden 2020 lopussa Suomeen sijoitetaan myös yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista (työnimeltään LUMI) kahdeksan Euroopan maan yhteisenä ponnistuksena.

SAMKin, Satasairaalan ja Porin Perusturvan tutkijat, analyytikot ja lääkärit tulevat tekemään testiympäristössä lääketieteellisen tutkimuksen pioneerityötä. Tutkimusta johtaa SAMKin tekoälyn tutkimusryhmän vetäjä Anu Holm, joka on taustaltaan sairaalafyysikko ja lääketieteellisen fysiikan dosentti.

- Tietoaltaasta saadaan tekoälyn ja supertietokoneiden avulla uutta tietoa eri lääkkeiden vaikutuksesta potilaisiin, ja monilääkitykseen liittyvät riskit voidaan tunnistaa. Tai saadaan tietoa, miten hoitotapojen muutos vaikuttaa paranemiseen, kertoo Holm.

SAMK:n tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi on innoissaan rahoituksen saamisesta.

- Tästä rahoituksesta on kova kilpailu korkeakoulujen kesken. Tämä on samalla vahva näyttö tekoälyn, robotiikan ja terveysteknologian osaamisestamme. Näiden alojen tutkimusryhmissämme toimii tällä hetkellä yli 20 asiantuntijaa. Hienoa on myös, että strateginen yhteistyökumppanimme Seinäjoen ammattikorkeakoulu sai rahoituksen omistajanvaihdoksiin liittyvään tutkimukseen, kommentoi Nurmi.

24.11.2020 | Teksti: Jani Wahlman

Lisää aiheesta

Benjamin Dalmas.
| Hyvinvointi ja terveys

Kansainvälisen yhteistyön avulla kohti tehokkaampaa terveysdatan hyödyntämistä

Kulunut kevät on ollut Tulevaisuuden sairaala -projektille tehokas. Suurimmat askeleet on otettu Aurian tietoaltaan ympärille rakennettavan teknologian edistymisessä: toimivan tietoturvallisen etätyöskentelyaseman valmistuminen ulkopuolisen tutkijan hyödynnettäväksi on tulevan palvelumallin kannalta tärkeää.
Juho Salli ja Anu Holm palvelinsalissa.
| Hyvinvointi ja terveys

Terveysdatasta uutta puhtia tutkimukseen ja tuotekehitykseen

Satakunnassa otetaan merkittäviä edistysaskeleita terveysteknologian tuotekehityksessä ja lääketieteellisessä tutkimuksessa. Satasairaalan ja SAMKin yhteistyön tavoitteena on valjastaa RoboAI:n automaation, robotiikan, tekoälyn ja hyvinvointiteknologian osaaminen teollisuuden lisäksi lääketieteen ja terveydenhuollon eduksi.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html