Samk.finna.fi tarjoaa runsaasti avointa verkkoaineistoa tiedonjanoisille

SAMKin kirjaston Finnasta löytyy verkossa vapaasti luettavia julkaisuja ja lehtiä yhä enemmän, jotta tiedonhakijan tarve hyppiä palvelusta toiseen vähenee.

26.3.2021 | Teksti: Harri Salminen | Kuva: Harri Salminen

– SAMKin kirjaston Finnasta löytyy verkossa vapaasti luettavia julkaisuja ja lehtiä yhä enemmän, jotta tiedonhakijan tarve hyppiä tiedonhakupalvelusta toiseen vähenee, kertoo kirjastosuunnittelija Harri Salminen.

Digitaalisen aineiston määrä on moninkertainen verrattuna perinteiseen kirjastoaineistoon kuten painettuihin kirjoihin ja lehtiin. Suuri osa Finnan tarjoamasta digitaalisesta aineistosta on vapaasti luettavissa eikä vaadi kirjautumista ja näin jokaisen tiedontarvitsijan käytettävissä. Kirjaston hankkima aineisto puolestaan on vain SAMKin opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä Finnassa ja vaatii kirjautumisen SAMKin tunnuksella.

Miten aineisto löytyy Finnasta?

– Mene sivulle samk.finna.fi. Tee tiedonhaku vaikkapa sinua kiinnostavan aiheen mukaisella sanalla. Haun tuloksena saat listan aineistosta. Nyt voit rajata hakutulosta Finnan vasemman reunan valinnoilla esimerkiksi aineistotyypin mukaan opinnäytteisiin ja siitä edelleen väitöskirjoihin. Hakutulokseen voi myös järjestää esimerkiksi uusimmat julkaisut ensin, Salminen neuvoo.

Hoitotyön aineistoa haettu Finnasta ja hakutulos rajattu väitöskirjoihin.

Väitöskirjoja, opinnäytetöitä ja tutkimusjulkaisuja verkossa

Finnan tiedonhaulla löytyy linkkeineen SAMKin opinnäytetöitä ja lähes kaikkien suomalaisten yliopistojen väitöskirjoja. Finnan hakutuloksessa valitaan rajaus aineistotyypin mukaan ja edelleen opinnäyte. Näiden tiedot tulevat Finnaan korkeakoulujen julkaisuarkistoista kuten Theseus.fi-palvelusta.

Myös SAMKin julkaisut, henkilöstön rinnakkaistallenteet sekä runsaasti kotimaisten tutkimuslaitosten julkaisuja on löydettävissä Finnasta linkkeineen.

Linkit Journal.fi-palvelun sisältämiin suomalaisiin tiedelehtiin löytyvät Finnasta lehden nimellä hakemalla.

Ulkomaisia tutkimusjulkaisuja

Erityisesti ulkomaisia tutkimusjulkaisuja voi hakea valitsemalla Finnassa Kansainvälisten e-aineistojen haku. Haku kannattaa tehdä englanninkielisillä sanoilla. Haun tuloksena saa yleensä erittäin suuren määrän artikkeleita ja julkaisuja. Hakutulosta kannattaa rajata esimerkiksi valinnoilla kokoteksti saatavissa, vertaisarvioitu, julkaisuvuosi tai käyttämällä tarkempia hakusanoja. Merkintä Open access kertoo julkaisun olevan vapaasti luettavissa. Kansainvälisten e-aineistojen haun taustalla on hakuindeksi, joka kattaa mm. miljoonia vapaasti luettavia julkaisuja ja artikkeleita eri tietokannoista ja julkaisuarkistoista ympäri maailman. SAMKin koulutusaloja palveleva osuus hakuindeksin sisällöstä on aktivoitu käyttöön kirjaston Finnaan.

Valtioneuvoston julkaisuarkisto

Ministeriöiden julkaisut eli Valtioneuvoston julkaisuarkisto Valton sisältö on mukana SAMKin kirjaston Finnassa. Tiedonhaun voi tehdä vaikkapa aiheen mukaan ja hakutuloksen rajaus Valtioneuvoston julkaisuarkistoon löytyy kohdasta Organisaatio. Julkaisut ovat vapaasti luettavissa netissä.

Tiedonhaku Finnassa rajattuna Valtioneuvoston julkaisuarkiston aineistoon.

Valtioneuvoston julkaisuarkistosta löytyy päätöksenteon tukena käytettäviä selvityksiä mm. työelämästä, aluekehityksestä ja sosiaalipolitikasta. Aineisto sisältää ministeriöiden julkaisusarjoissa ilmestyneitä julkaisuja sekä virastojen julkaisuja. Uudet julkaisut ovat automaattisesti mukana Finnan hakutuloksessa.

Avointen oppimateriaalien kirjasto

SAMKin Finnasta löytyy korkeakoulutukseen suunnattu avoin oppimateriaali Avointen oppimateriaalien kirjastosta. Aineistoon pääsee tekemällä Finnassa tiedonhaku ja valitsemalla rajaus Organisaatio ja edelleen Avointen oppimateriaalien kirjasto.

Tiedonhaku Finnassa rajattuna Avointen oppimateriaalien kirjaston aineistoon.

Avointen oppimateriaalien kirjastosta voit löytää maksuttomia, vapaasti käytettäviä oppimateriaaleja. Oppimateriaaleja voivat käyttää opettajat, opiskelijat ja kaikki kansalaiset. Aineistoa tuottavat eri organisaatiot ja oppimateriaalien tekijät. Palvelua kehittävät opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Uusi materiaali on automaattisesti mukana Finnan hakutuloksessa.

Alma-kirjastojärjestelmä tehosti digitaalisen aineiston hallintaa

SAMKin kirjasto siirtyi kansainvälisten korkeakoulujen laajasti suosimaan Alma-kirjastojärjestelmään vuoden 2019 lopulla. Alma mahdollistaa huomattavasti aikaisempaa helpommin ja kattavammin eri kustantajien, palveluntarjoajien ja julkaisuarkistojen digitaalisten aineistojen aktivoinnin käyttöön kirjaston asiakkaille.

– Tuhansia julkaisuja tai lehtiä sisältävän isonkin aineistopaketin saa helpoimmillaan muutamalla klikkauksella Almaan ja Finnaan käyttöön. Etäkäyttöä, Haka-kirjautumista tai kuvailutietojen muokkaamista vaativat ostetut aineistot teettävät toki välillä paljonkin enemmän työvaiheita kirjaston kuvailun ja digiaineiston asiantuntijoille. Joka tapauksessa verkkoaineiston hallinta on helpottunut reilusti, kiittelee Harri Salminen.

ExLibriksen Alma-kirjastojärjestelmän taustalla on kirjastojen hyödynnettävissä kattava kansainvälinen metatietojen varanto, johon aineistopakettien muutokset päivitetään säännöllisesti. Suomalaisten Alma-kirjastojen toiveena on saada kotimaisia kustantajia mukaan Almaan, jolloin kotimaisten verkkokirjapakettien käyttöönotto ja päivitykset hoituisivat entistä sujuvammin.

Alma on kirjastohenkilöstön työväline. Finna taas on kirjastojärjestelmän asiakasliittymä, joka tarjoilee Alman aineiston kirjaston käyttäjille. Alman aineiston lisäksi Finnaan voidaan aktivoida asiakkaiden käyttöön Kansalliskirjaston Finna-palveluiden taustajärjestelmien aineistoja kuten julkaisuarkistoja ja kirjastojen kokoelmia. Esimerkiksi SAMKin Finnassa näkyy myös Satakirjastojen, Theseuksen ja erilaisten julkaisuarkistojen aineistoja.

– Pyrimme kehittämään SAMKin kirjaston Finnan sisältöä niin, että yhä useampi SAMKin koulutusaloja palveleva suomalainen avoin julkaisu olisi automaattisesti mukana Finnan tiedonhaussa, Salminen kertoo.

Lisää aiheesta

| Kirjasto

Tutustu SAMKin kirjaston uusiin digisisältöihin – tammikuu 2021 toi videopalveluita ja etenkin liiketoiminnan aineistoja

SAMKin kirjasto hankki vuoden 2021 alussa opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön uusia kansainvälisiä ja kotimaisia videokoulutuspalveluita. Myös uusia, etenkin liiketoiminnan verkkoaineistoja saatiin käyttöön. Uusia e-kirjoja ja verkkolehtiä ilmestyy automaattisesti kirjaston tarjoamiin palveluihin.
Alma-sivusto, Alma website.
| Kirjasto

5 asiaa Almasta – digimpää asiointia kirjastossa

SAMKin kirjasto otti vuoden 2019 lopulla käyttöön uuden monipuolisen Alma-kirjastojärjestelmän. Alma mahdollistaa digitaalisen aineiston tehokkaamman välittämisen ja hallinnan, monipuoliset yhteydet muihin tietojärjestelmiin ja helpottaa opiskelijoiden kirjastonkäyttöä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Syksyn 2021 korkeakoulujen yhteishakuun jätettiin valtakunnallisesti yhteensä noin 34 400 hakemusta. Kaikkien haussa olleiden AMK-tutkintojen keskuudesta yhdeksänneksi suosituin oli SAMKin Liiketalouden verkkototeutus. @yleuutiset #katsetulevaisuuteen
https://yle.fi/uutiset/3-12102237

SAMKiin oli syksyn hauissa yhteensä 3033 hakijaa. Valtakunnallisessakin vertailussa huippusuosituksi nousi Liiketalouden verkkototeutus, johon oli yli tuhat hakijaa. #yhteishaku #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/syksyn-haut-paattyivat-liiketalouden-verkkototeutus-edelleen-huippusuosittu/

Kuvataiteen opiskelijat ovat luoneet taideteoksia, jotka johdattelevat katsojansa seikkailulle tulevien mestareiden mielenmaisemaan. Näyttely on avoinna SAMK Taidekoulun kampuksen galleriassa lokakuun alkupuolelle asti. #katsetulevaisuuteen #kuvataide
https://www.samk.fi/uutiset/kahden-kerroksen-vakea-taidekoulun-sadonkorjuu/

Huittisista Urjalaan johtava Taikayöntie on yksi maamme virallisista matkailuteistä. Reitti halutaan uuteen kukoistukseen. SAMKin vetämä ideointitilaisuus pidetään Punkalaitumen kunnantalossa torstaina 30.9. @kokemaenjoki #samk #katsetulevaisuuteen
https://www.kokemaenjokilaakso.fi/2021/09/14/taikayontie-uuteen-kukoistukseen-ja-matkailukartalle/

Uunituoreessa videossa esitellään, miten elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä on arvioitu KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen pilottikohteissa. #hiilijalanjälki #hiilikädenjälki #katsetulevaisuuteen #kestävästiamk
https://youtu.be/nNZTPqrNjeA