Ruotsinkielinen harjoittelu avartaa mieltä ja kohentaa kielitaitoa

SAMKissa halutaan panostaa opiskelijoiden kielitaitoon. Englanti on suomen lisäksi SAMKin toinen opetuskieli, jolla voi suorittaa koko tutkinnon. Myös ruotsin, toisen kotimaisen kielen, osaamista pidetään tärkeänä.

Mika Valtonen istuu SAMKin Porin kampuksen ala-aulassa turkoosilla penkillä.

Mika Valtonen on ollut tyytyväinen harjoitteluunsa Tukholman Suomikodissa.

Ruotsin kielen vahvistamiseen tähtää myös Praktik på svenska -hanke. Sen tavoitteena on tukea sosiaali- ja terveysalan korkeakouluopiskelijoiden ruotsin kielen kehittymistä autenttisessa ympäristössä. Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta suorittaa ammatillisia harjoitteluja ruotsinkielisessä työympäristössä. Tarjolla on myös ruotsin kieli- ja kulttuurikoulutusta nonstop-opintoina verkossa.

Erityisen merkityksellistä ruotsin kielen osaaminen on sosiaali- ja terveysalalla. Asiakkaiden on ensiarvoisen tärkeää tulla ymmärretyksi omalla äidinkielellään. Kun harjoittelun suorittaa ruotsinkielisessä harjoittelupaikassa, myös kulttuuritietämys kasvaa. Opiskelijat voivat tehdä jonkin tutkintoon kuuluvan harjoittelun ruotsinkielisellä alueella Suomessa tai Pohjoismaissa. Vaihtoehtoja on paljon.

Kielitaito on rikkaus

Mika Valtonen opiskelee sosionomiksi (AMK). Hän on aiemmalta koulutukseltaan ammatillinen opettaja. Valtonen suoritti harjoittelunsa Tukholman Suomikodissa. Suurin syy ruotsinkieliseen harjoittelupaikkaan hakeutumisessa oli hänen mukaansa juuri kielitaidon vahvistaminen.

– Olen asunut Ruotsissa lapsena ja halu pitää olemassa olevaa kielitaitoa yllä oli ehkä se isoin syy. Lisäksi ammattisanaston kartuttaminen ruotsin kielellä kiinnosti.

Valtonen oli tyytyväinen harjoittelupaikkaan.

– Pääsin tekemään tavoitteideni mukaista työtä ja työkaverit olivat mukavia. Opin harjoittelussa, millainen on ikäihmisen palvelupolku Ruotsissa, kun hän tulee vanhainkodin asukkaaksi.

Ruotsin kielen osaamista Valtonen pitää rikkautena. Hän suosittelee ruotsinkielistä vaihtoa kaikille.

– Ruotsin kielen taito antaa hyvät mahdollisuudet hakea töitä ja työllistyä Pohjoismaissa. Ruotsissa arvostetaan suomalaista koulutusta, joten töitä on tarjolla. Kannustaisin kaikkia lähtemään rohkeasti työharjoitteluun ulkomaille. Jos on vähänkin kiinnostunut työskentelemään tulevaisuudessa ulkomailla, työharjoittelu antaa eväitä tähän, hän sanoo.

Ruotsin lippu liehuu

Praktik på svenska

Praktik på svenska on hoitotyön, fysioterapian ja sosiaalialan ammattiopettajien sekä ruotsinopettajien moniammatillinen hanke. Sen tavoitteena on ruotsin kielitaidon kehittyminen työelämässä. Tavoitteena on myös luoda yhteistyöverkosto alan ruotsinkielisten toimijoiden kesken.

Lisätietoja:
Hankkeen projektipäällikkö Mari Linna, mari.linna@samk.fi

Jaa tämä sivu

Jari Multisilta (vas.), Marjo Kaartinen ja Lauri Inna allekirjoittivat aiesopimuksen.

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK käynnistävät avaruusteknologiayhteistyön

Porin kaupunki, Turun yliopisto ja SAMK allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää Satakunnassa avaruusteknologiaa hyödyntävää koulutusta, tutkimusta ja innovaatiotoimintaa. Yhteistyön nimeksi tulee PoriSat.

Pia Lamminen (vas.) ja Anu-Mari Elohaka pitävät polkuopintoja hyvänä väylänä hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Polkuopinnot – vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, joiden ideana on päästä tutkinto-opiskelijaksi tietyn opintokokonaisuuden suorittamisen jälkeen.

Neea Setälä halusi jatkaa merkonomiopintojen jälkeen tradenomiksi kotikaupungissaan Porissa.

Neea Setälän matka merkonomista tradenomiksi

Neea Setälä on ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija. Neean polku alkoi peruskoulun yhdeksännellä luokalla, kun piti ajatella jatko-opintoja. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa, joko jatkaa lukioon tai suunnata ammatillisten opintojen suuntaan. Hän valitsi merkonomiopinnot.