Rohkeutta ja rentoutta – SomeBodyn perusteet nyt kirjana verkossa

SomeBody-menetelmän perusteet on nyt julkaistu verkossa tiiviinä SomeBodyn® ytimessä -kirjana. Se kertoo SAMKissa yhteistyökumppanien kanssa kehitetyn kehotietoisuusmenetelmän perusasiat ja työtavat ammattilaisille ja muillekin kiinnostuneille. Mitä SomeBody on ja kuka siitä voi hyötyä?

11.12.2019 | Teksti: Marjo Keckman, Reetta-Kaisa Kuusiluoma & Satu Vaininen | Kuva: Anne Sankari & Pixabay / Amanda Napitu

People jumping happily on the beach (illustrative)

Mitä SomeBody on?  

Se on menetelmä, jonka avulla oppii sekä omasta itsestään että muista, oppii ymmärtämään oman mielen, kehon ja vuorovaikutuksen yhteyden, sen miten on vuorovaikutuksessa toisiin.   

Mikä siinä on erityistä? 

Ehkäisevissä palveluissa ei ole muuta kehollisuutta, sosiaalisia taitoja ja tunnetaitoja yhdistävää menetelmää systemaattisessa käytössä. Mitä paremmat taidot, sitä helpompaa on vuorovaikutus, selvitään konflikteista ja ristiriidoista helpommin, ja pystytään paremmin päättämään itse asioista eikä olla toisten johdateltavissa. SomeBodyssä voi hankkia tavallaan kompassin: tietoisuuden, jonka avulla pystyy paremmin suunnistamaan, mihin olen menossa ja millä eväillä. 

Kuka SomeBodystä hyötyy, millaisessa tilanteessa?  

Sellainen, joka tuntee, että on hyvä pysähtyä oman itsensä ääreen vähän ”kuulostelemaan” kuka oikein on, miten toimii ja mitä elämältä odottaa. Ei tarvitse olla mitään ongelmaa tai haasteita, mutta tarve voi aikuisella olla vaikka se, että miettii omaa itseä ja toimintatapoja työssä, kotona ja vapaa-ajalla ja ehkä haluaa siihen muutostakin. 

Tai lapsilla tai nuorilla voi olla tunteiden säätelyssä ongelmia: turhautumista, aggressiivisuutta tai vaikka vetäytymistä. Opettaja voi huomata, että kehollisten harjoitteiden kautta lapsi tai nuori löytää helpommin itsestään vahvuuksia ja rohkeutta puhua.  SomeBody-ryhmässä saa toisten kavereiden tukea ja opetellaan itselle sopivia tapoja toimia. 

Lapsi tai nuori voi ajatella myös itse, että haluan olla parempi koulussa, haluan enemmän valmiuksia elämään. SomeBody-ryhmässä voi alkaa huomata, miten tunnistaa ja ajattelee eri asioista, mikä on minäkäsitykseni, fyysisesti, sosiaalisesti, emotionaalisesti ja kognitiivisesti – se voi liittyä vaikka urheiluun: miksi mä en pärjää kisoissa vaikka harjoituksessa menee kaikki hyvin.   

Miten SomeBody-ryhmään pääsee?  

Ryhmiä on tarjolla joissain kouluissa Satakunnassa. Sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluissa ryhmiä on satunnaisesti. Tällä hetkellä SomeBody-ohjaajia on koulutettu yli 100. Tämän vuoksi voi selvittää esimerkiksi lapsen tai nuoren omasta koulusta, onko siellä SomeBody-toimintaa. Jos lapset tietävät, että esimerkiksi koulussa on SomeBody-ryhmiä, he saattavat itsekin kysyä miksi he eivät ole tällaisessa ryhmässä. Aina voi kysyä asiaa myös meiltä täältä SAMKista. Aikuisille ryhmiä on tässä vaiheessa tarjolla vähemmän, mutta niitäkin kannatta kysyä.   

Milloin suosittelisit jotain muuta kuin SomeBodya, mitä ja miksi? 

Jos vaikka kokee ryhmässä toimimisen liian haastavaksi ja jos voimavarat ovat todella vähissä, voi olla helpompi ensin hakeutua juttelemaan esimerkiksi kuraattorin tai terveydenhoitajan kanssa. Tai jos on akuutti mielenterveyden häiriö, niin silloin ensisijainen ja tärkein apu tulee aina terveysalan ammattilaisilta. Kun tilanne on tasapainossa, niin sen jälkeen SomeBody-ryhmä voikin olla hyvä jatkumo. 

Jos et pääse SomeBodyyn, vaihtoehtoja on erilaisia. Jos haluaa harjoittaa sosiaalisia taitoja, niin voi mennä käymään ystäväkahvilassa tai vain tietoisesti arjessa harjoittaa erilaisia kohtaamisia. Jos haluaa parantaa kehotietoisuutta, laji voi olla esimerkiksi jooga, asahi, taiji tai luonnossa kävely. Eikä kaiken liikunnan tarvitse olla rauhallista: voi mennä vaikka seikkailupuistoon kiipeilemään, pelata leikkistä salibandyä… SomeBodyssäkin tehdään monenlaista kivaa ja hauskaa, ei tämä ole mitään ”zen-meininkiä”, SomeBodyynkin voi tulla hervottomassa ylivireystilassa. 

Miten SomeBody-ohjaajat koulutetaan? 

Koulutuksessa keskeisiä asioita opitaan kokemuksen ja harjoitteiden kautta. Ohjaajan pitää tietää miksi tekee niitä harjoitteita mitä tekee. Oppimisen lähtökohta on kokemuksellisen ja yhteistoiminnallisen oppimisen pedagogiikka: voi ohjata vain sitä, mitä itse oivaltaa ja ymmärtää ja osaa.  

Katso uusi julkaisu

Kolme naista puolilähikuvassa | 3 women, the authors

Kirjoittajat

Kuvassa vasemmalta oikealle Satu Vaininen, Reetta-Kaisa Kuusiluoma ja Marjo Keckman.

Kirjoittajat työskelevät SAMKin hyvinvointi- ja terveys -osaamisalueella opetus- ja projektityössä.

11.12.2019 | Teksti: Marjo Keckman, Reetta-Kaisa Kuusiluoma & Satu Vaininen | Kuva: Anne Sankari & Pixabay / Amanda Napitu

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

SomeBody® auttaa itseluottamukseen

Ihmisen hyvinvointi on rakennettu niin, että kehon, mielen ja ympäristön tulisi olla synkronissa keskenään. Jos jossain jokin mättää, täytyy olla välineitä sen työstämiseen. SomeBody-menetelmän on viime vuosien aikana koettu tukevan lasten, nuorten ja aikuisten minäkäsitystä ja itsetuntoa.
SomeBody-kehittäjät
| Hyvinvointi ja terveys

Kehotietoisuus auttaa lasta rentoutumaan ja ymmärtämään itseään ja muita

SAMKissa kehitetty SomeBody®-menetelmä edistää tunne- ja vuorovaikutustaitoja kehotietoisuutta hyväksi käyttäen. Toiminnassa tarkastellaan ohjatusti omaa kehoa, ajatuksia ja tunteita.

Uusimmat uutiset

Jämin matkailun luontokohteiden tienviitta
| Matkailu

Korona iski rajusti matkailualalle, mutta Jämillä uskotaan lähimatkailun kasvuun

Paikalliset ja lähialueen palvelut nousevat koronakriisin myötä aivan uuteen valoon, uskovat Jämin alueen matkailuyrittäjät. Virus sekoitti alkukeväästä yrittäjien suunnitelmat täysin ja tästä...

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMKin avoimen AMKin polkuopintohaku käynnistyy 3.8.2020 klo 9.00! Kannattaa olla nopea, sillä suosituimpien koulutusten polkuopintopaikat täyttyvät nopeasti. Tutustu haussa oleviin koulutuksiin ja hae osoitteessa: www.samk.fi/polkuopinnot
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin.

Yrittäjien elinehto on, että asiakkaat löytävät helposti tietoa palveluista. Digitaalisten kanavien käytön muuttuessa yrittäjien on seurattava asiakkaitaan uusiin kanaviin ja se edellyttää jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä koronan ja muiden myllerrysten keskellä.
https://bit.ly/31Pcn9U
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Hei SAMKin YAMK- tai monimuoto-opiskelija! Opiskelijakunta SAMMAKKO haluaa kehittää palvelujaan kaikille SAMKin opiskelijoille. Kehittämisen tueksi kootaan opiskelijapalvelujen kehittämisryhmät YAMK- ja monimuoto-opiskelijoista. Täytä hakemus SAMMAKKOn kotisivuilla.

Kesän tultua ihmiset ovat vähitellen lähteneet liikkeelle. Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin.
#matkailu #lähimatkailu #luonto
https://t.co/JbQGH7itRX

Simulation is integral to developing autonomous systems. One example is the Intelligent Shipping Technology Test Laboratory at SAMK in Rauma. The lab is designed as a testing environment for remotely controlled, autonomous vessels. #istlab #wärtsilä
https://t.co/5KBhsnveb9

Kuuntele ja kuule nuorta – se kantaa hedelmää. Yhdessä suunniteltu motivoi myös yhdessä tekemiseen, yhteistyöhön.
#samk #tukee #nuoret #mielipide #sk #yksinäisyys

https://t.co/MeaLZbaCSo

Lähde lähimatkalle! Tänä vuonna jokainen yksittäinen matkailija on yrityksille elintärkeä. Kesäsesonki määrittelee edellytykset yritystoiminnan jatkumiselle.
#satamatkaamaalle #visitsatakunta #matkailu #yrittäjyys #lähimatkailu @satamatkaa @visitsatakunta
https://t.co/7vnzpuaYEn