Robotit ja yritykset kohtasivat

HLS-Robo -hankkeen opintomatka SAMKin RoboAI:n laboratorioon. HSL-Robo project employees visiting RoboAI laboratory in SAMK-campus Pori.

Hankkeessa tehdään vahvaa yhteistyötä Huittisten, Loimaan ja Sastamalan alueen elinkeinotoimien, yrittäjäjärjestöjen sekä muiden kehittäjien kanssa. Tavoitteena on muodostaa 20 yrityksen teollinen kumppaniverkosto alueelle.

HLS-Robo ja SAMK toteuttivat yhteistyössä Vammalan yrittäjien kanssa käytännöllisen benchmarking- ja opintomatkan Poriin. Vammalan Yrittäjien pj. Jari Moisio ja Carccu Oy:n Lasse Borg olivat aktiivisesti suunnittelemassa ja markkinoimassa kokonaisuutta. Matkaan lähti noin 15 innokasta teollisuuden edustajaa Sastamalan seudulta.

Fiblonin automatisoitu tuotantolinjasto kiinnosti

Päivä startattiin mielenkiintoisella yritysvierailulla Fiblon Oy:ssä. Yrityksen edustaja Mikko Ekberg kertoi tämän porilaisen perheyrityksen 40-vuotisesta historiasta sekä tulevaisuudennäkymistä ja esitteli Fiblonin moderneja tuotantotiloja. Pienestä, yhden miehen pajasta on kasvanut ketterä ja kehittyvä korkean teknologian kattaus- ja pyyhintäratkaisuja tarjoava teollisuusyritys.

Fiblon valmistaa yhä kaikki tuotteensa itse ja on täysin perheen omistuksessa.

Robotiikka Akatemia toimii yritysten ja opiskelijoiden törmäyttäjänä

Päivän toinen kohde oli Satakunnan ammattikorkeakoulun Robotiikka Akatemia laboratorioineen. Vieraat tutustuivat mm. SAMKin robotiikka-, konenäkö- ja 3D-tulostusvälineistöön, henkilöstöön ja opiskelijoihin automaation tutkimusryhmän vetäjä Mirka Leinon johdolla. Robotiikka Akatemian opiskelijat ovat toteuttaneet satakuntalaisille yrityksille monipuolisesti erilaisia automaatioselvityksiä ja projekteja. Esimerkkiprojekteihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa roboai.fi. Vierailun aikana yrittäjät pääsivät myös itse hypistelemään, käyttämään ja ohjelmoimaan uusinta robotiikkalaitteistoa.

Paras opintomatka ikinä. Erityisesti SAMKin laboratorio-osuus oli tosi hyvä; kaikki sujui todella jouhevasti ja koko henkilöstö tiesi mitä tehdä.

Ferob Oy:ssä tutustuttiin teollisuusrobotteihin

Benchmarking-päivä päätettiin yritysvierailuun Ferob Oy:ssä. Vuonna 2011 perustettu ulvilalainen yritys toimittaa mm. KUKA-teollisuusrobotteja sekä tarjoaa myös huolto-, varaosa-, koulutus-, suunnittelu- ja asiantuntijapalveluita.

Ferob Oy:n Juha Karttunen ja Niko Moilanen esittelivät yrityksen palveluita.

HLS-Robo -hankkeella on tällä hetkellä noin 10 kumppania ja noin 20 kiinnostunutta teollisuustoimijaa Huittisista, Loimaalta ja Sastamalasta. Teknologiakävelyitä on tehty 15 kappaletta ja ensimmäiset demonstraatiot ovat valmistumassa. Energiakatselmukset käynnistyvät tammikuussa 2020. Huittisten ja Loimaan alueen kiinnostuneet teollisuustoimijat osallistuvat tammikuun lopussa vastaavanlaiseen benchmarking-matkaan.

Lisätietoja

Satakunnan ammattikorkeakoulu
Mikko Lehtonen, projektipäällikkö HLS-Robo
Timo Kerminen, robotiikka-asiantuntija HLS-Robo

Jaa tämä sivu

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.