Robotit ja yritykset kohtasivat

HLS-Robo -teknologiahankkeen tavoitteena on kehittää alueen teknologia- ja teollisuustoimijoiden osaamista ja kilpailukykyä. Robotiikka, konenäön käyttöönotto ja energiatehokkaiden ratkaisujen löytäminen ovat hankkeen pääteemoja. Teknologiakävelyt ja energiatehokkuussuunnitelmat, käytännön robotiikka-, konenäködemonstraatiot, koulutukset, seminaarit ja benchmarking-matkat ovat hankkeen konkreettista toimintaa.

18.12.2019 | Teksti: Mikko Lehtonen | Kuva: Mikko Lehtonen & Jatta Lehtonen

Hankkeessa tehdään vahvaa yhteistyötä Huittisten, Loimaan ja Sastamalan alueen elinkeinotoimien, yrittäjäjärjestöjen sekä muiden kehittäjien kanssa. Tavoitteena on muodostaa 20 yrityksen teollinen kumppaniverkosto alueelle.

HLS-Robo ja SAMK toteuttivat yhteistyössä Vammalan yrittäjien kanssa käytännöllisen benchmarking- ja opintomatkan Poriin. Vammalan Yrittäjien pj. Jari Moisio ja Carccu Oy:n Lasse Borg olivat aktiivisesti suunnittelemassa ja markkinoimassa kokonaisuutta. Matkaan lähti noin 15 innokasta teollisuuden edustajaa Sastamalan seudulta.

Fiblonin automatisoitu tuotantolinjasto kiinnosti

Päivä startattiin mielenkiintoisella yritysvierailulla Fiblon Oy:ssä. Yrityksen edustaja Mikko Ekberg kertoi tämän porilaisen perheyrityksen 40-vuotisesta historiasta sekä tulevaisuudennäkymistä ja esitteli Fiblonin moderneja tuotantotiloja. Pienestä, yhden miehen pajasta on kasvanut ketterä ja kehittyvä korkean teknologian kattaus- ja pyyhintäratkaisuja tarjoava teollisuusyritys.

Fiblon valmistaa yhä kaikki tuotteensa itse ja on täysin perheen omistuksessa.

Robotiikka Akatemia toimii yritysten ja opiskelijoiden törmäyttäjänä

Päivän toinen kohde oli Satakunnan ammattikorkeakoulun Robotiikka Akatemia laboratorioineen. Vieraat tutustuivat mm. SAMKin robotiikka-, konenäkö- ja 3D-tulostusvälineistöön, henkilöstöön ja opiskelijoihin automaation tutkimusryhmän vetäjä Mirka Leinon johdolla. Robotiikka Akatemian opiskelijat ovat toteuttaneet satakuntalaisille yrityksille monipuolisesti erilaisia automaatioselvityksiä ja projekteja. Esimerkkiprojekteihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa roboai.fi.  Vierailun aikana yrittäjät pääsivät myös itse hypistelemään, käyttämään ja ohjelmoimaan uusinta robotiikkalaitteistoa.

Paras opintomatka ikinä. Erityisesti SAMKin laboratorio-osuus oli tosi hyvä; kaikki sujui todella jouhevasti ja koko henkilöstö tiesi mitä tehdä.

 

Ferob Oy:ssä tutustuttiin teollisuusrobotteihin

Benchmarking-päivä päätettiin yritysvierailuun Ferob Oy:ssä. Vuonna 2011 perustettu ulvilalainen yritys toimittaa mm. KUKA-teollisuusrobotteja sekä tarjoaa myös huolto-, varaosa-, koulutus-, suunnittelu- ja asiantuntijapalveluita.

Ferob Oy:n Juha Karttunen ja Niko Moilanen esittelivät yrityksen palveluita.

HLS-Robo -hankkeella on tällä hetkellä noin 10 kumppania ja noin 20 kiinnostunutta teollisuustoimijaa Huittisista, Loimaalta ja Sastamalasta. Teknologiakävelyitä on tehty 15 kappaletta ja ensimmäiset demonstraatiot ovat valmistumassa. Energiakatselmukset käynnistyvät tammikuussa 2020. Huittisten ja Loimaan alueen kiinnostuneet teollisuustoimijat osallistuvat tammikuun lopussa vastaavanlaiseen benchmarking-matkaan.

Lisätietoja

Satakunnan ammattikorkeakoulu
Mikko Lehtonen, projektipäällikkö HLS-Robo
Timo Kerminen, robotiikka-asiantuntija HLS-Robo

18.12.2019 | Teksti: Mikko Lehtonen | Kuva: Mikko Lehtonen & Jatta Lehtonen

Lisää aiheesta

Jari Saarinen tietokoneella laboratoriatilassa.
| SAMK

Samkilainen kasvo: Jari Saarisen sydän sykkii konetekniikalle ja automaatiolle

Pian viisi vuotta SAMKissa opettajana työskennellyt Jari Saarinen on Huittisista kotoisin, mutta asunut vuodesta 2000 alkaen Tampereella. Hän pitää työstään ja tiimistään niin paljon, että pitkä työmatka ei tunnu oikein missään. Hän kulkee lähes päivittäin junalla Poriin.
| Teknologia

SAMKissa käynnistyy ensi syksynä yrityselämälähtöinen elintarviketuotantoon suuntautuva insinöörikoulutus

Toivomme elintarvikeinsinöörin koulutukseen hakijoita sekä nuorista että jo työelämässä olevista elintarvikealan osaajista. Koulutus on suunniteltu ja tullaan toteuttamaan kiinteässä yhteistyössä alan yritysten kanssa, kertoo koulutuksesta vastaava lehtori Vesa Rosenqvist.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Mirja Röyttä opiskeli lähihoitajasta tradenomiksi ja haaveilee henkilöstöpäällikön tehtävistä. Opinnäytetyössään hän tutki mitkä asiat vaikuttavat terveydenhuollon henkilöstön sitoutumiseen ja mistä työnantaja voi ne tunnistaa. Hän on myös rekrytoinut varttuneita hoitajia keikkatöihin. Lue koko juttu: www.samk.fi/uutiset/lahihoitajasta-tradenomiksi/#tradenomi #verkkotutkinto #samk #huittinen #katsetulevaisuuteen ... See MoreSee Less
View on Facebook

Twitter feed is not available at the moment.