RoboAI-viikko: NEXT2020-teknologiaseminaari – Satakuntalaiset yritykset kohti tuotannon digiloikkaa!

– Olemme havainneet, että konepajateollisuudessa on paljon potentiaalia tehdä automaatio- ja robotiikkaratkaisuja ja sitä kautta saada nostettua tuotannon digitalisaatioastetta. Kilpailukyvyn parantaminen satakuntalaisissa konepajoissa on tärkeää ja näemme, että sillä on laajempi merkitys yritysten menestymiselle tulevaisuudessa, selittää tapahtumaa järjestävä projektipäällikkö Timo Kerminen.

14.10.2020 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Kuvapankki, Timo Kerminen

yhteistyörobotit rivissä

NEXT2020-teknologiaseminaarin ohjelma on rakennettu robotiikan ja metallien 3D-tulostuksen ympärille erityisesti konepajateollisuuden näkökulmasta ja se tarjoaa ajankohtaista tietoa osallistujille. Robotiikassa keskitytään robottijärjestelmien vaikutuksiin hankinnan tehneessä yrityksessä sekä hitsausrobotiikan uutuuksiin. Metallien 3D-tulostuksessa tutustumme menetelmän tuomiin mahdollisuuksiin sekä käytännön kokemuksiin.

– Esitykset on suunnattu erityisesti konepajoille, mutta toki niistä on hyötyä myös muille teollisuudenaloille, kuten huoltotoimintaan.

 

Timo Kerminen laboratoriossa

Toimihenkilöt siirtyivät satakuntalaisissa yrityksissä joustavasti etätöihin koronaepidemian iskiessä, mutta tarvittavaa digiloikkaa ei nähty kuitenkaan tuotannossa. Kermisen mielestä se olisi tärkeää saada aikaiseksi kaikissa alueen yrityksissä. Digiloikalla voidaan tässä tapauksessa tarkoittaa hyvin eri asioita: robotiikkaa, automaatiolaitteita, tuotannonohjausohjelmistoa tai pelkästään sitä, että papereiden sijaan asiat liikkuvat sähköisesti. Todella monessa yrityksissä niitä hyödynnetään jo, mutta sitä voisi vielä lisätä.

Konepajat kohti parempaa tuottavuutta

Konepajateollisuus on perinteisesti merkittävä teollisuudenala Satakunnassa ja sillä on vahva jalansija alueella. Yritysten välillä on kuitenkin syntymässä kuilu, jatkuvasti investointeja tehneiden ja tekemättä jättäneiden yritysten kesken, eli ns. investointivelkaa.

Investoimatta jättäneet yritykset eivät enää pärjää kilpailussa, varsinkin kun kyse on sarja- ja piensarjatuotannosta.

– 80-90-luvuilla monet suuret konepajat investoivat isosti robotiikkaan, eikä yrityksellä välttämättä ollut riittävästi talon sisäistä osaamista hyödyntää laitteita optimaalisesti, jolloin ne eivät maksaneet itseään takaisin riittävän nopeasti. Esimerkiksi tämän vuoksi joillakin yrityksillä voi olla pelkoja investoida uudestaan. Nykypäivän robotiikka on kuitenkin erittäin monipuolista ja käytettävyys on helpottunut. Monet toiminnot, jotka olivat aikaisemmin erittäin kalliita suorittaa, ovat esimerkiksi nykypäivän yhteistyöroboteissa vakiovarusteena, kuten voimantunnistus, kannustaa Kerminen.

 

Uutuutena metallitulostus

NEXT-teknologiaseminaarien tarkoitus on esitellä joka vuosi alueen yrityksille myös teknologiaan liittyviä uutuuksia. Tänä vuonna videowebinaareina toteutettavaan seminaariin on haluttu nostaa esiin metallien 3D-tulostaminen.

– Yritysten on hyvä jo tietää 3D-metallitulostamisesta, vaikka se ei välttämättä sarjatuotantoon sovikaan. Esimerkiksi mitä tekniikoita on käytössä, mitä voidaan jo kannattavasti metallitulostaa. Menetelmä on ollut jo vuosia käytössä, mutta se ei ole yleistynyt Satakunnassa, koska koneet ovat kalliita ja tuottavuus on ollut matala. Nyt ala on kehittynyt valtavasti eteenpäin ja laitteilla voidaan kannattavasti tehdä yksilöllisiä tuotteita, mikä ei perinteisillä työstökoneilla onnistu, muistuttaa Kerminen.

 

NEXT2020-teknologiaseminaari RoboAI-viikolla 13.11. klo 11 alkaen. Ilmoittautuneille lähetetään linkki sivustolle, josta videowebinaarit löytyvät.

Ilmoittaudu tapahtumaan!

 

Lisätietoja tapahtumasta:

RoboAI:n verkkosivuilta

 

Tapahtuman järjestää Tehokas konepaja -hanke.

 

Lisätiedot:

Timo Kerminen, projektipäällikkö
p. 044 710 3311
timo.kerminen@samk.fi

 

logot

14.10.2020 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Kuvapankki, Timo Kerminen

Lisää aiheesta

Robotiikkaseminaarin osallistujia tutustumassa yhteistyökumppanin standiin.
| Automaatio ja teollisuus

Yhteistyössä ihminen ja robotti – kohti parempaa tuottavuutta

NEXT2018-Robotiikkaseminaari onnistui odotusten mukaisesti – tilaisuus keräsi SAMKin Porin kampukselle yli 70 osallistujaa. Seminaarissa kohtasivat alueen automaatiosta kiinnostuneet yritykset sekä robottijärjestelmiä tarjoavat tahot. Aihetta käsiteltiin seminaarissa varsinkin tuottavuuden lisäämisen näkökulmasta. Robottijärjestelmien alentuneet hinnat tukevat digitalisaation ja automaation kehitystä myös Satakunnassa.
Opiskelijat hitsaamassa konepajassa.
| Automaatio ja teollisuus

Yliö: Tehokas konepaja on rohkea ja kehittää tulevaisuuteen katsoen

Tehokas konepaja -hankkeen projektipäällikkö Timo Kermisen sekä automaation tutkimusryhmän vetäjä ja yliopettaja Mirka Leinon kirjoitus konepajateollisuuden digitalisaatiosta julkaistiin Satakunnan Kansan mielipideosaston yliössä 3.toukokuuta. Julkaisemme tekstin tässä alkuperäisessä mitassaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Kaksi viikkoa vielä ja sitten se alkaa!💥RoboAI-viikko meinaan! Joko olet löytänyt tapahtumista oman suosikkisi? Tsekkaa koko RoboAI-viikon ohjelma helpossa PDF-muodossa ja ilmoittaudu mukaan: https://www.roboai.fi/wp-content/uploads/2020/10/RoboAI-Viikko-Kaikki.pdf #roboai #samk #tuni #roboaiviikko #technology #pickandregister

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään 26.–29.10.
SAMKissa valintakoe järjestetään maanantaina 26.10.
Olemme huomioineet koejärjestelyissä hakijoiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.
https://bit.ly/37uGBBL
#samk #mysamk #valintakoe

Kiinnostava meriklusteritilaisuus to 29.10. etänä ja Raumalla. Myös SataMari-hankkeen viimeisimmät tulokset esillä. Ilmoittaudu mukaan: https://bit.ly/3kkzHlX! #Greenship @Meriklusteri @meriteollisuus @SatakunnanAMK @RMCFinland @wasaline_fi @FinlandVts

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni

Porin raviradalla mitellään nykyään hevoslajien lisäksi myös e-urheilussa.

Samkin opiskelija Arttu Ratisen, joka myös sen ohella vetää yhtä viidestä pelikerhosta, ajatuksia voit lukea lisää täältä:

https://satakunnankauppakamarimedia.fi/fi-fi/article/etusivu/taitoa-ja-taktiikkaa/118/?fbclid=IwAR2u28nV-vlV3CKr_8uigBBjMtWfvAwjU7K_vtxwuWuzrM_hy3qUs_oTjPY

#satakamari #K2SATA #satakunnankauppakamarimedia