RoboAI-viikko: NEXT2020-teknologiaseminaari – Satakuntalaiset yritykset kohti tuotannon digiloikkaa!

– Olemme havainneet, että konepajateollisuudessa on paljon potentiaalia tehdä automaatio- ja robotiikkaratkaisuja ja sitä kautta saada nostettua tuotannon digitalisaatioastetta.

Yhteistyörobotit rivissä.

NEXT2020-teknologiaseminaarin ohjelma on rakennettu robotiikan ja metallien 3D-tulostuksen ympärille erityisesti konepajateollisuuden näkökulmasta ja se tarjoaa ajankohtaista tietoa osallistujille. Robotiikassa keskitytään robottijärjestelmien vaikutuksiin hankinnan tehneessä yrityksessä sekä hitsausrobotiikan uutuuksiin. Metallien 3D-tulostuksessa tutustumme menetelmän tuomiin mahdollisuuksiin sekä käytännön kokemuksiin.

– Esitykset on suunnattu erityisesti konepajoille, mutta toki niistä on hyötyä myös muille teollisuudenaloille, kuten huoltotoimintaan.

Timo Kerminen laboratoriossa
Toimihenkilöt siirtyivät satakuntalaisissa yrityksissä joustavasti etätöihin koronaepidemian iskiessä, mutta tarvittavaa digiloikkaa ei nähty kuitenkaan tuotannossa. Kermisen mielestä se olisi tärkeää saada aikaiseksi kaikissa alueen yrityksissä. Digiloikalla voidaan tässä tapauksessa tarkoittaa hyvin eri asioita: robotiikkaa, automaatiolaitteita, tuotannonohjausohjelmistoa tai pelkästään sitä, että papereiden sijaan asiat liikkuvat sähköisesti. Todella monessa yrityksissä niitä hyödynnetään jo, mutta sitä voisi vielä lisätä.

Konepajat kohti parempaa tuottavuutta

Konepajateollisuus on perinteisesti merkittävä teollisuudenala Satakunnassa ja sillä on vahva jalansija alueella. Yritysten välillä on kuitenkin syntymässä kuilu, jatkuvasti investointeja tehneiden ja tekemättä jättäneiden yritysten kesken, eli ns. investointivelkaa.

Investoimatta jättäneet yritykset eivät enää pärjää kilpailussa, varsinkin kun kyse on sarja- ja piensarjatuotannosta.

– 80-90-luvuilla monet suuret konepajat investoivat isosti robotiikkaan, eikä yrityksellä välttämättä ollut riittävästi talon sisäistä osaamista hyödyntää laitteita optimaalisesti, jolloin ne eivät maksaneet itseään takaisin riittävän nopeasti. Esimerkiksi tämän vuoksi joillakin yrityksillä voi olla pelkoja investoida uudestaan. Nykypäivän robotiikka on kuitenkin erittäin monipuolista ja käytettävyys on helpottunut. Monet toiminnot, jotka olivat aikaisemmin erittäin kalliita suorittaa, ovat esimerkiksi nykypäivän yhteistyöroboteissa vakiovarusteena, kuten voimantunnistus, kannustaa Kerminen.

Uutuutena metallitulostus

NEXT-teknologiaseminaarien tarkoitus on esitellä joka vuosi alueen yrityksille myös teknologiaan liittyviä uutuuksia. Tänä vuonna videowebinaareina toteutettavaan seminaariin on haluttu nostaa esiin metallien 3D-tulostaminen.

– Yritysten on hyvä jo tietää 3D-metallitulostamisesta, vaikka se ei välttämättä sarjatuotantoon sovikaan. Esimerkiksi mitä tekniikoita on käytössä, mitä voidaan jo kannattavasti metallitulostaa. Menetelmä on ollut jo vuosia käytössä, mutta se ei ole yleistynyt Satakunnassa, koska koneet ovat kalliita ja tuottavuus on ollut matala. Nyt ala on kehittynyt valtavasti eteenpäin ja laitteilla voidaan kannattavasti tehdä yksilöllisiä tuotteita, mikä ei perinteisillä työstökoneilla onnistu, muistuttaa Kerminen.

NEXT2020-teknologiaseminaari RoboAI-viikolla 13.11. klo 11 alkaen. Ilmoittautuneille lähetetään linkki sivustolle, josta videowebinaarit löytyvät.

Ilmoittaudu tapahtumaan!

Lisätietoja tapahtumasta:

RoboAI:n verkkosivuilta

Tapahtuman järjestää Tehokas konepaja -hanke.

Lisätiedot:

Timo Kerminen, projektipäällikkö
p. 044 710 3311
timo.kerminen@samk.fi

logot

Jaa tämä sivu

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.